Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Korte Geschiedenis

op 25 november 2017 door

Hoofdpersoon Ferdinand Konjic is gevlucht uit Sarajevo. Maar wat weten wij van deze oorlog? Ik heb Sanja Kregar gevraagd of zij iets kort over kan vertellen en welke websites wij verder kunnen raadplegen.

In het kort: Joegoslavië (1945-1991) was een federatie van 6 republieken met in totaal ongeveer 20 miljoen inwoners die etnisch gezien tot een van 5 hoofdgroepen- of een van tientallen minderheden behoorden. De grootste republiek (qua oppervlakte en aantal inwoners), Servië, domineerde de rest. Het regime was in sommige delen (zoals Kroatië, Macedonië of voor de Albanese minderheid in Kosovo) behoorlijk repressief, in andere (zoals Slovenië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro) minder.

President, tevens maarschalk Tito hield de boel bij elkaar én onder de duim tot aan zijn dood in 1980. Elf jaar later viel het land uiteen. Dat ging gepaard met oorlogen in de jaren negentig, misdaden, genocide en andere gruwelijkheden die diepe sporen hebben nagelaten bij de bevolking. Het was een heksenketel in meerdere bedrijven, van telkens de resten van Joegoslavisch leger die nu in handen van Serviërs waren gekomen plus paramilitaire troepen, tegen federale republieken die zich hadden afgescheiden.

Je kunt er meer feiten over lezen in https://nl.wikipedia.org/wiki/Joegoslavische_Burgeroorlog en specifieker over Kroatië op https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_War_of_Independence.

~ Sanja Kregar ~

Uitgeverij KLIN



Reacties op: Korte Geschiedenis

Meer informatie