Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 4 - Motto

op 12 december 2017 door

Tijd voor een lastige vraag. Mijn vraag gaat over het motto aan het begin van ‘De Partituur voor de Toverfluit’. Een stukje van de dichter Mile Stojić.

Het motto is:
“ Wij verlaten het land der droefheid
Waar wij de literatuur, de schilderkunst noch de muziek
Nodig hebben ...
...
Deze gedichten zijn voor onze doden, die als geen ander
Ons begrijpen. “

MILE STOJIC: Verbannen elegieën

Extra info over het motto

Motto

Een motto van een boek is een citaat, een spreuk, een sententia of een klein stukje tekst dat niet bij het verhaal hoort, en dat meestal van een ander persoon dan de auteur komt. Het gaat steeds vooraf aan een tekst en is daarvan duidelijk onderscheiden door plaats en wijze van afdrukken. Motto's hebben doorgaans een specifieke relatie met de tekst waar ze bij horen, bijvoorbeeld een ondersteuning of toespeling op de inhoud van de tekst die volgt. Motto's geven bovendien aan tot welke schrijverstraditie de gebruikers ervan wensen te behoren en ze verraden iets van de literatuuropvatting van de auteur. Maar daarnaast zou men het motto kunnen zien als een aanwijzing voor de lezer over de wijze waarop de erop volgende tekst gelezen dient te worden. Het belang van een motto is gewichtig, want het kan helpen bij de interpretatie van het verhaal. Er kunnen ook meerdere motto's aanwezig zijn. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verhaalanalyse)

 

Vragen

4 A Wat is de betekenis in relatie tot de inhoud?

4 B Probeer te verklaren waarom de schrijver juist dit motto gekozen heeft?



Reacties op: Vraag 4 - Motto

Meer informatie