Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Mooie omschrijvingen van de natuur

op 02 maart 2022 door

De leesclub gaat van start met 15 lezers die ingeloot zijn en 2 lezers die meelezen met een eigen exemplaar. Erg leuk om met 17 enthousisaste mensen de  leesclub in te gaan.

Een aantal begonnen al gelijk erg enthousiast met lezen waardoor er twee opwarmvragen gesteld werden, waar bij je het boek nog niet gelezen hoefde te hebben. Over de verwachting van het boek en over de cover. Over de verwachtingen kom ik later terug om te kijken of ze ook uitgekomen zijn. En we beginnen met de meningen over de cover.

Cover:

Er is gepraat over de cover van de Nederlandse en de Amerikaanse versie die totaal verschillend zijn. 

Maar eigenlijk waren we hier bijna eensgezind over: De Nederlandse cover is het mooiste. Bregje omschrijft het als volgt: "Ik vind de kleuren van de Nederlandse cover echt prachtig. Ook straalt het meer 'nacht' uit en zijn de vogels goed zichtbaar." Maar als je het boek gelezen hebt en dan de titels vergelijkt zegt Sabrina:  "Wat voor mij de doorslag geeft is denk ik de titel, de Engelse titel trekt mij net iets meer als de Nederlandse. Dus dan moet ik denk toch voor de Engelse cover gaan." Er waren meer personen die de Amerikaanse titel beter bij het verhaal vonden passen. 

Personages: 

Het verhaal wordt vanuit Cadie vertelt en de meeste denken haar wel redelijk tot goed te hebben leren kennen. Iedereen is het er wel over eens dat de liefde voor de natuur duidelijk naar voren komt in zowel de jonge als de oudere Cadie. Rowan zegt over Cadie: " Haar personage lijkt ook niet verder ontwikkeld over de jaren heen, ze heeft nog steeds dezelfde patronen. Ik vind dit wel passend vanuit het beeld dat zij getraumatiseerd is.

Op de vraag met welk personage heb je het meest kwam Annick erg zeker over en zei: "Dolores is mijn meest favoriete personage van het hele boek. Ze is een vrouw die haar geliefden beschermt en zorg draagt voor anderen in de maatschappij. Ze draagt haar leven met trots en zonder klagen." Debbie schrijft: "Het meest sympathiek vond ik denk ik Raul en Sal. Raul kwam op mij over als iemand die echt alles over heeft voor zijn gezin en een enorm (stil) verdriet lijdt over het feit dat hij zijn vaderland heeft achter moeten laten. En doordat ze illegaal zijn, hebben ze het er ook niet vaak over kunnen hebben. Dat vond ik het mooie aan Sal, dat zij trots is op haar achtergrond en op die manier haar opa's verhaal eert."

Mooie zin:

Meerdere mensen hadden de zin: "De waarheid houdt zich schuil in gaten en spleten, op gebarsten plekken en in lege holten. De waarheid kan worden begraven, vermorzeld of verbrand, maar ze zal altijd bovenkomen.' willen kiezen omdat met deze zin het boek eigenlijk heel mooi is samengevat. 

Er komen veel mooie zinnen voor in het boek. Daarom de vraag wat is jou mooiste zin en waarom heb je deze uitgekozen? Rebekka: "'Eén moment definieert iemands leven niet. Wat je daarna besluit te doen bepaalt wie je bent'. Dat vind ik een mooie zin en is van toepassing op iedereen, los van het boek ook. Niemand is perfect en we maken allemaal fouten. Een misstap begaan kan zo gebeuren. Bereid zijn de fout toe te geven, daaruit iets leren en proberen alsnog iets nuttigs te doen voor de samenleving. Servon heeft de volgende zin gekozen: "'Een zacht ritme van getjilp, gefladder en geklik golfde tussen de bomen door, zwevend en duikend op de bries….Ik wandel heel graag en het liefst in de natuur. Julie omschrijft de geluiden zo mooi dat je al lezende vergeet dat je niet op de bank zit maar rondloopt in het bos!" Tanja schrijft: "'Stijf opgerolde puntjes van jonge waterlelies doorbraken het wateroppervlak onder de soepele berkentakken. De snelle bries scheerde over het meer en tilde de randjes van de volgroeide leliebladeren op zodat hun rode onderbuik zichtbaar werd.' Hoe komt ze er op, prachtig toch. Ik vind het echt knap om zo in detail te kunnen schrijven. Ik kan het zien, voelen en ruiken zo gaat het verhaal spreken." 

Thema's:

Op de vraag welk thema er voor jou uitspringt en waarom zegt Joke: "Door het verhaal schemert de angst om opgepakt te worden door het illegaal verblijven in de VS. Mensen doen er alles aan om maar te kunnen blijven. Er zijn mensen die er misbruik van maken. Er is haast geen werk en uitbuiting ligt op de loer, net als mensen die ze weg willen hebben. Een zondebok ergens voor is snel gevonden. Ik vond het goed uitgewerkt, je komt achter de reden waarom Raúl gevlucht is uit El Salvador en de inpak ervan op zijn familie. Hij helpt andere illegalen. Dit thema vond ik mooier uitkomen dan de bescherming van de natuur." Fé kiest: "Het thema dat voor mij het belangrijkste was, is de angst voor het verleden. De angst dat de geheimen uit het verleden uit zouden komen. Dit zowel over de moord en ieders betrokkenheid hierin maar ook de illegale vlucht naar de VS. Het thema is goed uitgewerkt vind ik. Je voelde de angst van de verschillende personages en hoever ze willen gaan om de geheimen in het verleden te laten. Personages die moeilijke beslissingen maken uit angst." en Tineke schrijft: "Het belangrijkste thema in dit boek vond ik toch wel de geheimen die de personages hebben en angst." (Haar waarom omschrijf ik hier niet omdat dit te specifiek is en er dan teveel wordt gespoilerd) Heleen heeft er een ander thema uitgepikt: "Ik herken zeker het thema natuur/klimaat/natuurbehoud en het thema illegaliteit. Wat ik echter meer de rode draad vind is de waarheid die liever verdoezeld wordt. Dat zie ik als het om natuur gaat (omdat de waarheid over de kevertjes niet meteen omarmd werd) en als het gaat om de gebeurtenis in het verleden. Wat ik daarin goed naar voren vind komen is dat iedereen een eigen reden heeft om de waarheid af te schermen."

Verwachting:

Op de vraag of je verwachting is uigekomen of niet zegt Koosje: "Ik ben begonnen aan het boek na het lezen van de preview waarbij ik min of meer in de beschrijvingen van de natuur getrokken werd. De verwachting dat dat het hele boek vol gehouden kon worden is niet geheel uitgekomen. Waar het boek eerst heel vlot las werd het later wat wisselender. Wat voor mij altijd wel een item is is of het boek blijft hangen als ik het uit heb. Weet ik na een week, 14 dagen nog wat me zo boeide of wie er in mee deed. Bij dit boek kon ik de grote verhaallijn nog wel reproduceren maar was vooral de sfeer van de eerste paar hoofdstukken blijven hangen en had ik moeite met de diverse neven-personages en hun plek in het geheel. Ik had graag meer karakter development gezien en eigenlijk wel iets meer van het onderzoek en het resultaat hiervan." En Monique: "Ik heb een heel dubbel gevoel. Ondanks dat ik het een fijn boek vond om te lezen en de zinnen soms een geladen diepgang brachten, vond ik het mysterie uit het verleden iets te summier. Had meer intriges verwacht. Verder vond ik soms de stukken over het behouden van de natuur, iets te langdradig. Haalde de vaart uit het verhaal, maar ook juist die emotie die ik meer verwachtte tussen de interactie van de personages."

Aanrader: 

Janny schrijft: "Als je zo mee kan doen in een leesclub dan hoop je natuurlijk dat je met veel enthousiasme het boek leest. Helaas was dat niet zo. Daarom ben ik zorgvuldig met het boek aan te raden. Wellicht dat ik het als YA boek kan aanraden , als roman die iemand bewust maakt van de klimaatproblematiek, een spannend verhaal om iemand daarin mee te nemen. En smaken verschillen natuurlijk,. Ik hou van een vlot geschreven verhaal en vind de mooie zinnen leuk maar er moet meer zijn."  Margreeth " Het boek is een aanrader voor mensen die een mooie omschrijving van de natuur kunnen waarderen en het niet erg vinden als het tempo soms uit het verhaal gaat. Ook is het een aanrader voor mensen die graag veel verschillende thema's in een boek hebben. Het type lezer: een lezer die een boek leest met wat spanning, liefde, maatschappij erin, zonder dat het heel diep gaat of bij één thema blijft hangen."

Aantal sterren:

1 keer 2 sterren, 10 keer 3 sterren en 6 keer 4 sterren, dit is een gemiddelde van 3,3 sterren. 



Reacties op: Eindverslag: Mooie omschrijvingen van de natuur

Meer informatie

Gerelateerd