Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Anna O. van Matthew Blake

op 31 januari 2024 door

Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Dit zijn vooral niet de boeken waarvan we aannemen dat ze de weg naar de lezer toch wel zullen gaan vinden. Het panel van het Hebban Boek van de Maand richt zich op literaire romans, spannende boeken en verhalende non-fictie.

Hebban Boek van de Maand

Anna O.

Matthew Blake, vertaald door Arthur Wevers

Anna Ogilvy was een vijfentwintigjarige schrijver met een mooie toekomst. Tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. De tabloids noemen haar 'Schone slaapster', omdat ze vanwege een zeldzame aandoening sinds die fatale nacht in diepe slaap verkeert. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Hij moet echter voorzichtig zijn in de behandeling van de spraakmakende verdachte, want hij leidt een leven vol geheimen.

Als Anna eindelijk tekenen van leven vertoont, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Anna is de enige die de waarheid kent over die nacht, en Ben de enige die haar naar boven kan halen. En door wat er aan het licht komt, komen beiden in groot gevaar.

Lees een fragment

De ontdekker

Redacteur Anouk

Anna O. is een slim opgezette thriller die de tijd neemt om de personages neer te zetten en de plotlijnen te plannen. Er wordt gedoseerd informatie vrijgegeven, waarbij je als lezer laveert tussen het schuldig of onschuldig van Anna Ogilvy. Daar hou ik van, om in je hoofd tijdens het lezen die puzzel te draaien en steeds weer van een andere kant te bekijken. Zit het zo, en past dat puzzelstukje dan ook nog? Zeker voor een debuut is deze thriller goed gedaan, want het is ambitieus van opzet. Het is niet makkelijk om alles recht te houden in je hoofd en ik heb dan ook het vermoeden dat Matthew Blake een prikbord in zijn werkkamer heeft met rode draadjes die om punaises heen zijn gespannen. Ik wilde echt weten hoe het afliep, dus brak ik mijn eigen regel en las ik verder in bed. Natuurlijk had ik kunnen weten dat ik tot half twee in de ochtend door zou gaan.

Het is voor het eerst in lange tijd dat ik weer eens een echt fijne thriller heb gelezen, waardoor het voor mij al snel duidelijk was dat Anna O. grote kans maakte het Hebban Boek van de Maand te worden. Slaap is iets dat niemand van ons echt helemaal begrijpt. Hoe kan het dat je acht uur lang bewusteloos ligt, terwijl je intussen levendige, kleurrijke en onmogelijke visioenen hebt? Het niet kunnen doorgronden van slaap zorgt er dan ook voor dat slaapstoornissen makkelijk angst oproepen. Van slaapverlamming, waarbij je wakker bent maar je niet kunt bewegen, tot slaapwandelen. Juist alles kunnen doen terwijl je daar geen enkele controle over hebt? Daar denk ik liever niet over na. En dan is het inderdaad nog maar de vraag ... ben je schuldig? Laat ik vast een tipje van de sluier oplichten: het is zeker niet de énige vraag in Anna O.

Lees verder



Reacties op: Anna O. van Matthew Blake

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Matthew Blake

Matthew Blake

Matthew Blake studeerde Engels voordat hij aan het werk ging als speechschrijver...