Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Over Dante en zijn Goddelijke Komedie

op 29 september 2017 door

Wie is Dante Alighieri?

Dante (Durante) wordt tussen 14 mei en 13 juni 1265 geboren in Florence. Op 13 september 1321 sterft hij in Ravenna, nadat hij op de terugreis van een diplomatieke missie in Venetië malaria heeft opgelopen in de moerassen.

Hoe verliep zijn jeugd?

Op 26 maart 1266 wordt hij gedoopt in het baptisterium van Johannes. Het is dan Paaszaterdag. Zijn ouders sterven vroeg: moeder Bella als hij 10 jaar is, zijn vader Alighiero twee jaar later. Wanneer Dante een jaar of 9 à 10 is ontmoet hij voor het eerst de vrouw die een belangrijke rol in z'n leven zal spelen: Beatrice Portinari.

Van 1275 tot 1283 studeert hij grammatica, retorica en dialecta bij (zeer waarschijnlijk) Brunetto Latini. In 1277 verlooft hij zich met Gemma Donati (1267-1342), zij trouwen rond 1285 en krijgen drie kinderen: Pietro, Jacopo en Antonia.

En daarna?

In 1283 volgt een tweede ontmoeting met Beatrice. In 1287 studeert hij filosofie en letterkunde aan de universiteit van Bologna. In die tijd leert hij Guido Cavalcanti kennen en komt hij in aanraking met Guido Guinizelli, de grondlegger van de 'Dolce stil nuovo'.

Wat is de 'Dolce stil nuovo?'

Dit is een Italiaans dichtstroming die ontstaan is uit de ballades van de Provence. Deze ballades werden gecombineerd met traditionele dichtwerken. De naam betekent: zoete, nieuwe stijl. Belangrijkste kenmerk is dat vrouwen opgehemeld worden en gezien als engelen, beschreven in een hoofse liefde. De gedichten worden geschreven in de gestileerde volkstaal en de versvorm is het sonnet.

Wat is hierbij de relatie met Dante?

In deze stijl schrijft Dante zijn eerste grote geschrift, 'Vita Nuova' (Het Nieuwe leven, 1293), geheel gewijd aan zijn liefde voor Beatrice, het bevat 30 oudere en nieuwere gedichten, voorzien van commentaren. Beatrice is dan al gestorven (1290).

afbeelding-www.turismo.ra.it

d210f655f34a861ae8824ed9c8bd95ca.jpg

 

Wie zijn Dantes inspiratoren?

Na de dood van Beatrice verdiept Dante zich in 'De vertroosting der wijsbegeerte' van Boëthius en 'Over de vriendschap' van Cicero. Hij studeert filosofie en theologie, neemt kennis van het werk van Pietro Olivi, bekend om zijn geschriften over het Boek van de Openbaring en Ubertinoda Casale, tevens tegenstander van Bonifatius VIII. Ook ontmoet hij Remigio de Girolami die in Parijs bij Thomas van Aquino had gestudeerd en een christelijk aristotelisme aanhing.

Hoe is de politieke situatie rond 1300?

Het land is verdeeld, drie partijen staan tegenover elkaar: de paus van Rome, de keizer van het Duitse Rijk en de koning van Frankrijk. Dante is inmiddels politiek actief geworden, hij bekleedt een hoge positie en is aanhanger van de 'Welfen' (pausgezinden), deze groep stond tegenover de 'Ghibellijnen'  (aanhangers van de keizer).De Welfen in Florence splitsen zich na de slag bij Campaldino in 1289 in twee facties, de witte (volk) en de zwarte (adel), Dante behoort tot de Witte Welfen. Dante werd in 1302 verbannen omdat hij deel uitmaakte van de partij van de Witte Welfen, die onder meer een scheiding van kerk en staat voorstonden.

Tot wanneer zwierf Dante rond?

De omzwervingen duren tot 1321, veel van de plaatsen die Dante tijdens zijn ballingschap bezoekt zijn terug te vinden in 'Met Dante door Italië' geschreven door Frans Van Dooren. Een prachtig reisboek van een echte Dante-kenner.

Wanneer schreef Dante 'De goddelijke komedie'?

Hij schrijft dit werk tijdens zijn ballingschap, van 1302 tot 1321. Aanvankelijk noemt Dante zijn magnum opus simpelweg Comedia; Boccacio geeft het in 1360 zijn huidige eretitel, maar die wordt in de twee eeuwen die daarop volgden nooit gebruikt. De titel Divina Commedia wordt voor het eerst gebruikt bij een publicatie in 1555 door de drukker Gabriele Giolito de Ferrari,  die in Venetië in opdracht van Ludovico Dolce een uitgave van het werk drukt. De opeenvolging van de drie delen, hel, loutering en hemel, van diepe ellende tot het hemels paradijs, illustreert de definitie die Dante zelf aan het woord 'comedia' gaf, een komedie een verhaal dat goed afliep, in tegenstelling tot een tragedie (wikipedia).

Waar gaat 'De Goddelijke komedie' over?

Dante beschrijft in de Komedie zijn imaginaire reis door de drie rijken van het hiernamaals: hel, louteringsberg en hemel. Hij is zowel auctor (auteur) als actor (acteur) in zijn eigen gedicht, dat lange tijd Il Dante genoemd werd. Hij werd op zijn reis vergezeld door de dichter Vergilius tot aan de hemelpoort van waaraf Beatrice hem verder zal gidsen tot voor God.(Wikipedia) 
Deze wonderbare reis in dichtvorm begint op Witte Donderdag en eindigt op woensdagmiddag na Pasen in het jaar 1300.
In totaal beslaat de 'Divina Commedia' ruim 14000 verzen, elk van de drie rijken bestaat uit 33 canti, dat is 99 en één canto als inleiding.
De getallen 3 en 10 symboliseren respectievelijk de Drie-eenheid en de volmaaktheid. Het getal 33 verwijst naar het aantal jaren dat Jezus op aarde leefde. De 100 canti vertonen ook een mathematische opzet: elke canto bestaat uit ongeveer 1000 woorden, in totaal dus ongeveer 100.000 woorden.
Tijdens de reis zullen we, behalve Vergilius, meerdere geleerden uit de oudheid ontmoeten. Zo krijgen Homerus, Plato en Socrates een plaats in het verhaal. In de afzonderlijke delen komen we ze allemaal tegen, net als de talloze verwijzingen naar de Bijbel en allerlei personages uit het Italiaanse bestuur. In het laatste rijk krijgt ook Beatrice een rol, een voorproefje hiervan schreef hij al in 'Het nieuwe leven'.



Reacties op: Over Dante en zijn Goddelijke Komedie

Meer informatie

Gerelateerd