Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag

op 04 april 2020 door

Met 16 kregen we de mail dat we geselecteerd werden voor deze leesclub, iedereen had er zin in, er waren er zelfs een paar bij die voor het boek op de deurmat viel al begonnen met lezen via kobo plus, we kregen ook het gezelschap van Annemarie en Rcisca zij deden mee met een eigen exemplaar. Stilletjes aan kwamen de boeken bij iedereen binnen en konden we allemaal starten met lezen. Wat we er uiteindelijk van vonden kun je hieronder lezen. 

Achterflaptekst

Reine leidt een gelukkig leven in Rouen en voedt haar zeventienjarige zoon Noé alleen op. Ze heeft de perfecte baan als interieurontwerper. Maar Reine draagt een donker geheim met haar mee.

Haar perfecte leven is gestoeld op een leugen en als deze ooit uitkomt zal dit grote gevolgen hebben voor haar geluk.

Haar ontmoeting in Saint-Malo met de charmante bohemien Pacôme, voor wie ze als een blok valt, verandert alles. Reine zal hem en Noé haar ware levensverhaal moeten vertellen om zo ruimte te geven aan haar nieuwe liefde.

Hoe kom je met het verleden in het reine en geef je de toekomst een kans?

Cover en titel

Het eerste wat we bespraken in de discussie was de cover en titel. Iedereen behalve ElsDeveuster vond de cover prachtig en goed bij het boek passen. Els was geen fan van de cover, ze zou het boek niet opnemen omdat ze hem niet aantrekkelijk vond. De meesten vonden de titel goed bij het boek passen, anderen vonden het wat vreemd dat het boek naar het hoofdpersonage genoemd werd, ze vonden dan de franse titel, une évidence beter bij het boek passen.

Paula had nog een leuke ontdekking gedaan over de cover, deze blijkt een bewerkte foto te zijn van Peter Schel die de volgende titel kreeg Low Angle View Of Seagull Flying By Buildings Against Blue Sky On Sunny Day

Schrijfstijl

Over de schrijfstijl was iedereen het unaniem eens deze is vlot en makkelijk te lezen en past bij het soort verhaal. Sommigen vonden wel dat het boek wat theatraal was anderen vonden die emoties die terug kwamen juist aangrijpend en moesten een traantje wegpinken. 

Personages

Over het hoofdpersonage Reine vonden de deelnemers dat ze een zelfstandige vrouw is, die zichzelf wegcijfert voor haar zoon. Over of ze een vriendin kon zijn waren de meningen verdeeld voor de ene wel voor de anderen niet. Over Noé waren de meeste het eens dat hij een typische puber was, enkel Jolien Gijselinck vond dat hij eerder een jongvolwassene was.
Over hoe hij reageerde tegenover Paul, die voor hem toch wel een vertrouwenspersoon was waren de mening wat verdeeld de meeste deelnemers begrepen de reactie niet en leefden mee met de gevoelens van Paul, anderen vonden het een terechte reactie omdat Noé misschien het gevoel had dat Paul toch de kant van zijn moeder ging kiezen. 

Er werd de lezers ook gevraagd wie hun favoriet personage was, daarin was het een strijd tussen Pacôme en Paul, waarbij Pacôme de strijd uiteindelijk wint. 

Het geheim

Het hele boek draait rond Reine haar geheim. Het feit dat ze altijd gelogen heeft over wie de vader van haar zoon is. Ze heeft het hem nooit willen vertellen. Er werd hen gevraagd of ze het een echt geheim vonden en of het zonder het Ultimatum ook zou uitgekomen zijn.
ANVDB gaf ons een mooie verklaring voor het “geheim” het was een keuze die Reine gemaakt heeft en ontstond daardoor ten opzichte van haar zoon een “geheim”. Ze bleef die keuze wel steeds opnieuw maken door het boek heen, waardoor je de conclusie kan trekken dat het door haar wel werd ervaren als geheim dat ze wilde beschermen. Of het geheim uiteindelijk ging uitkomen zijn we het met elkaar eens dat het dankzij Pacôme in een stroomversnelling is gekomen. 

Vaders

Noé heeft in het boek aan dat hij eigenlijk drie vaders heeft Pacôme, Nicolas en Paul iedereen vond dit een ontroerend stukje uit het boek. De drie mannen waren er ieder op hun manier voor hem. 

Relaties

Reine heeft in het boek al jaren een diepe en hechte vriendschap met Paul, dan komt ze de passionele Pacôme tegen, die heel haar leven overhoop gooit en waarmee ze een passievolle relatie begint. Toch werden we verrast door heen het boek dat Paul en Reine opeens een koppel werden. Wat vonden de deelnemers hiervan? De meesten zagen een lange tijd de wending niet aankomen en hadden gedacht dat Reine met Pacôme ging eindigen. Het leek voor iedereen wel een verstandige keuze dat ze voor Paul koos omdat hij vertrouwd en standvastiger is dan Pacôme. 

Confrontatie

Op een gegeven moment gaat Heloise de vrouw van Nicolas de confrontatie aan met Reine om vader en zoon met elkaar te kunnen verenigen. De meesten hadden dit niet zien aankomen en vonden het een moedig en intens gesprek voor een paar anderen was dit gesprek geen meerwaarde aan het boek. 

Conclusie

Het was een interessante leesclub met ieder zijn mening. Het boek heeft een gemiddelde van 3.7 sterren behaald. Ik wil iedereen bedanken voor zijn eerlijke mening en input. Ik hoop jullie in een volgende leesclub nog eens tegen te komen. 

 



Reacties op: Eindverslag

Meer informatie