Het eindverslag

op 20 juli 2021 door

Hoogzomer, mijn tweede leesclub die ik mag coördineren en wat heb ik genoten! Samen met 19 gezellige en ervaren thrillerfanaten hebben wij de tweede thriller van Kim Fabersen en Janni Pedersen gelezen en uitgeplozen.

De auteurs

Kim Faber is een Deense journalist en schrijver. Hij werkt voor de Deense krant Politiken. Hij is getrouwd met Janni Pedersen, de coauteur van deze thrillers. Janni is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

Hoe het begon

Zodra bekend was wie er aan de leesclub mee mochten doen was het gezellig in het leesclubcafé. De boeken werden al snel bezorgd en razendsnel uitgelezen. Na een opwarmvraag begonnen we op 26 juni met de inhoudelijke discussie. Vooral de vraag of inspecteur Martin Juncker die zijn vader dood en hierdoor nog wel een geloofwaardig personage als inspecteur kan zijn, hield de gemoederen bezig.

De cover en de titel

De cover scoort goed en past in de serie! Karin vat het treffend samen: ‘Mooie cover met een dreigende wesp en mooie oranje letters waarop condens te zien is. Het past goed bij een thriller en is geen standaard afbeelding, zoals een gedeeltelijk of compleet gezicht. De donkere bomen met op de weg de koplampen van een auto geven een griezelig gevoel af”. Mart weet te vertellen dat de cover van het derde deel in de serie goed aansluit bij de eerdere twee delen.

‘Hoogzomer’ als titel is goed gekozen. Nalt70: “Ik vind Hoogzomer een goede titel voor deze thriller. De zomerse (soms benauwd aandoende) hitte wordt goed beschreven en het zweet gutst regelmatig van de hoofdpersonen hun rug!!”. De keus voor steeds een seizoen in de titel maakt ons nieuwsgierig naar het derde deel van deze serie. Wat Famkeleest betreft mag het seizoenenthema zeker doorgezet worden! De Deense cover van het volgende deel zag er al aardig herfstig uit (qua kleuren). Zij verwacht dus wel een herfstthema! Onze fantasie draaide gelijk overuren en suggesties voor een titel vlogen over en weer.

De personages en de schrijfstijl

Met stip staat Martin Juncker op een als favoriet personage. Mart: “Grotendeels vanwege de klassieke Scandinavische thriller stereotype rechercheur. Ik zie dat graag als realistische compensatie voor de té rechtschapen rechercheurs in Amerikaanse boeken. Er mag wel een rauw randje aan zitten”. Voor het minst favoriete personage komen meerdere mensen in aanmerking. Vera wordt een paar keer genoemd. Verzamelaar noemt haar omdat ze probeert Martin Juncker te manipuleren. Ook Anita noemt haar: “Met Vera heb ik echt moeite gehad. Zij lijkt enkel begaan te zijn met haar eigen persoontje”.

Over de schrijfstijl zijn we unaniem erg te spreken. Raywoman: “De schrijfstijl is fijn om te lezen. De personages nemen je mee in de omgeving maar ook in hun gedachten, en dat leest natuurlijk. De stijl vind ik filmisch”. Dat “Hoogzomer” door een duo geschreven is merken we niet aan de schrijfstijl. Wel zijn we erg benieuwd hoe een duo het samen schrijven van een boek aanpakt. RenskeMB: “Ook ik verbaas me erover hoe je met z’n tweeën een boek schrijft. Je leest wel eens dat de schrijver soms zelf niet weet hoe het boek afloopt, dat lijkt mij in dit geval niet mogelijk”.

De spanning en het plot

‘Hoogzomer’ is een thriller die niet nagelbijtend spannend is maar wel een goede opbouw kent. Marianneke heeft dit mooi verwoord: “Ik vind het boek qua spanning goed opgebouwd. Dat komt vooral door een goede afwisseling tussen de op te lossen moord in dit deel en de grotere rode draad van de aanslag die door deze serie heen loopt. En daarnaast ook door de afwisseling in perspectief tussen de verschillende hoofdpersonen. Steeds op het moment dat je denkt nu komt er een doorbraak wisselt het verhaal van Juncker naar Signe of Charlotte of andersom”.

Het plot valt goed in de smaak en maakt gelijk nieuwsgierig naar het volgende deel! Jacquelien: “Ik vind de twee verhaallijnen knap. Ook dat Juncker door de verdwijning van Charlotte in dat verhaal betrokken raakt. Het is ook niet storend om de twee verhaallijnen te lezen. Het einde met Signe die geschorst is, het geldkistje meeneemt naar huis. En eindigen met Charlotte, Karoline en Juncker. De deur staat nog open. Gaat hij terug???”. Alenga weet niet zeker of zij het volgende deel gaat lezen. Zij vond het een spannend boek, maar houdt meer van een moordenaar met bizarre moordtechnieken.

De verfilming

‘Hoogzomer’ wordt verfilmd en wij mogen de cast kiezen. De namen vliegen ons om de oren. Bas heeft een perfecte Martin gecast: “Raymond Thiry zou ik graag in de rol van Juncker zien. Met zijn doorleefde kop die kracht uitstraalt kan hij zowel doorgaan voor "good" als voor "bad" guy. Met zijn oogopslag vind ik hem geknipt voor het spelen van de rol van een man met "een rugzak". Leonie heeft de casting voor Signe gedaan en kiest voor Malin Crepin (Annika Bengtzon).

Pakkende zin en kernwoorden

Deze leesclub heeft een hoop boekverkopers in spe als deelnemer. Met een zin “Hoogzomer” aanbevelen gaat ze makkelijk af. Hilde: “Als u het meeslepende ‘Winterland‘ hebt gelezen en nu het fantastische Hoogzomer neemt, dan wacht u vast met smart op het ongetwijfeld ijzersterke derde deel, dat er later dit jaar aankomt. Ook Hennie weet ‘Hoogzomer’ goed te verkopen: “Een Scandinavische thriller van hoog niveau die u niet mag laten liggen”.

Om het boek samen te vatten in drie kernwoorden liet zien hoe creatief de deelnemers van deze leesclub zijn. Gerrie raakt de kern goed: “Misbruik, doofpot en geweld”. Maar ook Filip C. schiet goed raak met intriges, “wespennest” (figuurlijk) en stilzwijgen.

Een serie of een standalone

Dat we thrillerfanaten zijn, dat is wel duidelijk. Serie of standalone, het maakt ons niets uit. Als het maar een thriller is. Wendy: “Ik ben echt een liefhebber van series. Ik lees heel veel series en die boeken wil ik dan graag allemaal in de boekenkast hebben. Tegenwoordig zijn er wel heel veel series dus kijk ik wel wat kritischer naar welke ik wel en niet wil kopen. En van sommige series zijn gewoon al te veel boeken uit die ik niet heb gelezen dus daar begin ik dan niet meer aan. Ik wil niet midden in een serie vallen. Ik vind het heel fijn als personages weer terugkeren in volgende boeken en we ze zo echt leren kennen. Maar standalone boeken lees ik ook zeker. Ik probeer zo veel mogelijk van de thrillers die uitkomen te lezen.

De vragen

Een fijne leesclub beëindigen, hoe doe je dat? Door alle deelnemers een kans te geven nog een vraag te stellen die nog niet gesteld is. Nou, dat hebben we geweten! Wat een enthousiasme! Wat is een goede thriller? Welk genre spreekt je het meest aan? Het bezoeken van plaatsen waar thrillers zich afspelen. Zelf een thriller willen schrijven. Van alles kwam aan bod en er werd druk gekletst. Een mooie afsluiting wat mij betreft.

Beoordeling

‘Hoogzomer’ sluit af met een mooi gemiddelde van 4 (4,1) sterren.

Verslag door Kitty Bruggeman, jullie leesclubcoördinatorReacties op: Het eindverslag

Meer informatie