Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - Orewoet is geslaagd.

op 14 november 2017 door

Eindverslag Orewoet

Het Boek

In het kader van de actie Blind Date begonnen een tiental lezers enthousiast aan de debuutroman Orewoet van de schrijftster Emy Koopman. Het boek vertelt het verhaal over de geschiedenis van Lucas Brandmeester. Brandmeester wordt aan het begin van de jaren'70 van de vorige eeuw verliefd op May om vervolgens jarenlang uit beeld te verdwijnen. Op de begrafenis van Brandmeester komt zijn zestienjarige zoon tot de ontdekking wie zijn vader is. Een zoektocht naar het verleden levert vervolgens een intrigerend beeld op van de de laatste dertig jaar van het millenium. Riet zegt hierover: “..je wordt meegenomen naar het studentenleven in Amsterdam en krijgt een mooi beeld van die tijd. De vriendschap van toen, maar ook de worsteling van een jonge jongen zijn mooi weergegeven in dit verhaal”.

De Leesclub

Zoals gezegd bestond de leesclub rondom dit boek uit een groep enthousiaste lezers, die met elkaar een boeiende en levendige discussie beleefden. Om te beginnen bogen ze zich over de vraag wie nou eigenlijk het hoofdpersonage in de roman is. De meningen bleven hierover een beetje verdeeld tussen Lucas, Alex, Dirk en in iets mindere mate May.

Alle deelnemers waren behoorlijk unaniem over de juistheid van de titel Orewoet. Jet zegt hierover: “Orewoet komt steeds terug in het boek en dat maakt het een passende titel” en Sylvia vindt de titel “Geweldig voor dit boek!”. Wel gaan er onder de deelnemers geluiden op dat de titel in eerste instantie misschien wat vreemd overkomt.

Thematiek en schrijfstijl

De lezers noemden, daarnaar gevraagd, de volgende hoofdthema's in het boek: zoeken naar identiteit, Orewoet, leugens versus de waarheid en verliefdheid.

De schrijfstijl van Emy Koopman wordt eigenlijk door (bijna) iedereen als zeer positie ervaren. Met name het aanpassen van de schrijfstijl aan het personage wordt zeer gewaardeerd.

Eindconclusie

Met een gemiddelde waardering van (ruim) 4 sterren kan zeker de conclusie worden getrokken dat Orewoet in de smaak is gevallen. Enkele citaten, welke dit ondersteunen zijn:

Ellen: “Als lezer wordt je liefdevol meegevoerd in de waanzinnige verzinsels en verlangens van de personages”; Guido: “Sterke plot, directe en vlotte schrijfstijl”.

Kortom een zeer geslaagde blind date, waarbij alle deelnemers uitkijken naar het volgende werk van Emy Koopman.



Reacties op: Eindoordeel - Orewoet is geslaagd.

Meer informatie