Advertentie

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 13 april 2018 door

De allerlaatste discussievraag (tenzij je vraag 1b. nog wilt beantwoorden/aanvullen) betreft de titel. Is dat een titel die past, die het verhaal dekt? En waarom denk je dat?

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

418a5c5a5ed877f4d1dde889b111ba33.png

Zie hier de presentatie inclusief klikbare links

1a. Wat weet en verwacht je van Het wikkelhart op basis van onderstaande eerste alinea?

fb4e97b0038a9f6bdc8e667563e3f6b5.jpg

1b. Voorin het boek staan een aantal motto's opgenomen:

you can find the sleep but not the dream
Crowded house

... iemand die hem zou zien, zou tot het inzicht moeten geraken dat een schrijver iemand is die meer moeite met schrijven heeft dan alle andere mensen
Thomas Mann

our love is ghost that the other can't see
Agnes Obel

Wat denk je als je die motto's leest? Roept dat verwachtingen bij je op en zo ja, welke? Begrijp je of denk je te weten waarom Koelewijn voor deze regels gekozen heeft en zo ja, wil je dat uitleggen?
En de bonusvraag is: enig idee wie 'die dame' is aan wie het boek is opgedragen?

2. TITEL: Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?

3. PERSONAGES: Wie zijn de hoofdpersonen en hoe ontwikkelen zij zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?

4. THEMA'S: Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden en hoe worden die uitgewerkt? Denk je dat de auteur een boodschap heeft willen meegeven en zo ja, welke? Welk thema sprak je het meest aan? Waarom?

5. VERTELTECHNIEK: Wat kun je zeggen over de schrijfstijl (denk onder andere aan het gebruik van flashbacks / flashforwards, (wisselend) vertelperspectief, tempo, ritme, samenhang, woordkeus, opbouw van zinnen, etc..) Wat is je het meest opgevallen?

6. MOTIEF: Welke herhalingen (van gedachten, voorwerpen, handelingen, toestanden, ed) herken je in het verhaal? Hoe dragen die bij aan het/de thema's?

7. PLOT: Wat is de plot/structuur van Het wikkelhart? Wat vind je van de wijze waarop deze verwerkt is in het verhaal?  Zie hier de definitie van plot zoals in deze vraag bedoeld wordt en/of hier voor meer uitleg.

8. Noem één (en niet meer dan één (nog niet eerder genoemde) situatie of gebeurtenis in het verhaal, waarvan je overtuigd bent dat het een waan(denkbeeld) van de verteller is én waarom je denkt dat het een waanidee is (als dat niet al volkomen duidelijk is ;))

0cbafab789a4e3a41ce29c31ae53f843.png

Klik hier voor de mindmap van de tot nu toe genoemde wanen in Het wikkelhart.

Facultatieve vraag:

1b. MOTTO: Lees de motto's (voorin) er (nog) eens op na... waarom, denk jij, heeft Koeleman deze opgenomen? 46b4f6289c5441b54f450e4398346aa6.gif

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken