Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 09 februari 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

UPDATE 12 maart 2018: Vanaf vandaag staat de eerste vraag online. Ga maar helemaal los nu! Veel discussieplezier gewenst!

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Sommige deelnemers blijven achter in een (lichte) staat van verwarring. Willen jullie dit even duidelijk verklaren? Lezers die het boek uit hebben en niet verward zijn, hebben die dan een totaal ander gevoel na het lezen? Welk gevoel is het dan? Een andere wending verwacht, of een totaal ander einde?

Vraag 2:  Werner Mans is het hoofdpersonage; hij komt even niet in aanmerking. Welk ander karakter heeft echt wel indruk - in positieve of negatieve zin - op je gemaakt? Kun je ook verklaren waarom?

Vraag 3: Welke elementen zijn volgens jou van toepassing op “De verkeerde vriend”? 
Saai – boeiend – krachtig hoofdpersonage – oppervlakkig hoofdpersonage - sommige passages duren te lang - knap verteld – ongeloofwaardig – levensecht – intelligent - overrompelend – teleurstellend – misleidend - te veel details – toegankelijke schrijfstijl en -taal. 
Graag ook een korte motivatie.

Vraag 4:

4a. De verkeerde vriend heeft zowel een proloog als een epiloog. Zorgen die ook voor een toegevoegde waarde aan het verhaal? Waarom/waarom niet?

4b. Schrijft beeldend kunstenaar (tevens wetenschapsjournalist, publicist) Gert-Jan van den Bemd ook beeldend? Zo ja, kun je dit aantonen aan de hand van een kort voorbeeld/quote uit het boek?

Vraag 5: Op welke wijze observeert de auteur zijn hoofdpersonage Werner? Hoe observeert Werner zelf de andere personages?

Vraag 6: Er is een tendens van toenemende genrevervaging in boekenland. Bepaalde genres gaan elkaar overlappen, steeds vaker.

Mijn vraag voor vandaag: Is “De verkeerde vriend” een roman, of is het een thriller? Waarom?

Vraag 7: Zonder veel na te moeten denken, met welk kernwoord zou je de volgende personages omschrijven?
Werner
Murielle
Roos
Bruno
Rico
Victor
Casper 
Gus

Vraag 8: Als je uit dit boek slechts één enkel thema halen zou: welk kies je dan en waarom?

Vraag 9:
Er verscheen een recensie van De verkeerde vriend in een Vlaamse krant. De auteur heeft dit zelf aangegeven in de rubriek “Topics” op Hebbban.
Nog een keer de link: https://www.hebban.nl/topics/recensie-de-verkeerde-vriend

Welke reacties heb je zelf op de INHOUD van deze recensie? Vind je je eigen visie/ervaringen hierin terug?

Vraag 10: Welke (goede) raad, tip of boodschap geef je Gert-Jan van den Bemd?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel. We beëindigen deze leesclub op vrijdag 6 april.

Dit betekent ook dat je actief hebt deelgenomen aan de 10 leesclubvragen, je lezersrecensie hebt geplaatst en je quote in de rubriek "Eindoordeel" hebt geschreven.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd