Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel- Een heerlijk boek dat alle zintuigen prikkelt!

op 08 juni 2017 door

Vol enthousiasme starten de 16 deelnemers aan dit aparte boek. Sally Andrew, die zelf in Klein Karoo in Zuid-Afrika woont, heeft met Recepten voor moord en liefde haar debuutroman geschreven. Gefascineerd door de preview wilde deze leesclub heel erg graag ontdekken of dit boek echt de moeite waard was om te lezen. Marianne nam zelfs deel met een eigen exemplaar.

Wat was de eerste indruk?

"Het verhaal lijkt ook wel op een stoofpot met veel ingrediënten, het is een kookboek, detective en roman ineen"  Rietje

"Heerlijk al die elementen in dit boek, maakt ook dat ik het boek niet echt in een hokje kan plaatsen maar dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet".  Renate 

Sommige deelnemers vonden het verhaal wel te oppervlakkig. Lucette Doordat de auteur zoveel verschillende elementen door elkaar gebruikt in het boek (recepten, moord, romantiek, natuurbeschrijvingen), blijft het allemaal wat oppervlakkig. MarloesN De vele thema's die Sally Andrew in haar boek behandelt, zijn krachtig. Maar de uitwerking van de diverse onderwerpen had meer aandacht verdient. De verschillende gebeurtenissen komen niet echt tot hun recht. De meerderheid was enthousiast en vond dat de combinatie van verschillende ingrediënten voor vaart en een extra fijne toets zorgden in het verhaal. 

Rita: "Het was een licht verteerbaar boekje met een leuk verhaal, prachtige Zuid-Afrikaanse woorden en lekkere recepten.

Over Het Boek

Tannie Maria is een weduwe van middelbare leeftijd die van koken én eten houdt. Als culinair columniste deelt ze haar liefde voor koken in de plaatselijke krant, totdat de Gazette besluit dat er meer behoefte is aan een rubriek waarin advies over liefdesperikelen wordt gegeven in plaats van ideeën voor de lunch of het avondeten.Tannie Maria is niet blij met de verandering, maar komt er algauw achter dat ze best goed is in het helpen van mensen en er nog van geniet ook. Natuurlijk blijft ze, als ze maar even de kans krijgt, haar recepten en culinaire adviezen delen! Terwijl ze mensen helpt met hun problemen moet Tannie Maria uiteindelijk ook haar eigen problemen onder ogen zien, vooral wanneer de moeilijkheden van de mensen die ze helpt haar doen denken aan haar eigen verleden, zoals de vrouw die weg wil bij de man die haar mishandelt.Als er een vrouw wordt vermoord, raakt Tannie Maria met gevaar voor eigen leven betrokken bij het onderzoek, ondanks de verwoede pogingen van een aantrekkelijke rechercheur om haar te beschermen. Plotseling is deze praktische, nuchtere vrouw verwikkeld in iets veel duisterders dan het perfectioneren van haar recept voor chocoladetaart. 

Originaliteit

De leesclub was unaniem over het feit dat het boek anders dan anders was.. Marianne Tannie Maria maakt van de nood een deugd en probeert met haar recepten en toepasselijke gerechten de vragenstellers te helpen, te troosten en te inspireren.

Marieke:" Naast de taarten en heerlijke gerechten is het boek ook vol met liefde en humor"

Het gebruik van de Afrikaanse woorden was voor enkele lezers verwarrend, soms te veel aanwezig of met een onduidelijke betekenis. Toch zorgde dit dan volgens anderen net voor een authentiek en waardevol boek. De levendige beschrijving van de natuur, dieren en personages deed de lezers zich echt voelen alsof ze er zelf bij waren.

Allie79 :"Het lezen van dit boek maakte mij rustig en ontspannen alsof de Afrikaanse sfeer zo uit het boek sprong"

Fany:  "Een hartverwarmend boek dat een glimlach op je gezicht tovert"

Yvonne: "  Een prachtig zomerboek"

Creatieve tintje

Dit boek zorgde niet alleen voor plezier tijdens het lezen. 

Helma: "Waar ik heel blij mee was, was dat de recepten achterin het boek zijn opgenomen. Ik kon dus direct aan de slag. We hebben gesmuld van o.a. het boerenbrood uit de Karoo."

Door het enthousiasme in de leesclub en het heerlijke verhaal gingen we naast een eigen cover nieuwe verhaallijnen verzinnen en recepten uitwisselen. Brieven schrijven aan Tannie en favoriete karaktertrekken delen met elkaar was nog een extra idee voor de leesclub.  Als afsluiting schreven we met de hele groep een eigen Tannie- verhaal.

Greet:  "Ondanks de kleine minpuntjes is Recepten voor Liefde en Moord een heerlijk en origineel verhaal."

Amarins:" Een boek om lekker te ontspannen en te genieten! Een echte aanrader die smaakt naar meer!"

Quotes die alles samenvatten

Joyce :  "Het boek voelt als een warme en zachte jas, het voelt heel fijn om te lezen. Het boek brengt rust en veiligheid. Je wordt even compleet weggetrokken uit de echte wereld. Tannie Maria is fantastisch."


Heleen  :  " Wat ik knap vind aan dit boek is dat je de beelden voor je ziet, je de gerechten ruikt en proeft en dat het ontspannen wegleest. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, al herken ik wel dat het weinig diepgaand was."

 Kitty :"  De weg naar de ontknoping van het verhaal is boeiend, humoristisch, romantisch, spannend, soms confronterend maar altijd mooi en vlot geschreven."

Eindoordeel

Tannie sloten de meeste lezers in hun hart. Samen besloten een aantal nu al om het, hopelijk snel vertaalde, deel twee  "The Satanic  Mechanic"  te gaan lezen. We kunnen geen genoeg van deze hartverwarmende avonturen krijgen.

Voor de meeste lezers was deze debuutroman een geslaagde mix die onderhoudend en vlot las. 

De gemiddelde score was 4 sterren.  Er werden 11 x 4 sterren uitgedeeld, 1x 2 sterren, 2x 5 sterren, 1x 3,5 sterren en 1x 3 sterren.

Bedankt voor de heerlijke leesclub en zie jullie graag terug!

Fany

 



Reacties op: Eindoordeel- Een heerlijk boek dat alle zintuigen prikkelt!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sally Andrew

Sally Andrew

Sally Andrew woont in een kleistenen huis op een natuurreservaat in Klein Karoo,...