Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Is de magie genoeg?

op 07 april 2018 door

Deze keer doken maar liefst 13 lezers in een wonderbaarlijk fantasy-boek genaamd Tempests and Slaughter van schrijfster Tamora Pierce. Veel van ons hadden hoge verwachtingen, omdat de schrijfster bekend staat om haar fantasy-boeken, en het boek klonk als een geweldig verhaal à la Harry Potter… Zijn onze verwachtingen uitgekomen?

 

OVER

In Tempests and Slaughter volgen we Arram Draper, een student aan de Keizerlijke Universiteit van Carthak, die goed op pad is om de machtigste tovenaars ooit te worden. Samen met zijn vrienden prins Ozorne en keukenheks Varice volgen ze magische lessen, trainen ze harder dan ooit te voren en moeten ze het onheil van de magische maar ó zo gevaarlijke wereld van de Numair Chronicles trotseren.

 

Tamora Pierce is een bekend schrijfster die diverse veelgeprezen fantasy-series, waaronder de Tortall-serie, waar we een oudere Arram Draper volgen, en de Song of the Lioness-serie.

 

LEESCLUB

Door middel van tien uiteenlopende vragen bespraken de lezers het boek, hun verwachtingen en hun uiteindelijke mening over het Tempests and Slaughter.

 

PERSONAGES

Veel lezers spraken over Ozorne, de prins die steeds dichter bij de troon van zijn oom komt wanneer de troonopvolgers sterven. Hij was bij uitstek het meest interessant, omdat hij ambivalent was. Lezer Yvie: ‘Juist omdat hij zo onsympathiek overkomt, gaan bij mij vraagtekens borrelen.’ Anderen vonden Varice leuk, omdat zij als een van de weinige vrouwelijke personages erg krachtig is: ‘girlpower’! Arram wordt gekroond als leuk en sympathiek, maar iets té perfect.

 

EEN LANGZAME WEG

Het ging vooral om de persoonlijke ontwikkeling, concludeerde een aantal lezers. Het boek spant over een aantal jaren waarin Arram, Ozorne en Varice diverse lessen op de tovenaarsuniversiteit volgen en steeds sterker worden en zichzelf beter leren kennen. Daarom was het voor sommige lezers lastig om te blijven lezen, omdat er eigenlijk geen plot was. ‘Het voelde meer aan als een vertelling over een school ervaring dan dat ergens naartoe gewerkt werd. Een soort van informatief verhaal wat je helpt om de personages beter te snappen in volgende verhalen,’ vertelt lezer Kimberly Radder.

Dit kwam uiteindelijk vooral toen lezers ontdekten dat Tempests and Slaughter het eerste deel is in een prequel-trilogie voor de Tortall-serie, een andere serie van de schrijfster waarin (althans een oudere versie van) Arram opnieuw de hoofdrol speelt. ‘Er werd vooral toegewerkt naar de volgende boeken en het was meer een inleiding en verdieping in het leven van,’ vertelt lezer Dionne.

 

EEN SPLITSING

Hierdoor werd het al snel duidelijk voor een aantal lezers, waaronder Ciska en Yvie, dat ze het lezen van de rest van de serie zouden overslaan, omdat het duidelijk een soort ‘almanak’ was voor de Tortall-serie. Anderen, waaronder Dionne, Nancy en Lotte, vonden het boek echter magisch en zijn juist benieuwd naar de rest van de boeken, vooral omdat de worldbuilding zo goed was. Deze zelfde splitsing was er over de schrijfstijl van Tamora. Sommigen noemden het ‘te beschrijvend met weinig dialoog’, terwijl anderen enthousiast waren en de schrijfstijl ‘prettig en interessant’ noemden.

Lezers hadden hoge verwachtingen, omdat Tamora Pierce een gerenommeerd schrijfster is met een groot aantal geweldige fantasy-series op haar naam. Ook klonk het verhaal op de achterflap magisch, spannend en intrigerend… Wat is het uiteindelijke oordeel?

 

BEOORDELING

Helaas werd de laatste pagina van Tempests and Slaughter uiteindelijk met minder enthousiasme dichtgeslagen dan de lezers hadden verwacht. De wereld was zeker magisch, prachtig opgezet en de personages waren interessant en leuk, maar uiteindelijk woog dat niet op tegen het ontbrekende plot en de verwarring rondom de prequel-status van het boek.

 

Lezers gaven het gemiddeld ongeveer 3 sterren, wat nog een ruime voldoende is.

 

Voor lezer Dionne was het een geweldige ervaring vol magisch avontuur, aangezien zij het 4,5 sterren gaf en het volgende zei: ‘Tempests and Slaughter is dan ook echt een aanrader wanneer je jezelf even in een compleet andere wereld wil wanen, niet alleen voor diegene die bekend zijn met de boeken van Tamora Pierce, maar ook voor de nieuwkomers.’

‘Het is meer de jeugdbiografie van een belangrijk personage uit de vorige reeksen van Tamora Pierce. Een must voor de fans, maar niet te lezen vooraleer je de vorige reeksen gelezen hebt,’ vertelt lezer Nancy, die het dus meer een boek vindt voor fans van de andere reeks. Lezer Yvie is het met haar eens: ‘Tempests and Slaughter is waarschijnlijk ontzettend leuk om te lezen als je bekend(er) bent met de wereld van Tortall, omdat het veel achtergrondinformatie geeft.’

 

Lees de volledige recensies van alle lezers van Tempests and slaughter op de boekpagina.



Reacties op: Is de magie genoeg?

Meer informatie

Gerelateerd

Over