Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een debuut vol verrassende plottwists!

op 31 december 2017 door

Everless werd als eerste boek uitgekozen om met de Epic Reads op Hebban te lezen. Epic Reads is een project van Hebban dat heel 2018 zal beslaan. Elke maand wordt er een ander boek geselecteerd en zal door enthousiaste deelnemers gelezen en beoordeeld worden. In totaal zullen er in 2018 dus twaalf boeken gelezen gaan worden voor dit project. Met maar liefst 23 deelnemers ging de eerste leesclub van start. Het resultaat was een vlotte club met interessante inbreng en veel (inhoudelijk) geklets over het boek. Deze opening van de Epic Reads kan zeer geslaagd genoemd worden!

Sara Holland groeide op in een klein stadje in Minnesota en studeerde aan Wesleyan University. Voordat ze naar New York vertrok om bij een uitgeverij te gaan werken, was ze werkzaam in een theewinkel en een tandartsenpraktijk. Ze is vaak te vinden in een van de vele boekwinkels van New York en ze zoekt graag naar nieuwe manieren om cafeïne in haar bloedsomloop te krijgen. Everless is haar debuut en sinds januari 2018 overal verkrijgbaar.

Kate had de mooie UK hardcover gekregen in een maandbox van Fairyloot en deelde de persoonlijke notitie van Sara Holland met ons waarin ze over haar inspiratie vertelde: ‘Everless was conceived and drafted when I was fresh out of college and working two jobs to get by, which also happened to be in the grip op Hamilton mania. One motif from that show that really resonated with me is the idea of “write like you’re running out of time”. I didn’t connect the dots at the time, but I think in creating a world where time can be bought and sold, I was working through my feeling of not having enough time to do all the things I wanted to do. And coming to the realization –as I think Jules does too- that time is more precious for being finite, and that it’s good sometimes to examine yourself and see what’s really important.’

Sempera is een koninkrijk waar de rijken heersen in het kasteel Everless. Rijkdom wordt verkregen door middel van tijd. De tijd wordt gemaakt door bloed van inwoners te vermengen met ijzer, waardoor er munten ontstaan. Deze munten geven je het eeuwige leven, áls je er genoeg van bezit…
Tien jaar nadat Jules en haar vader Pehr zijn verbannen van Everless, blijkt dat Pehr zijn huur nog maar met de groote moeite om kan brengen. Jules besluit om terug te keren naar Eveless om daar voor de rijke familie Gerlings te gaan werken en slaat de waarschuwing van haar vader in de wind. Ze keert terug naar de plaats waar ze is opgegroeid. Eenmaal tussen de muren van Everless blijkt dat de waarschuwing niet ongegrond was. Zodra ze voet zet in Everless, blijkt niets wat het lijkt…

De titel is prima gekozen, maar toch zijn de deelnemers nog aan het puzzelen geslagen om met een andere titel te komen. ‘The Fox and the Snake’ was een titel waar Lotte mee kwam en die ontzettend goed werd ontvangen onder de deelnemers. Andere alternatieven waren titels waar het plot meteen goed in naar voren kwam, zoals ‘Bleeding Time’, ‘Time is Money’ en ‘Bloodmoney’.

Hoofdpersoon Jules werd goed ontvangen. Elsa vond haar strijdlust herkenbaar en Karin vond haar leuk omdat ze niet bang is om eerlijk te zijn tegen mensen. Velen vonden haar motivaties realistisch en zouden hetzelfde gedaan hebben als ze in Jules haar plaats hadden gestaan. Robin zou voor familie alles doen en dus zeker naar Everless gaan. Toch waren er gelukkig ook nog wat twijfelkonten en Janneke gaf heel mooi aan dat haar eigen gezondheid erg belangrijk is in haar leven en ze liever alternatieven zou hebben gezocht. Jules was zeker niet het enige personage dat indruk achterliet, want Papa Pehr liet bij Palu een mooie indruk achter omdat hij zoveel overheeft voor zijn dochter en de liefde voelbaar was. Marlijn was juist weer erg gecharmeerd van Liam en had als snel door dat er iets niet klopte in zijn karakterschets.

Opvallend was de gemakkelijke en typische YA schrijfstijl. Het las vlot weg en er kwamen heel wat inspirerende quotes in het boek voorbij. ‘Slowly, something takes hold of me again: the feeling that I’m trapped on the board of a game I can’t begin to understand’ was er een die bij Annemieke door het hoofd bleef spoken en ‘The pain for the love I had for them is now my worst enemy.’  bleef nog even bij Yvie hangen. Chanel werd zo opgeslokt door het verhaal, dat ze geen tijd meer had om bij quotes stil te blijven staan. De schrijfstijl werd als prettig ervaren, maar toch bleken er in Everless flink wat stukken te zitten die deden denken aan andere boeken en zelfs films. Jing Xu vond de verrassingen die Holland voor de lezer in petto had erg geslaagd en de vele plottwist vormden de redding van de clichés. Merel was blown away door de veranderingen van Jules en Caro. De mening over de worldbuilding was flink verdeeld: zo hadden Jennifer, Marlijn en Silvia graag een wat langere introductie gehad betreft de uitleg van het bloed, maar vonden The Cat en Marjolein het meteen vanaf het begin goed.

Everless is het begin van een nieuwe reeks. Dit was duidelijk merkbaar en iedereen is nieuwsgierig naar het vervolg. Maar wat hopen de deelnemers in het volgende deel te lezen? Jaike en Manon hopen meer tekst over Liam te krijgen. Dit bijzonder personage heeft toch wel het hart van de meeste lezers gestolen. Jennifer zou graag wat meer achtergrondinformatie krijgen en Elke zou Caro uitgediept willen zien. ‘Evermore’ werd gezien als een geschikte titel voor het vervolgdeel. Ook zijn er alternatieve eindes bedacht. Een aantal deelnemers zou het leuk vinden als Ina mee zou worden genomen in Jules’ nieuwe avontuur en Maartje en Cheyenne  zou het mooi vinden als Ina de waarheid zou weten.

Everless werd beoordeeld met een gemiddelde score van 3,84, wat een afronding geeft van 4 sterren.
Hier kun je de leuke en interessante discussie volledig nalezen.



Reacties op: Een debuut vol verrassende plottwists!

Meer informatie

Gerelateerd