Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - De waarheid verstopt in laagjes

op 23 maart 2017 door

Het leesclubboek Layers

De zeventienjarige Dorian is van huis weggelopen. Het leven op straat gaat hem eigenlijk prima af... tot hij op een ochtend wakker wordt naast een vermoorde zwerver. Dorian kan zich niet herinneren wat er is gebeurd en slaat op de vlucht. Een aardige welzijnswerker ontfermt zich over hem - hij geeft hem kleding, eten, onderwijs én houdt hem voor de politie verborgen. De enige tegenprestatie die van Dorian gevraagd wordt, is het afleveren van goed verzegelde relatiegeschenken. Het lijkt een geweldige deal, totdat Dorian na een onverwacht incident een van de pakketjes zelf houdt. Vanaf dat moment is hij zijn leven niet meer zeker...

Layers is een spannende roman die op de grens ligt van Young Adult en volwassenliteratuur.

De Leesclub

De Cover en de titel
Voor Layers is er een bijzondere cover gemaakt. De kaft is uit te vouwen en er zitten kleine stukjes tekst in verstopt. Met het in laagjes uitgesneden vierkantje is de cover een lust voor het oog. Dat deze in de smaak viel bij de lezers was gelijk duidelijk. 
Brechtje Muijzer: Ik vind de cover heel origineel! Vooral door het vierkant dat letterlijk in de cover verdwijnt, en de tekst die er in verstopt zit. 
En Angieroxy zegt:De cover spreekt mij echt enorm aan. Als ik hem in de boekenwinkel zou zien liggen zou ik er gelijk even naar kijken. Die groter wordende vierkantjes passen ook goed bij de titel Layers.

De cover heeft een aantal lagen, het sluit dan ook heel goed aan op de titel Layers, maar hoe past de titel bij het boek?
Yvie schrijft: Op het begin vond ik de titel wat vreemd gevonden, ik legde de link nog niet helemaal. Toen ik eenmaal in het verhaal zat en er werd wat meer verklapt, maakte de titel zich absoluut waar. Evenals de cover past het perfect bij het boek.

Personages
Het draait in het boek voornamelijk om Dorian, het verhaal wordt vanuit zijn oogpunt beschreven. Daarnaast zijn er nog wel bijrollen, Stella, Melvin, Nico en Bornheim. De algemene mening is dat er niet veel ontwikkeling in de personages zit.

Bookaddict: Ook ik ben van mening dat we weinig ontwikkelingen zien. Plus dat we eigenlijk alleen maar Dorian volgen, dus niet echt iets kunnen zeggen over de ontwikkeling van de anderen.
Gabriella: ik vind niet dat er echt een groei tot stand komt bij Dorian. Hij reageert naar mijn mening ook niet zoals hij zou moeten, hij doet maar een beetje wat iedereen van hem wilt, pas nadat we al een xtal pagina's en hoofdstukken verder zijn komt daar meer vaart in. 

Thema’s
Als thema’s worden genoemd: Hebzucht, liefde en vertrouwen, invloed en misleiding, wantrouwen, overleven op straat, manipulatie, naastenliefde, waarheid, verraad, afhankelijkheid, macht, leugens, onmacht.
Zo met alle gevonden thema’s op een rijtje is het een behoorlijk rijk boek, waar manipulatie wel het sterkst naar voren komt.
Nancy schrijft: Het hoofdthema is voor mij manipulatie. Iedereen in het boek wordt gemanipuleerd door een ander. (..)Door al die manipulaties weet niemand weer wat echt en wat vals is. Onder elke laag zit misschien een andere laag die iets totaal anders betekent. 

Schrijfstijl en opbouw van het verhaal
De lezers zijn het er met elkaar over eens dat de schrijfstijl erg fijn is. De opbouw van het verhaal is goed, maar wel wat traag. Ook over het einde is niet iedereen tevreden: “te snel en wat ongeloofwaardig” worden als redenen opgegeven.

Wendy: Voor mij was het lang geleden dat de schrijfstijl niet in de IK-vorm was geschreven. En toch vind ik het helemaal bij het verhaal passen. Dan de kleine cursieve zinnetjes waar je even in Dorian zijn gedachtegang kruipt passen dan ook helemaal bij het verhaal, die waren voor mij zeker niet overbodig.
Fiz_: In het grootste gedeelte van het boek is alles een beetje vreemd en verdacht en wordt er veel paranoia opgeroepen. De opbouw naar de spanning toe duurde voor mijn gevoel veel te lang en was het moment suprême niet waard. Want wanneer het dan wel spannend begint te worden is het in een oogwenk weer voorbij.

Waar het om draait in de boek: de bril, is voor iedereen het meest opvallende element.
Marja Legius: Het belangrijkste element in het verhaal is ook voor mij de bril met al zijn lagen zodat je niet meer weet wat echt is en wat fictie.

Conclusie en waardering
De verwachtingen liepen uiteen van: ik heb geen verwachting, en spanning en mysterie, tot hoge verwachtingen (zij die eerder een Poznanski hebben gelezen).  Is alles uitgekomen?
Ilsemertens: Ik had niet echt verwachtingen omdat ik de schrijfster nog niet kende. Maar als ik vooraf dacht aan young adult boeken dan gingen de verhalen meestal over jonge mensen - check; zijn het snelle verhalen - dat was hier minder het geval; zit er een of ander (technisch) fantasy snufje bij - check. Geen spanning ten top, geen supersnel verhaal, maar wel leuk en vlot geschreven.
Evie2004: Ik had ook niet al te veel verwachtingen omdat deze schrijfster mij nog niet bekend was. Maar van de samenvatting vooraf verwachte ik toch een goed en spannend boek en dit is zeker en vast uitgekomen.
Nancy: Ik had hoge verwachtingen van dit boek.
 (..) Ik heb het graag gelezen en er zat redelijk wat spanning in. Helaas was het middendeel iets te lang in vergelijking met het onverwachte einde. Die kleine dip had ik niet verwacht. 


Layers kreeg zes keer 3 sterren:
IkkebenhetDit boek verdient 3 sterren het taalgebruik is toegankelijk, de dimensies die de brildrager ervaart houden het leuk."

Eenmaal 3,5 ster
Danielle: Buiten het feit dat het verhaal erg laat op gang komt en ik andere acties van Dorian verwachtte wordt het verhaal wel erg spannend.

En ook zeven keer 4 sterren en één keer 4,5 ster:
Yvie: Ursula is echt een keí om futuristische elementen in een alledaags verhaal te verwerken. Dit deed ze al heel goed in Erebos, maar ook hier in Layers is het steengoed gedaanSterren: 4 voor het verhaal (plus een halve extra voor de cover en dan kom ik op 4,5*).

En daarmee is de leesclub afgesloten met 3,5 sterren voor Layers.

 

Hieronder staan de eindoordelen van de leesclublezers met de gegeven sterren en quote uit hun recensie.



Reacties op: Eindoordeel - De waarheid verstopt in laagjes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ursula Poznanski

Ursula Poznanski

Ursula Poznanski (Wenen, 1968) is een Oostenrijkse auteur van kinder- en je...