Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan!

op 11 september 2016 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Wat vind je van de schrijfstijl van de auteur? Omdat dit een debuut is kun je niet vergelijken met vorig werk van Vincent van Warmerdam, maar denk je dat hij zijn stijl heeft aangepast aan het feit dat hij een nog jonge hoofpersoon heeft en mogelijk ook veel jonge lezers?

2. Wat erg opvalt in De Plectrumfabriek is het feit dat veel personages geen naam hebben, maar worden aangeduid met de relatie die ze hebben met Wessel. Zo blijft de toch dringend aanwezige familie van Wessel aangeduid als ' zijn moeder', ' zijn vader', 'de broers' en 'de tweeling' en wordt naar verschillende jongedames in het boek verwezen als 'mijn vriendin'. Wat vind je daarvan?

3. Wat vindt je van de titel 'De plectrumfabriek'? Past die goed bij het verhaal en de ontknoping? In het radiointerview zegt Vincent van Warmerdam dat hij de plectrumfabriek ziet als een metafoor voor verkeerde keuzes. Heb je dat er uitgehaald?

4. Wessel heeft gedurende het boek verschillende leeftijden. Vindt je dat de manier waarop hij naar voren komt klopt met die leeftijden? En wat vindt je van de ontwikkeling die hij doormaakt richting volwassenheid? Is die herkenbaar voor jou of voor jongens in het algemeen?

5. Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

6. De moeder van Wessel speelt toch wel een belangrijke rol in het verhaal. Welk beeld heb je van haar en haar verhaal gekregen?

7. Welke momenten, gebeurtenissen of scènes in het boek zijn je het meest bijgebleven en waarom?

8. Denk je dat er in het boek een aanklacht zit tegen de manier waarop de (Nederlandse) politiek met kunst en cultuur omgaat?

9. Wessel/Vincent lijkt gemengde gevoelens te hebben over het wonen en opgroeien boven een theater. Hoe lijkt het jou na dit boek gelezen te hebben? Had je dat ook best gewild of toch maar liever niet?

10. Zou je een volgend boek van Vincent van Warmerdam ook gaan lezen? En zo ja, wat hoop je dan dat het gaat worden? Een direct vervolg op De plectrumfabriek, een ander boek met andere personages maar wel opnieuw met veel autobiografische elementen of een ander boek zonder specifieke autobiografische elementen? Of maakt het je niks uit?

Volgende stap: 

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.



Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Vincent van Warmerdam

Vincent van Warmerdam

Vincent van Warmerdam (Haarlem, 1956) is gitarist, componist en theatermaker. In...