Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclub van Violette: de verwachtingen overtroffen

op 02 januari 2022 door

Een van de laatste leesclubs van 2021 was met een roman van de Franse schrijfster Valérie Perrin. De titel De bijzondere levens van Violette nodigde uit tot lezen en de inschrijvingen stroomden binnen. Vijftien gelukkige lezers werden ingeloot om het boek te lezen en om deel te nemen aan de leesclub.

De Leesclub

Als eerste ging het leesclubcafé open waar iedereen zich mocht voorstellen. Veertien dames en één heer vormden een enthousiaste leesclub en Jacquelien sloot aan met een eigen exemplaar.

De verwachtingen

Het boek kwam vlot binnen, en we konden gelijk van start met de eerste vraag over de eerste indruk van het boek, de cover en onze verwachtingen. Dat laatste is leuk om vast te leggen en na het lezen te vergelijken. “Ik verwacht een meeslepend verhaal” wordt vaak genoemd en de cover en het boek vallen bij de eerste indruk goed in de smaak. Bijna iedereen klaagt over de sticker op de cover (waarom toch?, zo overbodig en lelijk).

Lut: De sticker is bij mij het eerste dat ik weghaal.

Daarna is het tijd om het boek te gaan lezen. De gestelde termijn van twee en halve week is voor de ene lezer ruim, voor de ander toch wat aan de krappe kant, maar de start van de discussie staat gepland op 11/12/21 en we beginnen op tijd.

De discussie

Vragen over de cover en de titel, de personages, de hoofdstukken, de schrijfstijl, de opbouw, thema’s en mooie zinnen/scènes worden beantwoord en met elkaar besproken. Het blijft niet bij deze basisvragen, want het boek heeft zoveel meer dat er ook extra vragen voorbij komen in a,b,c,d, aanvulling, zodat we niet tien vragen beantwoorden, maar drie à vier keer zoveel.

Het boek blijkt een parel met veel mooie zinnen en gebeurtenissen en zit vol bijzondere personages en mooie quotes. Volgens enkele lezers komt het verhaal wat traag op gang, maar wordt het steeds vlotter, zeker als de zoektocht naar het verleden een grote rol gaat spelen.

Het lezen van het boek is bij alle lezers goed bevallen en bij elke vraag wordt veel gediscussieerd. Het zorgt voor een levendige leesclub waarin we leren van elkaar en het boek krijgt met elke vraag meer diepte.

Personages

Het boek heeft in de titel ‘bijzonder’ en die beschrijving is zeker van toepassing op de personages. Violette is het hoofdpersonages en draagt het verhaal, maar haar man Philippe Toussaint is minstens zo van belang voor het verloop ervan. Daarnaast zijn er de medewerkers van de begraafplaats, vriend Sasha en vriendin Clarie die een rol spelen rondom Violette en haar leven vullen. Er speelt nog een tweede verhaallijn die afwisselend met het verhaal van Violette wordt verteld over een liefdesrelatie tussen Irene en Gabriel, een verhaallijn die weer banden heeft met de begraafplaats. Het geheel is een verweving van gebeurtenissen en levens, met wisseling van tijd (heden en verleden) en heeft elementen van een detective en dat is een onverwachte wending van het verhaal.

Violette krijgt als personage alle sympathie van de lezers, net als Claire en Sasha. Ook de verhaallijn van Irene en Gabriel wordt gewaardeerd. Philippe en zijn moeder worden het meest genoemd bij de vraag wie het minste aanspreken, ook al blijkt Philippe op het einde toch nog een geweten te hebben.

Nicoline: Violette is een bijzondere, dappere vrouw die ondanks een slechte start, toch een eigen leven, op haar manier; (redelijk "onzichtbaar", als liefhebbende moeder, proberend trouw te blijven aan zichzelf, met een enorm verdriet en een beetje bang om zich open te stellen voor geluk en de liefde), weet op te bouwen.

Jacquelien: Het verhaal van Gabriel en Irene. Prachtig hoe dat verweven zit door het boek. Een mooi liefdesverhaal en daarmee een start van de liefde tussen Julien en Violette. Zo mooi hoe die verhalen in heden en verleden samen komen.

ElsbethPhilippe is een erg onaangenaam persoon. Dat komt duidelijk naar voren in het verhaal. Hij is iemand die alleen voor zijn eigen genoegens leeft. Maar zijn moeder is de overtreffende trap. Wat een vervelend mens, die haar zoon helemaal in haar greep heeft!

Quotes, mooie zinnen, indrukwekkende scènes

Wat opvallend is aan dit boek, is dat het korte hoofstukken heeft en elk hoofdstuk start met een quote. Die quotes zijn geschriften die betrekking hebben op rouw en zijn stuk voor stuk prachtig om te lezen. Daarnaast heeft Perrin een poëtische schrijfstijl en dat levert ook pareltjes van zinnen op. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog scènes die indruk maken. De vraag om iets te benoemen dat indruk maakte en het plaatsen van quotes leverde prachtige anwoorden op.

Janneke koos voor de quote: "Waar mijn hart is blijft het jouwe kloppen".
Doorspekt van verdriet en het niet vergeten van iemand die je zo geliefd is geweest. Die eigenlijk een stuk van jouw hart is geworden.

Suzanne: Het moment en de reden dat Violette besluit om verslagen te maken van de begrafenissen vind ik erg ontroerend. Haar eigen uitleg spreekt voor zich.
"Voor iedereen die vanwege pijn, verdriet, een lange reis, verstoting of uitsluiting niet op de plechtigheid aanwezig kon zijn, zou er voortaan iemand zijn om te spreken, te getuigen, te vertellen, te verslaan. Net als ik graag had gewild dat iemand bij de begrafenis van mijn dochter had gedaan."

Sabine: Er waren heel wat mooie momenten. Een ervan vond ik dat ze een stekje lavendel van een graf pakte, die de geliefde van de man ooit geplant had. Dat stekje zette ze op het graf van de geliefde: "De lavendel van Laurent zou ook Emilies lavendel worden". Dat vond ik zo ontroerend.....

Tien woorden

Het is een boek met als hoofdthema rouw en toch is het geen zwaar verhaal om te lezen. Een van de vragen die een goed beeld geven van het boek, is waarin wordt gevraagd om het boek te beschrijven in maximaal 10 woorden:

  • Kitty: Een bitterzoet verhaal dat je met een melancholisch gevoel achterlaat.
  • Sabine: Een prachtige zoete roman met een bitter randje
  • Binta: Een verhaal waar liefde en verdriet hand in hand gaan
  • Jacquelien: Dit is een intense en ontroerende nog lang nagalmende leesbeleving
  • Kathleen: Een intens, ontroerend levensverhaal met plaats voor verdriet én hoop
  • Lut: Prachtige roman over kracht, geloof en doorzetting, een bijzondere vrouw
  • Marieke:  Dromerige en meeslepende roman over rouw, hoop en nieuwe liefde
  • Lieuwe: Violette: volhardend, gastvrij, blijft ondanks alles op beter hopen
  • Nicoline: Verrassend, prachtig, kleurrijk en dramatisch boek over (over)leven en dood
  • Elsbeth: Een sfeervol boek, waar het doorzettingsvermogen van Violette van afspat
  • Raissa: Mooi verhaal met een dunne lijn tussen leven en dood
  • Suzanne: Een prachtige zoektocht door liefde, dood, rouw en hoop
  • Jolanda: Een verdrietig verhaal, liefdevol en vol vriendschap, bijzonder
  • Janneke: Emotioneel en bijzonder verhaal geschikt voor het witte doek

De laatste vraag

In de laatste vraag kijken we terug naar de verwachtingen vooraf en of deze zijn uitgekomen. Het blijkt dat het boek over het algemeen de verwachtingen heeft overtroffen.

Kitty: Mijn verwachtingen zijn uitgekomen en zelfs overtroffen. Het verhaal raakte me meer dan ik had verwacht. Dit komt ook door de quotes aan het begin van ieder hoofdstuk en de sfeer die van iedere pagina afdruipt.

Lieuwe: Het meegesleept worden niet helemaal. Vooral in het middelste gedeelte was het af en toe een beetje doorwerken.

Lut:  Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen. [..] Helemaal geslaagd zou ik zeggen. Bonus bovenop waren de mooie teksten en wat ik niet onmiddellijk verwacht had, de spanning die er ook inzat.

Daarna mogen de lezers nog een vraag stellen aan de medelezers, waar Nicoline met een vraag komt over een theorie betreffende Phillippe en zijn einde en hebben we ter afsluiting nog een interessante discussie over zijn laatste reis.

 

Sterren

We sloten de leesclub af met veertien lezers en de sterren straalden rondom Violette. Met 1 x drie sterren, 6 x vier sterren en 7 x vijf sterren is er een eindgemiddelde van 4,4 sterren voor De bijzondere levens van Violette.

Met een prachtig boek met een geweldig leuke en enthousiaste groep lezers, was dit een zeer geslaagde leesclub.

Enkele quote’s uit de recensies:

5 sterren

Jacquelien:  Een boek krijgt van mij alleen maar 5 sterren als het mij zo raakt dat ik het iedereen aan wil raden

Jolanda: Bijna een gedicht, zo mooi!

Janneke: Het boek draagt een zwaar thema met zich mee, rouw, dat door de schrijfstijl van Perrin als een rode draad op een kunstige manier het verhaal aaneenrijgt.

4 sterren

Lieuwe: Naast auteur is ze ook fotografe, wat duidelijk sporen laat in dit boek, vanwege de vele gedetailleerde beschrijvingen en het veelvuldig aan bod komen van kleur.

Kathleen: Een bitterzoete roman die je vanaf de eerste zin meeneemt tot diep in het verhaal met prachtige diepgaande quotes aan het begin van elk hoofdstuk. Quotes die tot in je ziel zich vastzetten en roeren.



Reacties op: Leesclub van Violette: de verwachtingen overtroffen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Valérie Perrin

Valérie Perrin

Valérie Perrin (1967) groeide op in de Bourgogne en verhuisde daarna naar Parijs...