Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De tijdontkenner van Ilse Ceulemans

op 13 mei 2022 door

Over het boek

Erik is eenenvijftig en journalist bij een krant. Hij schrijft de televisiepagina’s. Maar wat is het nut van een tv-recensent in tijden waarin iedereen online series kijkt? Zijn job alleen al is een existentieel probleem. Op een ochtend besluit hij niet naar zijn werk te gaan. Een dag die zijn leven doet kantelen. Want met zijn werkverdriet komt een andere tragedie meegelift. Zijn vele niet-geleefde levens trekken aan hem voorbij. De vele gemaakte fouten ook. De verwachtingen die hij niet heeft kunnen inlossen.

Leesfragment

Herken jij jezelf misschien in het idee op een dag niet meer naar je werk te gaan? Want misschien is dat moment waarop je niets meer te verliezen hebt wel waar vrijheid begint. Hieronder vind je alvast een sneak preview van De tijdontkenner van Ilse Ceulemans.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Ilse Ceulemans is eindredacteur voor Weekend Knack en was jarenlang journalist bij vrouwenbladen als Flair en Libelle. Eerder verscheen van haar het non-fictieboek Het Ministerie van Werkplezier, geschreven aan de hand van haar beslissing minder te gaan werken. Ze had het gevoel dat de managementcultuur haar werkplezier liet verdampen. Ze toont aan waar de energiezuigers en stoorzenders van de werkvloer zitten, waardoor je als lezer weer rustiger kunt ademen wanneer je aan je werk denkt.

Tijdens lezingen die ze gaf naar aanleiding van dat boek ontdekte ze dat Vlamingen zelden het leven leiden waar ze als kind van droomden. Het inspireerde haar tot het schrijven van haar debuutroman De tijdontkenner, over een werknemer die zich in dezelfde positie lijkt te bevinden als Ceulemans jaren geleden. De auteur onderzoekt dit keer in fictie wat er gebeurt als je werk het plezier uit het leven haalt.

Daarnaast plaatst ze haar boek ook in de huidige tijdgeest, want Erik leeft in een tijd waarin witte mannen van middelbare leeftijd links en rechts beschuldigd worden van grensoverschrijdend gedrag. Zo overpeinst hij wanneer er weer een man van zijn voetstuk valt en dit breed uitgemeten wordt op de televisie:

'In deze tijd moet je opletten wat je zegt als het gaat over hoe vaak je als man aan seks denkt. We leven in de tijd van de ontmanning. Ik weet niet of ik nog wel begrepen kan worden. Ik durf me er bijna niet meer over uitdrukken.'



Reacties op: De tijdontkenner van Ilse Ceulemans

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ilse Ceulemans

Ilse Ceulemans

Ilse  Ceulemans is eindredacteur voor Weekend Knack en was jarenlang journalist ...