Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 20 april 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Titel en nogmaals cover (klik hier voor de link)

a. Vind je, nu het boek uit hebt, dat de titel past bij het verhaal? Licht toe waarom je dat vindt.

b. Snap je nu ook de keuze voor de afbeelding op de cover?

c. Victoria komt er pas laat achter (pagina 318) wat Wil echt bedoelde met ‘ga als een rivier’. Wat is jouw persoonlijke interpretatie van ‘ga als een rivier’?

3. Schrijfstijl (klik hier voor de link)

a. Hoe zou je de schrijfstijl van Shelley Read omschrijven? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

b. Kan je daar een voorbeeld van geven?

c. Welke quote uit het boek zou je willen inlijsten? Licht je keuze toe.

4, Perspectief (klik hier voor de link)

a. Read vertelt het verhaal vanuit ik-persoon Victoria. Wat vind je van deze keuze? Graag met toelichting.

b. Het perspectief wisselt slechts een keer via het dagboek van Inga dat Victoria vindt op de plek waar ze Lukas heeft achtergelaten. Wat vind je van deze keuze? Heb je hiermee een duidelijk beeld gekregen hoe het leven van Lukas is verlopen?

5. Personages (klik hier voor de link)

a. Victoria is de ik-persoon in het verhaal. Heb je het gevoel dat je haar goed hebt leren kenner? Hoe zou je haar omschrijven?

b. Welke andere personages spelen voor jou een cruciale rol in het verhaal. Licht toe waarom je dat vindt.

c. Read vertelt eigenlijk niets over de achtergrond van Wil. Vind je dat Read meer over zijn leven en achtergrond had moeten prijsgeven? Waarom denk je dat ze ervoor heeft gekozen om dat niet te doen?

6. Thema’s, vooroordelen en maatschappelijke normen (klik hier voor de link)

Het verhaal beschrijft vooroordelen en maatschappelijke normen die in die tijd gemeengoed waren, zeker in gesloten dorpsgemeenschappen als Iola.

a. Read heeft meerdere thema’s/metaforen in het verhaal verwerkt. Welk thema springt er voor jou bovenuit? Licht toe waarom je dat vindt?

b. Welke andere thema’s zou je kunnen benoemen?

c. Bij Wil en Victoria is het liefde op het eerste gezicht. Een liefde die gedoemd is te mislukken gezien hun verschillende achtergrond en cultuur. Denk je dat hun liefde mogelijk was geweest als ze elkaar in grote stad in plaats van in het bekrompen Iola waren tegengekomen?

d. Wil en Victoria zijn niet de enige die te maken hebben met vooroordelen en maatschappelijke normen. Ook Ruby-Alice, Lukas en Inga worden daarmee geconfronteerd. Kan je aangeven hoe dat hun leven heeft beïnvloed?

e. Victoria wordt op haar beurt buitengesloten van de dorpsgemeenschap als ze besluit haar land te verkopen aan de overheid. Waarom denk je dat Victoria al zo vroeg in het proces instemde met de verkoop van haar land?

7. Historische feiten (klik hier voor de link)

Shelley Read heeft waargebeurde historische feiten verwerkt in het verhaal. Ioala is daadwerkelijk onder water gezet door de aanleg van het Blue Mesa Reservoir, waardoor veel mensen gedwongen moesten verhuizen en hun roots kwijtraakte.

a. Kan je nog meer historische feiten noemen die Read in het verhaal heeft verweven?

b. Vind je dat met de toevoeging van waargebeurde feiten het verhaal nog beter in de context wordt geplaatst? Licht toe waarom je dat wel of misschien wel niet vindt.

8. Verlies (klik hier voor de link)

Verlies lijkt als een rode draad door het verhaal te gaan, met als schokkend hoogtepunt (of beter gezegd dieptepunt; waren jullie net als ik ook zo in shock?) de gruwelijke moord op Wil. Praktisch elk personage lijdt op enigerlei wijze verlies en gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om.

a. Welke voorbeelden van verlies kan je benoemen?

b. Kan je bij de voorbeelden die je aangeeft vertellen tot welke gevolgen of gedragsveranderingen dat verlies heeft geleid?

9. Natuur (klik hier voor de link)

De natuur is bijna een personage op zichzelf. Natuurlijk de perzikboomgaard, maar ook de wilde natuur waar Victoria zich in terugtrekt als ze ontdekt dat ze zwanger is en de rivier de Gunnison.

a. De perzik boomgaard speelt een belangrijke rol in het verhaal. Het klimaat leent zich eigenlijk niet voor de perzikteelt, maar toch zijn de Nash perziken befaamd om hun smaak. Ook het verplaatsen van de bomen lijkt een onmogelijke zaak, maar is uiteindelijk ook succesvol. Dit vermogen van de bomen om te overleven en vervolgens te gedijen onder moeilijke omstandigheden weerspiegelt Victoria's eigen pad. Kan je dit zien als een metafoor voor Victoria’s leven? Licht toe waarom je dat wel of niet vindt.

b. Welke rol speelt de natuur nog meer in het verhaal?

10. Verwachtingen en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

a. Zijn de verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen?

b. Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Shelley Read

Shelley Read

Shelley Read is afkomstig uit Colorado, waar haar familie al sinds vijf generati...