Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 15 juni 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Titel (en nogmaals de cover) (klik hier voor de link)

a. Vind je, nu het boek uit hebt, dat de titel past bij het verhaal?

b. We hebben het in vraag 1 al uitgebreid over de cover gehad, maar dat was voordat je het boek ging lezen. Toen ging het vooral om de ‘look’ en ‘feel’ (om maar even in Engelse terminologie te blijven) van de afbeelding. Vind je, nu je het boek uit hebt, dat de luchtige cover in combinatie met de luchtige titel recht doet aan het verhaal? Licht toe waarom je dat vindt.

c. Stel dat je een andere titel zou moeten bedenken, voor welke titel zou je dan kiezen?

3. Opbouw (klik hier voor de link)

Het boek is opgebouwd in drie delen: Losses, Lessons en Blessings en binnen de delen is de opbouw in data en dagen voor, in en na de lockdown.

a. Wat vond je van de opbouw in deze drie delen? Vond je dat het inhoudelijk proces waar Isa doorheen gaat passend bij de titels van de delen?

b. Er wordt veelvuldig heen en weer in de tijd gesprongen. Vond je dat prettig lezen en had je geen moeite om het verhaal te blijven volgen of vond je dat verwarrend?

c. Over het hoe en waarom van het Engelstalige woordgebruik gaan we hebben in vraag 4. In deze vraag ben ik benieuwd of je de inhoudelijke betekenis van de (Engelstalig) citaten waar elk hoofdstuk mee begint, vond passen bij de ontwikkelingen in het hoofdstuk Licht toe waarom je dat vindt.

4. Schrijfstijl en vertelperspectief (klik hier voor de link)

a. Hoe zou je de schrijfstijl van Wendy Devisch omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

b. Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

c. Was het een schrijfstijl die je had verwacht bij een feelgood? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

d. Het vertelperspectief is vanuit ik-persoon Isa. Wat zou het voor- en/of nadeel kunnen zijn voor de keuze van dit vertelperspectief?

e. Wendy Devisch verwerkt veelvuldig Engelse woorden en citaten in de tekst. Wat vond je daarvan? Graag met toelichting.

5. Humor (klik hier voor de link)

a. De flaptekst belooft een humorvol boek à la Bridget Jones en Eat, Pray, Love me. Kan je begrijpen waarom de uitgever ervoor heeft gekozen voor deze titels om het boek aan te prijzen. Graag met toelichting waarom je dat vindt.

b. Zijn er gedeeltes in het boek geweest waarop je met een glimlacht op je gezicht hebt zitten lezen of misschien wel hardop hebt gelachen. Of vond je dat de humor wat subtieler in het verhaal is verwerkt. Graag met toelichting waarom je dat vindt.

c. Kan je een citaat geven waarin de humor terugkomt?

6. Personages (klik hier voor de link)

a. Isa is als ik-persoon het hoofdpersonage. Vind je dat je Isa als personage goed hebt leren kennen? Graag met toelichting.

b. Vind je dat Isa als personage een ontwikkeling doormaakt? Licht toe waarom je dat vindt.

c. Er is een aantal andere belangrijke personages in het verhaal. Welke personages zijn volgens jou essentieel en waarom?

d. Omdat je de personages vanuit het perspectief van Isa leert kennen, denk je dat je een betrouwbaar beeld van de personages hebt gekregen? Licht je antwoord toe.

7. Feelgood en diepgang (klik hier voor de link)

a. Het boek heeft de uitstraling van een luchtig verhaal en is als feelgood in de markt gezet. Vind je dat een terechte keuze? Licht toe waarom je dat vindt.

b. Vind je dat het verhaal diepgang heeft? Licht toe waar dat voor jou in tot uiting komt.

c. Via de flashbacks wordt duidelijk dat je jeugd van Isa niet heel liefdevol is geweest. Vind je dat de flashbacks daar voldoende informatie over geven of had je misschien wat meer willen weten over haar ouders en de gezinssituatie?

d. Vond je de flashbacks naar haar jeugd nodig voor de duiding van Isa’s huidige leven?

8. Thema's en motieven (klik hier voor de link)

a. Het ligt voor de hand om de lock down als gevolg van Corona als hoofdthema te zien. Ben je het daarmee eens of haal je er een ander hoofdthema uit? Licht je keuze toe.

b. Welke andere (neven)thema’s ben je tegengekomen?

c. Een lastige! Naast thema’s of elementen van een verhaal zijn er ook motieven. Het belangrijkste criterium om een element een motief te noemen, is herhaling. Elementen waarvan het opvalt dat ze bij herhaling voorkomen kan veel meer zijn dan een thema dat door het hele boek heen is te vinden. Het kunnen kleuren of voorwerpen zijn die met regelmaat terugkeren. Heb je een of meerdere motieven kunnen vinden in het boek? Denk niet al te moeilijk, maar noem iets waarvan je al lezende dacht: hè, dat komt steeds terug in het verhaal.

9. Het boek in vijf woorden (klik hier voor de link)

a. Als je de essentie van het boek in slechts vijf woorden zou moeten beschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?

b. Waarom kies je juist voor die vijf woorden?

10. Medewerking van Wendy Devisch en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

Wendy werkt mee aan de leesclub door onder andere vragen van de lezers te beantwoorden.

a Hoe vind je het dat Wendy meewerkt aan deze leesclub? Graag met korte toelichting waarom je dat vindt.

b. Beïnvloedt haar medewerking misschien je beoordeling van het boek?

c. Vind je het een meerwaarde of weerhoudt het je er misschien van om vrijuit te praten?

d. Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers je gedachten willen laten gaan. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Devisch

Wendy Devisch

Auteur van Lovers en Losers Wendy Devisch is copywriter by day, fiere ploetermo...