Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat gebeurt er wanneer scherven elkaar vinden?

op 01 november 2020 door

De scherven is het tweede boek van Amy Giles dat in het Nederlands verschenen is. Haar debuut, Alles is nu, heeft een gemiddelde score van 4,5 sterren hier op Hebban. Met 15 enthousiaste deelnemers waagden we ons aan De scherven en we waren benieuwd of dit boek net zo succesvol zou zijn als Alles is nu. Wat het eindoordeel is van deze leesclub kan je hieronder lezen.

Over het boek:

De buurt waar Jessica en Lucas wonen wordt opgeschrikt door een tragedie. In het jaar na de schietpartij, waarbij ze allebei hun broer verloren, begint Lucas met kickboksen en probeert hij de wereld mooier te maken met random acts of kindness. Jess zorgt voor haar depressieve moeder en doet haar best om rond te komen. Als Jess en Lucas elkaar ontmoeten, herkennen ze iets in elkaar. Ze ontdekken dat twee scherven elkaar misschien wel geluk kunnen brengen. Zolang ze elkaar geen pijn doen.

Verwachtingen:

We starten deze leesclub met een gezellig mix van lezers die Amy Giles al kenden en lezers die nog geen boek van haar gelezen hadden. Suzanne behoorde tot de eerste groep en had heel hoge verwachtingen voor De scherven net omdat ze Alles is nu zo goed vond. Marije daarentegen kende de auteur nog niet en schreef zich in nadat ze het fragment had gelezen: “Ik wilde graag weten hoe het verder ging met Jess en Lucas, daarom heb ik me opgegeven.”

Schrijfstijl:

Giles maakt gebruik van verschillende perspectieven om het verhaal te vertellen. Nynke had er het volgende over te vertellen: “Het is dan wel belangrijk om de karakters een eigen stem te geven en dat is de auteur wel gelukt. (…) De vaart zat er goed in en als lezer ga je daar soepel in mee. Ik stoorde me nergens aan.” Ook bij Loraine  vielen de verschillende perspectieven wel in de smaak: “Zo weet je hoe beide personages denken in een situatie.” Marieke vond de korte hoofdstukken dan weer fijn.

Thema’s:

De scherven behandelt moeilijke onderwerpen zoals het verlies van een geliefde en hoe de personen die achterblijven daarmee omgaan. Soraya vond dat de auteur de relaties mooi heeft weergegeven waardoor je echt voelt wat de personages voelen. Julie was dan weer fan van de manier waarop Giles de liefde tussen Jess en Lucas weergaf: “Hoe zij die schuldgevoelens konden delen met elkaar en samen hun weg terugvonden in de wijde wereld en eigenlijk weer proberen te leven als 'normale' tieners.”

Personages:

Naast de hoofdpersonages Jess en Lucas heeft één van de bijpersonages de harten van een aantal deelnemers verovert. Ik heb het dan over Mevrouw Alvarez, de behulpzame buurvrouw van Jess. “Favoriete personage Mevrouw Alvares omdat ze zich zo inzet voor Jess en haar moeder ze had even goed de andere kant kunnen uitkijken want dat is makkelijker en zouden zoveel andere doen maar nee ze oordeelt niet en helpt waar ze kan,” vermeldt Leentje. Annette is het daar helemaal mee eens.

Eindoordeel:

“Door de fijne schrijfstijl en de wisselende perspectieven van Jess en Lucas ben ik door dit boek heen gevlogen. Toen het binnenkwam ben ik op de bank gaan zitten met het boek en er niet meer afgekomen tot het boek uit was.” ~ Anouk

“Al met al is het een typisch Young Adult boek; een makkelijke schrijfstijl en geen lange hoofdstukken.” ~ Francisca

“De emoties zijn mooi in elkaar verweven en het geeft een goed beeld van de verschillende manieren waarop mensen omgaan met een verlies.” ~ Lindy

We sluiten de leesclub af met een gemiddelde score van 3,7 sterren.

Ik wil iedereen bedanken voor deze fijn leesclub!

Fien



Reacties op: Wat gebeurt er wanneer scherven elkaar vinden?

Meer informatie

Gerelateerd