Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: een huiveringwekkende ontgroening

op 20 december 2020 door

Onlangs verscheen Black Friday, de nieuwste young adult thriller van MarenStoffels. Stoffels heeft al heel wat boeken op haar naam staan en in Black Friday zijn we getuige van een huiveringwekkende ontgroening. Een enthousiaste groep lezers ging onder leiding van Maartje dit boek lezen en daarna met elkaar in discussie. Wegens omstandigheden is dit verslag geschreven door Laurie.

Verwachtingen

Voor je een boek oppakt heb je bepaalde verwachtingen. De lezers van de leesclub hadden deze ook voor Black Friday. Heeft Maren Stoffels deze verwachtingen ook waar weten te maken? Palu schreef zich vooral in voor deze leesclub om de motivatie voor lezen weer terug te krijgen en dat bleek een goede zet. 'Ik vind het altijd moeilijk om specifieke verwachtingen op te stellen. Ik heb meestal alleen iets van: dit gaat een leuk/spannend/saai/heftig/interessant/grappig/moeilijk boek zijn. Verder laat ik het wel over me heen komen. Maar OMG, dit boek was echt geweldig! Een van de beste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Gewoon goede spanning en thriller, makkelijk en vlot geschreven. Continu wordt ik geprikkeld om te blijven lezen. Ik houd boekenwinkels ook in de gaten voor Maren Stoffels. En als ik mijn besluit heb genomen (lees: geld heb) ga ik waarschijnlijk een ander boek van haar kopen, ik zit nu te denken aan "fright night". Maar echt, dit was een leuk boek. Ik heb al vaak een leesclub mogen meemaken bij Hebban en ik denk dat dit één van mijn favorieten is!' Hamster sluit zich hierbij aan: 'Mijn verwachtingen van dit boek waren niet echt super hoog, ik dacht dat het gewoon een verhaal met een beetje spanning zou zijn. Het boek was dus totaal niet wat ik had verwacht! Het was beter, het is ook een van de betere boeken die ik dit jaar heb gelezen.' 'Op moment van inschrijving zat ik in een klein leesdipje. Dit boek van Maren heeft me daar enorm uit gehaald.' aldus Jdawn. Maria heeft het daarentegen weer anders ervaren. 'Ik had er meer van verwacht, temeer er zoveel positiefs over verteld werd. Van mij had het spannender gemaakt mogen worden.' zegt ze. De meesten zijn positief verrast en iedereen is positief over de leesclub en de coördinatie door Maartje.

Verhaal

Het verhaal van Black Friday wordt verteld vanuit twee perspectieven, een hit or miss. Tijdens één van deze vertelperspectieven zouden de radartjes al moeten gaan draaien: iets klopt hier niet. Is dat ook gelukt? Magalie was enorm verrast. 'Ik ben zo blij dat ik voor een keer niets doorhad. Dat maakte de aha-erlebnis des te groter. Het is heel erg lang geleden dat ik nog zo verrast werd in een boek. Ik heb zelfs luid 'oh nee' geroepen. Mijn man zei nog: "Allez, wat krijgt gij nu?". Dat is de eerste keer dat ik echt geluid maak bij een boek denk ik.
Ik kon netjes de twee perspectieven uit elkaar houden, maar ik had echt geen idee dat er een jaar tussen de twee belevingen zat. Ik vond dat een supersterk element in dit boek.' Ook Daniii was verrast: 'Deze manier van schrijven vind ik erg fijn. Voor mijn gevoel leer je de personages zo goed kennen. De verschillende perspectieven liepen ook goed in elkaar over, je ging niets dubbel lezen. Pas aan het einde van het verhaal kwam ik achter de plottwist. Ik heb het gehele verhaal niets doorgehad, en dat is fijn, vaak heb ik bij boeken al dat ik na 1 hoofdstuk weet hoe het gaat eindigen.' De schrijfstijl is als prettig ervaren, evenals de extra elementen voorin het boek (een krantenartikel en een getekende samenvatting van de eerste ontgroeningsdag).

Maren Stoffels heeft een spannend boek geschreven, maar daarin ook thema's verweven die heel actueel (kunnen) zijn. Natuurlijk heeft ze het over ontgroeningen, maar er zijn nog wel meer thema's te vinden. Jessica geeft aan dat ze het lastig vind om specifieke thema's uit een verhaal te halen. Toch komt ze tot een mooi rijtje: 'Liefde, vriendschap, sexueel misbruik, pesten, mishandeling, geaardheid. Naast ontgroening draait het toch wel erg veel om vriendschap ook. Novieten raken toch ook bevriend met elkaar om alles te doorstaan. Het is goed dat zij onder de aandacht brengt wat vaak niet gezien word. Deze dingen gebeuren vaak achter de schermen. Zoals de pesterijen, mishandeling en misbruik. Wat betreft vriendschap en liefde heeft zij dit ook mooi omvat. Je blijft toch beter overeind wanneer je mensen om je heen hebt die om jou geven of waar jij om geeft. Mbt loyaliteit zie je ook dat er duidelijk een keuze word gemaakt.' Brigitte haalt er ook meerdere thema's uit: 'Het boek beschrijft meerdere thema's zoals vriendschap, loyaliteit, machtsmisbruik, intimidatie, populariteit. Voor mij waren denk ik vriendschap en loyaliteit ook belangrijk. Zonder beide zouden de personages niet kunnen. Het sleept ze door de ontgroeningsweek heen. Ik vond alle overige thema's mooi verweven in het verhaal. Soms werd er wat meer over gezegd en soms werd het maar kort aangestipt, maar eigenlijk horen alle thema's bij het hoofdthema.' LoeLoe noemt groepsdruk als een ander belangrijk thema, evenals het opzoeken en aangeven van grenzen. Bianca heeft nog machtsmisbruik uit het verhaal gehaald. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke thema's die Maren Stoffels in het verhaal heeft verwerkt.

Personages

Jolanda kon zich goed inleven in de personages. 'Ik kon mezelf heel goed inleven, de beschrijvingen van de personages waren levensecht voor mij.' Recycle Tas sluit zich daarbij aan, maar heeft gemerkt dat de overgang van heden naar verleden niet goed werkte. 'Ik kon me inleven in de personages, maar vond de overgang aan het einde van het boek van heden naar verleden (en dus deels andere rollen van dezelfde personages met andere namen) erg verwarrend. Ik vind het idee mooi, maar de uitwerking had op mij waarschijnlijk niet het goede effect.' 'De belangrijkste personages werden stap voor stap opgebouwd. Zo kwam je steeds meer te weten over Lara en hoe Megan zich hierbij voelde en over de thuissituatie van Ris met zijn twee moeders. Hierdoor kon ik me erg goed inleven in de personages.' aldus Femke. Over de ontwikkelingen die de verschillende personages doormaakten zijn de meningen verdeeld. Er worden namen genoemd, maar er wordt ook aangegeven dat er geen ontwikkelingen worden doorgemaakt. Maria: 'Ik vond van niet, het was een beetje ieder voor zich, naarmate de week vorderde. Hoewel ik meer dacht dat het maar bij een weekend bleef. Zo wilde Ris heel graag een kamer in Het Huis bemachtigen zodat hij er "safe" zat. De leiding bleef tot het eind toe erg onsympathiek en onmenselijk.' Isabella vult aan: 'Hele grote ontwikkelingen zijn er eigenlijk niet. Over het geheel genomen zie je bij alle novieten wel dat zij, hoe verder ze vorderen in de ontgroeningsweek, zij steeds verder bereid zijn om vernederingen te ondergaan of elkaar voorbij te streven. Er worden steeds meer grenzen verlegd. Er ontstaan vriendschappen, maar het zijn allemaal vriendschappen onder voorbehoud, want iedere noviet heeft toch zijn of haar eigen "drive".' De meningen over de meest favoriete en minst favoriete personages zijn ook vrdeeld, het is mooi om te zien dat het allemaal zo uiteen loopt.

Eindoordeel

Over het algemeen is Black Friday goed ontvangen. De waarderingen lopen uiteen van 2 sterren (Recycle Tas) tot vier keer 5 sterren (Palu, Femke, Magalie en Hamster). Maria gaf het boek 3 sterren, de rest 4 sterren. Dit maakt dat de Hebban leesclub Black Friday van Maren Stoffels beoordeelt met een eindgemiddelde van 4,07 sterren.

Ik vond het spannend om dit verslag te schrijven omdat ik het boek niet ken en de leesclub niet heb meegemaakt. Ik ben er nu wel van overtuigd dat dit boek op mijn "wil ik lezen" lijstje terecht komt, ook al ben ik nu flink gespoilerd. Ik hoop dat jullie het een leuke leesclub vonden en dat jullie nog vaker op Hebban actief zullen zijn.

Allemaal hele fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en boekig 2021!



Reacties op: Eindverslag: een huiveringwekkende ontgroening