Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag

op 26 juni 2025 door

Over het boek
Hyoyoungs droom om regisseur te worden is uiteengespat: haar oudere zus heeft de familie plotsklaps verlaten en het is nu aan Hyoyoung om in haar eentje de financiële verantwoordelijkheid voor het gezin te dragen. Haar zus stuurt haar lange handgeschreven brieven die ongeopend  en onbeantwoord op een hoge stapel blijven liggen.

Wanneer een vriend Hyoyoung vraagt om te komen werken in een schattig brievenwinkeltje in een trendy wijk in Seoul, twijfelt ze geen seconde en laat ze haar oude leven achter zich. Langzaam went ze aan het leven in de stad en het werk in de winkel. Dagelijks is ze omringd door het prachtige assortiment pennen, papier en enveloppen, die kalmte en rust uitstralen. Ze is vooral gecharmeerd door de penvriendendienst die de winkel aanbiedt. Klanten mogen een brief uitkiezen, geschreven door een anonieme penvriend, maar alleen als ze er een terugschrijven. Hyoyoung observeert de verschillende klanten van de winkel terwijl ze ontdekken hoe fijn het is om even een moment rust te nemen om hun gedachten op papier te zetten en hun diepste angsten en wensen toe te vertrouwen aan iemand die ze helemaal niet kennen.

Hyoyoung bouwt steeds meer een band op met de bezoekers van de winkel, die ieder hun eigen verhaal te vertellen hebben. Er is één man in het bijzonder die haar hart weet te raken. En het duurt niet lang voordat ze zelf de helende kracht van een handgeschreven brief ontdekt.


Nieuw genre

De brievenwinkel van Seoul past goed binnen het nieuwe genre ‘healing fiction’. Hierin wordt de nadruk gelegd op emoties en het tempo is vaak rustig. Spanning is minder belangrijk. Hoe bekend zijn de lezers al met dit genre? Voor het grootste deel van de deelnemers was het de eerste kennismaking met het genre: Manda1980: “Ik had nog niet eerder een boek in dit genre gelezen en dat was ook de reden dat ik me heb ingeschreven voor deze leesclub.” Dit geldt ook voor Nomi, die aangeeft de term nog niet eerder gehoord te hebben. Eén van de lezers die al wel bekend was met het genre is Charcoziness; “Het is zelfs één van mijn favoriete genres!”

Emoties
Bij healing fiction draait het dus om emoties. Heeft de auteur ze weten te raken? Iris406 heeft een mooie omschrijving gevonden voor het gevoel dat ze had tijdens bet lezen: “Ik vond dat de auteur een warme deken om mij heen legde en dat met name door de oprechte brieven die werden geschreven en de lessen die je eruit kon halen. Het gaf veel kracht. Maar ook gaf het boek een bepaalde rust en prettige ontspan. Dat heeft mij wel geraakt want die rust neem ik ook weer mee in mijn dagelijks leven.” Ook Chantaalllx geeft aan op een positieve manier geraakt te zijn: “De brieven namen ook mij terug het verleden in, naar de tijd dat ik brieven schreef.“

Brievenwinkel in Nederland of België
Het idee van een brievenwinkel sprak veel lezers aan. Zou zoiets ook bij ons kunnen werken? De meningen zijn verdeeld.
focus65 zou het idee mooi vinden, maar denkt niet dat zoiets hier zou lopen: “Mensen zijn zo gericht op internet en alles thuis regelen dat ik denk dat zo’n winkel hier niet kan bestaan.” PetraGT ziet een dergelijke winkel graag verschijnen: “Ik denk dat wij het hier heel goed zouden kunnen gebruiken. We hebben een haast-cultuur. Bijna nooit tijd. Dus het zou heel goed zijn om te onthaasten.” Iris406 ziet dat idee ook wel zitten, zeker in combinatie met bijvoorbeeld een boekwinkel.

Schrijfstijl
Een belangrijk onderdeel van een boek is de schrijfstijl. Spreekt het je aan of niet? Het speelt een grote rol in je leeservaring. Hoe hebben de deelnemers de schrijfstijl van de auteur ervaren?
Karin Pom geeft aan de schrijfstijl erg fijn en toegankelijk te vinden: “Het leest makkelijk en neemt je me in het verhaal.” Kleineprins vindt de schrijfstijl goed bij het boek passen: “De Koreaanse cultuur vond ik er in terug, niet dat directe wat wij hebben, maar met een zekere afstand naar elkaar, beleefd ook. “ PetraGT geeft aan dat ze in het begin moest wennen aan de namen: “na een paar hoofdstukken zat ik er goed in en inderdaad met Google de uitspraak geoefend.” Manda1980 geeft aan het een lastige vraag te vinden: “er zaten erg veel fouten in het boek. Daardoor werd ik regelmatig uit de flow gehaald Ondanks de fouten wilde ik wel blijven lezen.” Ook Redpanda8 vond het lastig om de schrijfstijl te beoordelen: “ik twijfelde of ik wel over de schrijfstijl van de auteur oordeel als het boek vertaald is. Ik weet dat vertalen een vak is en een vertaler ernaar streeft om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke taal te blijven. Toch geloof ik dat de woordkeuze van de vertaler zelf kan ook een rol spelen.”

Omschrijven in één zin
Er is veel te zeggen over het boek, maar wat als je het zou moeten omschrijven in één zin. Dat leverde de volgende omschrijvingen op:
Melba: Het vinden van een community door toeval (brievenservice) en niet door vooraf gesproken interesse kan zorgen voor een warme verbinding.
Irisvzx: Een boek waarbij de personages emoties kunnen uitwisselen door een brievenwinkel in Seoul.
Emma1992: Het boek gaat over een brievenwinkel waar mensen elkaar leren kennen door middel van brieven.
Redpanda8: Hoe handgeschreven brieven een emotionele nagalm kunnen creëren voor de schrijver en de lezer.

Eindoordeel en waardering
Alles bij elkaar opgeteld komt de gemiddelde eindwaardering uit op 3,5 ster.

Fleur93: “Elk personage heeft zijn of haar eigen reden om de winkel te bezoeken om een brief te schrijven. De afwisseling in verhalen vond ik erg mooi, sommige verhalen raakte me en waren ook heel herkenbaar.” Drie sterren
Charcoziness: “Al met al vond ik het een warm en troostend verhaal over persoonlijke groei, verbinding en de helende werking van een handgeschreven brief.” Vijf sterren
Melba: “Het tempo van het verhaal lag mij echter wat te laag waardoor ik het gevoel kreeg uit de maat te gaan dansen.” Twee sterren
focus65: “Tijdens het lezen leer je ook iets over de stad Seoul en de Koreaanse gewoontes qua omgang met elkaar in het dagelijkse leven en bij feestdagen. Ik raad dit boek zeker aan!” Vijf sterren
Nomi: “Het eind vond ik qua idee origineel en bracht plotseling vaart in het verhaal. De epiloog vond ik zwak uitgevoerd. Daarin had ik meer opbouw gewenst in de verhaallijn zelf.” Drie sterren




Reacties op: Eindverslag