Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De muze van de kunstschilder van Marja Visscher

op 25 september 2023 door

Over het boek

De muze van de kunstschilder

Marja Visscher
Uitgeverij Zomer & Keuning

De muze van de kunstschilder van Marja Visscher neemt je vanuit het perspectief van Joséphine Fesser mee in het leven van de schilder Johan Barthold Jongkind, voor wie zij al bij hun eerste ontmoeting een grote bewondering opvat. Jongkind was aan lagerwal geraakt en verbleef daarom tijdelijk in Nederland, maar zijn kunstenaarsvrienden hebben hem teruggehaald naar Parijs. Joséphine koopt een schilderij van hem en nodigt hem uit om bij haar te komen eten. Vanaf dat moment wijkt hij nauwelijks nog van haar zijde.

Leesfragment

Visscher voert je mee op reis naar het betoverende negentiende-eeuwse Parijs waar een kunstschilder verstrengeld raakt in een bijzondere relatie met zijn muze. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de historische roman. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Visscher was jarenlang uitgever voor ze het roer omgooide en terugkeerde naar haar eerste liefde: schrijven. 'Ik heb meer dan vijfentwintig jaar een uitgeverij gehad waarin wij historische fotoboeken uitgaven van dorpen en steden,' vertelt ze in een interview. 'In die tijd werkte ik ook nog voor een krant, een heel druk leven dus. Nadat wij [...] besloten te stoppen met de uitgeverij, heb ik mijn grote liefde – het schrijven – weer opgepakt.' Ze proefde van veel verschillende genres voordat ze haar focus op het schrijven van historische romans legde.

'Ik voel me het prettigst bij de historische roman en dan ook nog gebaseerd op ooit echt bestaande figuren.'

In 2017 verscheen van Visschers hand de historische roman Maannachten bij uitgeverij Zomer & Keuning, deze roman is nu heruitgegeven onder de titel De muze van de kunstschilder. Visschers zoektocht naar historische bronnen over haar hoofdpersonen begon op het internet, waar ze zocht naar wat er al bekend was over kunstschilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891) en Joséphine Fesser. 'Vervolgens [destilleer] ik uit hun "daden" [...] het karakter dat ik hen wil meegeven. Verder zoek ik in antiquariaten naar boeken die er op dat gebied geschreven zijn.'

Visscher stuitte tijdens haar onderzoek op een boek van kunsthistoricus Victorine Hefting (1905-1993) over de driehoeksverhouding tussen Jongkind, Joséphine en Alexandre, de ex-man van Joséphine. 'In het [boek] van Hefting vertelt een achterkleinkind van de familie dat Jongkind deze situatie prettig vond,' vertelt Visscher in een interview. 'Hij hoefde geen echte verantwoordelijkheid te nemen. Met Alexandre had hij een goede verstandhouding.' Deze bijzondere verhouding tussen de drie inspireerde Visscher tot het schrijven van haar eigen boek.

'In mijn speurtocht kom ik veel te weten. Toch blijven er altijd losse eindjes. Die eindjes kleur ik in.'



Reacties op: De muze van de kunstschilder van Marja Visscher

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marja Visscher

Marja Visscher

Marja Visscher (1951) is journalist en auteur. Ze schrijft historische romans ov...