Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubverslag De eerlijke vinder: Een compleet verhaal in 91 pagina's

op 29 maart 2023 door

Boekenweek 2023! We kijken er ieder jaar naar uit, want wat is er nog leuker dan boeken kopen? Het ontvangen van een boekenweekgeschenk bij deze aankopen! Dit jaar is het boekenweekgeschenk geschreven door Lize Spit en heeft als titel De eerlijke vinder meegekregen.

20ddaafd93727123f660482cdf248d2e.png

De leesclub

Verwachtingen

Was het kopen van nieuwe boeken en het ontvangen van een boekenweekgeschenk al een feestje op zich, Hebban maakte er een dubbel groot feestje van door met De eerlijke vinder een leesclub op te starten. Gelijk aan het begin van de boekenweek ging deze van start met een vraag over de verwachtingen bij dit boek.

De lezers die zich hadden aangesloten bij deze leesclub lieten zich leiden door de kennis over voorgaande boekenweekgeschenken en eerdere romans van Lize Spit. Daarbij legden enkele positieve recensies die al waren verschenen de lat behoorlijk hoog.

Marjolein: Ik heb weinig verwachtingen omdat ik me tot nu toe nog niet verdiept het in het geschenk. Van de afgelopen jaren weet ik dat ik de geschenken mooi vond, maar dat ik ze vaak te kort vond, net geen roman
Annet: Ik heb best hoge verwachtingen. Lize Spit is in mijn ogen namelijk een fantastische auteur en ik verwacht niets minder dan ik tot nu toe van haar gelezen heb.
Karin: Ik heb (wellicht veel te) hoge verwachtingen van dit boek. Ik heb nu enkele recensies gelezen en die zijn allemaal heel positief.
Natanha: Ik ken de schrijver niet maar weet dat de boekenweekgeschenken altijd mooi om te lezen zijn, verder vind ik de titel al wel aanzetten tot nieuwsgierigheid naar het verhaal

Het boekje is zoals het hoort bij een boekenweekgeschenk, 91 pagina’s en daarmee in een paar uurtjes uit te lezen. Wie bekend is met de boeken van Spit, weet dat die heel wat meer bladzijden tellen. Het lezen gaat bij de meeste lezers vlot en de leesclub stroomt gezellig vol.

De cover

Tijd voor een tweede vraag, waarbij we de cover onder de loep gaan nemen. Opvallend zijn de licht en donkerblauwe ovaaltjes, met aan het begin het einde een groen en roze ovaal. En daarbij is in de ovaaltjes een patroon te ontdekken. Het levert veel voer voor een discussie en er komen prachtige theorieën en ontdekkingen voorbij.

Nadra: Op zich een prima cover. Al deed de cover mij wel denken aan rupsje nooitgenoeg, hoe vreemd ook...Want eigenlijk lijkt het er niet op.
Sterrezee: Ik vond het paaseitjes, die moet je zoeken(vinden). Veel dezelfde eitjes en dan aan de rand twee uitzonderingen die ver van elkaar zijn verwijderd.
Marije: Eerst dacht ik aan knikkers, maar als je van dichtbij kijkt, lijken het eerder fiches zoals bijvoorbeeld flippo's te zijn. Ik denk dan dat de roze en groene zeldzaam zijn en dat dat in het verhaal zal terugkomen.
Tineke: De cover is wel opvallend. Nadat ik de korte inhoud van het boek heb gelezen hier op Hebban, kreeg ik gelijk de associatie met flippo's
Brenda: Ik heb de vraag gesteld aan de illustrator en het zijn inderdaad Flippo’s met een watereffect.

Ik ben alles

We kunnen er niet om heen, het thema van de boekenweek 2023 is “Ik ben alles”. Lize Spit vertelt in een interview op Hebban wat het voor haar betekent en we nemen de vraag ook op in de leesclub.
Daarna gaan de vragen inhoudelijk over het boek. Jimmy en Tristan en hun vriendschap worden besproken en dat levert opnieuw een levendige discussie op. Ook de titel, de schrijfwijze en het einde komen aan bod.

Schrijfwijze

De schrijfwijze wordt beschreven als ‘helder en filmisch, prettig, geen gedoe, niets teveel, moeite gedaan voor mooie zinnen, beeldend, alle kanten op te interpreteren, even inkomen, vlot, prima, en fantastisch'.
Daarbij weet Spit mooie zinnen te maken in haar verhaal. In de leesclub delen we zinnen en scènes die opvielen en dat leverde een mooie selectie op die de moeite van het herlezen waard zijn.

Julie: "Hoe langs hij ermee wachtte, hoe minder moed hij had om een lafaard te zijn". Deze zin staat op de achterflap. En heb ik wel tijdens het lezen een hele tijd in mijn hoofd gehad. Ik vond het vreemd dat er een quote opstond en geen korte inhoud dus dacht dat dit wel iets heel belangrijk ging zijn.

In de voorlaatste vraag is er ruimte voor aantal vragen van de deelnemers en daardoor delen we titels van boeken en andere boekenweekgeschenken, duiken we nog even in de flippo’s en bespreken hoe Jimmy en Tristan er verschillend mee omgaan, weten we wie Spit’s romans al heeft gelezen en wie er nog aan gaat beginnen en ontdekken we waarom een novelle met zware thema’s toch goed te lezen is.

Quote’s

Vaak lees je op boeken quote’s over die of andere boeken van de auteur. Het boekenweekgeschenk heeft het niet, maar we bekijken een paar beschrijvingen uit geplaatste recensies. Daarna is het aan de leesclubdeelnemers om dit boek in maximaal vijftien woorden te beschrijven, met mooie resultaten:

  • Julie: Hoe ver ga je voor de vriendschap? Een novelle met diepgang en oog voor de actualiteit.
  • Evelien: De eerlijke vinder is een mooie kennismaking van Spits werk voor het grote publiek.
  • Brenda: Avontuurlijk, actueel en aangrijpend verhaal dat je laat meeslepen tot het einde. Tegenstellingen en overeenkomsten.
  • Marjolein: Een schitterend geschreven verhaal dat je ademloos meeneemt naar een bijzondere pubervriendschap.
  • Annet: Spit heeft in haar herkenbare stijl een prachtig, aangrijpend en helaas nog actueel drama geschreven.
  • Sterrezee: Eenzame OCD-er helpt vriendje en familie uit Kosovo met riskant plan om uitzetting te voorkomen.
  • Karin: In deze schitterende Spit leidt een ontroerende redder-slachtoffervriendschap naar een zinderende ontknoping.
  • Tineke: Flippo’s, vriendschap, Kosovaarse vluchtelingen. Op een knappe manier aan elkaar geregen tot een mooi verhaal.
  • Marije: Een novelle van formaat, de onderhuidse spanning zindert nog even na. Dit smaakt naar meer Spit.
  • Marieke: Goed opgebouwd verhaal, de spanning naar het einde toe is ongemakkelijk en dat voelt je.
  • Kim: Een vriend die jouw dagen kleurt, maar hoe ver wil jij voor deze vriendschap gaan?

Verwachtingen

Tenslotte kijken we terug naar de beginvraag waarin de verwachtingen werden geuit. In hoeverre zijn die uitgekomen?
Wie zonder verwachtingen begon werd aangenaam verrast, wie verwachtingen had kreeg die uitbetaald

Marjolein: Ik had verwacht dat ik het niet zou ervaren als een boek, maar meer als een lang verhaal (door de novelle vorm). Dat is dus het tegenovergestelde, ik heb het gevoel gehad een volwaardig boek te lezen met meerdere lagen. Heel knap om dat te doen binnen de beperking van het aantal bladzijdes.
Wil: Zou het haar lukken in ca 90 blz een boek te schrijven, dacht ik, omdat zij gewend is kleppers af te leveren. Dat moet voor haar een uitdaging zijn geweest! Ze is er zeker in geslaagd. Haar kenmerkende stijl is duidelijk herkenbaar. Af en toe mooie, tot heel mooie zinnen. De spanning opbouwend tot een ongewis einde.
Marije: Ook ik ging er zonder verwachtingen in, maar wel met de hoop dat ik er net zo van zou genieten als vorig jaar. Die hoop is wel uitgekomen. In die zin dat ik werd meegesleept, het kroop onder m'n huid. Wat dat betreft is het meer dan geslaagd.
Karin: Dit boek heeft de verwachtingen namelijk helemaal waargemaakt. Ik heb alle elementen die ik mooi vind aan de boeken van Spit, teruggevonden in dit boek. Het is een schitterende Spit!

20ddaafd93727123f660482cdf248d2e.png

Tot slot

Na drie weken valt het doek voor deze leesclub. Bijzondere antwoorden op de vragen en het enthousiaste reageren op elkaar, maaktenhet tot een mooie, leerzame en gezellige leesclub. Het boek van Lize Spit leende zich uitstekend voor een discussie. Het is bijzonder hoe goed het haar is gelukt om in 91 pagina’s een compleet verhaal te vertellen, daar zijn we het over eens . Het verhaal van De eerlijke vinder heeft meerdere lezers aangezet tot het willen lezen van haar andere boeken, missie geslaagd.

Bedankt boekenweekgeschenkleesclublezers (top woord voor Scrabble), voor jullie enthousiasme en inzet. Graag tot een volgende keer.

Marieke Scheers, leesclubhost






Reacties op: Leesclubverslag De eerlijke vinder: Een compleet verhaal in 91 pagina's

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...