Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 02 oktober 2020 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1/ Het oog wil ook wat 

1a/ Wat vind je van de cover? Ga je wel eens kijken hoe het boek er in de originele taal uitziet? Vind je het goed dat zowat elk land een eigen cover bedenkt? Waarom wel/niet? 

1b/ Wat vind je van de opmaak van dit boek? Denk daarbij aan papier, lettertype, uitstraling, kleppergehalte … Wat waren je eerste gedachten toen je de witte Hebban-envelop openmaakte? 

2/ Opbouw verhaal

Het verhaal van de Greenwoods is op een bijzondere manier verteld. We starten in de toekomst (2038), gaan dan honderddertig jaar terug in de tijd (2008, 1974, 1934, 1908) om vervolgens via dezelfde jaartallen weer bij het beginpunt te eindigen.

2a/ Wat vind je van deze keuze? Maakt die het verhaal sterker of zijn er ook nadelen?

2b/ Had het verhaal ook chronologisch verteld kunnen worden (1908 richting 2038)? Of andersom (2038 richting 1908)? Waarom wel/niet? Zou je het boek dan anders beleefd hebben?

3/ Waarom?

Onderstaande vragen horen bij een citaat uit Greenwood en een recensie over Ons huis staat in brand van Greta Thunberg. 

3a/ Op welke manier worden jullie door dat soort woorden geraakt? Frustratie? Boosheid? Berusting? Verdriet? Of gloort er ook hoop dat er (weliswaar heel langzaam) toch iets verandert? Denken jullie dat boeken zoals Greenwood en Ons huis staat in brand mensen een geweten kunnen schoppen? Of worden die boeken alleen opgepakt door mensen die sowieso al met onze planeet begaan zijn?

3b/ Kennen jullie andere boeken over dit thema? Het zou mooi zijn, mochten we een lijstje kunnen opstellen voor de liefhebbers, het genre maakt niet uit.

4/ Schrijfstijl

4a/ Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, lange/korte zinnen, beschrijvingen, dialogen ...

4b/ Zorgde de manier van schrijven ervoor dat je werd meegesleept in het verhaal? Kan een boek met een minder vlotte schrijfstijl je toch bekoren wanneer de inhoud echt goed zit?

5/ Scènes 

Welke scène is je het meest bijgebleven? Dat kan iets verdrietigs zijn, maar ook een mooi moment of nog iets helemaal anders. Waarom precies kies je voor dat stukje?

6/ Citaten

Zijn er citaten, vergelijkingen of andere stijlelementen die jou opgevallen zijn? Vermeld als het even kan de bladzijde en leg uit waarom die woorden jouw aandacht wisten te trekken.

7/ Kort maar krachtig 

7a/ Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg).  

7b/ Waarom moeten mensen dit boek lezen? Oké, niemand ‘moet’ dat, maar jullie snappen het wel. Schrijf een pitch (een reclamepraatje) voor Greenwood, denk aan 50-75 woorden (meer mag natuurlijk ook).

8/ Sterren in wording 

We gaan ervan uit dat het boek verfilmd wordt. Ik vraag jullie niet welke bekende acteurs jullie zien in de rollen van Jake, Liam, Willow, Everett, Temple, Harris, Feeney en de anderen, dat zou te veel voor de hand liggen. Toch gaan we een leuke cast samenstellen. Tijdens vraag 5 bleek immers duidelijk dat Greenwood het bijzonder goed zou doen op het witte doek. 

8a/ Welke rol zou je zelf kunnen/willen spelen? Je hoeft je niet tot de hierboven genoemde personages te beperken, het mag net zo goed iemand zijn die niet op de voorgrond trad. Als vrouw mag je natuurlijk ook voor een mannenrol kiezen, en omgekeerd. Waarom denk je dat die rol bij jou past? En waarom kies je voor een hoofdrol/bijrol?

8b/ Kies iemand uit deze groep leesclubdeelnemers en vertel voor welke rol die persoon met succes auditie zou kunnen doen. Natuurlijk moet je erbij vertellen waarom, want dat is voor de persoon in kwestie het leukste aan je antwoord. De meesten van ons kennen elkaar niet echt, maar dat hoeft geen probleem te zijn; ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop we deelnemen aan een leesclubdiscussie veel over ons zegt. Laat je fantasie de vrije loop!

9/ Tijdreizen 

Waar wil jij heen geflitst worden, naar 1908, 1934, 1974, 2008 of liever naar 2038? Wie van de personages uit Greenwood wil je daar ontmoeten? En wat zijn je plannen? Gaan jullie uit eten of gaan jullie samen iets ondernemen? Maak duidelijk hoe je keuze tot stand is gekomen en wat je eventueel wil bereiken. 

10/ Jouw vraag 

Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom, kom dus ook de komende dagen nog een kijkje nemen bij deze laatste discussievraag. 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Christie

Michael Christie

Michael Christie schreef romans, een verhalenbundel, essays en boekrecensies voo...