Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Over deze leesclub

op 05 juni 2016 door

Vijf sterren gaf Hebban-recensent Anna Husson de debuutroman van Nowelle Barnhoorn. Na de vijf sterren van Knack en nog een handvol hoge beoordelingen op Hebban kunnen we - of eigenlijk willen we - er niet omheen. De redactie van Hebban selecteerde Schemerdieren voor een gloednieuwe leesclub. Nowelle legt zelf uit waarom je je zou moeten inschrijven. 

Schemerdieren - het boek

Niets is zo verraderlijk als de openheid van het Friese land. Zo luidt de eerste zin van de roman over Pier Sikkema. Zijn leven is overzichtelijk: hij heeft een huis met een tuin, een mooie vrouw, een sterke dochter en hij werkt als conciërge op een middelbare school. Maar wanneer zijn dochter besluit uit huis te gaan, raakt het leven van Pier in één klap uit balans. Waarom laat ze ineens niets meer van zich horen? Hoe moet het verder met haar moeder, die het glimlachen toch al niet gemakkelijk af ging? Op school, waar hij probeert extra steun te bieden aan de kinderen die op sociaal vlak minder gemakkelijk meekomen, lijkt zijn invloed steeds geringer. Piers pogingen om van de kinderen gelukkige en geslaagde volwassenen te maken, worden niet bepaald gewaardeerd door de adjunct-directeur. En dan wordt hij beschuldigd van seksueel misbruik. Piers ideeën over goed en kwaad beginnen door elkaar te lopen en zijn enige vluchtroute is naar Friesland, naar de boerderij waar hij opgroeide. Onvermijdelijk komt hij in het vertrouwde landschap oog in oog te staan met het onkruid uit het verleden. Durft hij de confrontatie aan? Schemerdieren is een prachtig geschreven debuutroman over de strijd tussen ratio en gevoel en het vervullen van een rol: als vader, als deel van een gemeenschap, als mens.

Lees een fragment uit Schemerdieren


De doelgroep voor Schemerdieren

Lezers - (jong)volwassenen, man en vrouw - die van psychologische romans houden, sterk gericht op de personages, en het leuk vinden om over die personages en hun handelen in gesprek te gaan en daarbij te zoeken naar dieperliggende thema’s. Het is een roman waarover je kan discussiëren, als het gaat om bijvoorbeeld de beweegredenen van de personages, de functie van Friesland in het boek en het belang van familiebanden.



Reacties op: Over deze leesclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nowelle Barnhoorn

Nowelle Barnhoorn

Nowelle Barnhoorn (1986) groeide op in het Friese dorp Hurdegaryp en volgde de o...