Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welbeschouwd van Elizabeth Jane Howard

op 05 maart 2020 door

Na vijf boeken over de Cazalets komt uitgeverij Atlas Contact met een mooie, eigentijdse uitgave van Elizabeth Jane Howards roman Welbeschouwd. Het boek, dat begin maart is verschenen, heeft de eerste 5 sterren op Hebban al te pakken. Lees alvast een sneak preview en schrijf je in voor de leesclub.

Wie is er niet in de ban geraakt van de 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard, de semi-autobiografische romanreeks waarin de Britse auteur (1923-2014) het wel en wee van een welgestelde familie volgt tijdens de nadagen van het Victoriaanse tijdperk en de oorlogsjaren? Nu de reeks vorig jaar tot een einde is gekomen, was het zoeken naar een nieuwe obsessie. Gelukkig schreef Howard een stuk meer, en verschijnt 64 jaar na de eerste publicatie de Nederlandse vertaling van haar tweede roman.

Howard was een van de grootste auteurs van naoorlogs Engeland, en een van de favorieten van Hilary Mantel. Helaas werden haar succesvolle boeken meer dan eens overschaduwd door haar turbulente (en voor die tijd shockerende) privéleven. Ze trouwde op negentienjarige leeftijd met een veel oudere man, die ze na de oorlog liet zitten met hun pasgeboren dochtertje. In 1950 debuteerde ze als auteur met The Beautiful Visit. In totaal zette ze 12 romans op haar naam. Welbeschouwd was haar tweede boek en vertelt het verhaal van een huwelijk in omgekeerde volgorde.

Het verhaal

In het Londen van de jaren vijftig wordt de drieënveertigjarige Antonia Fleming geconfronteerd met het vooruitzicht haar leven alleen te moeten slijten. Haar kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben hun eigen besognes; haar overheersende en emotioneel complexe man, Conrad, heeft meegedeeld dat hij haar wil verlaten. Terwijl Antonia naar haar toekomst kijkt, gaat de roman gestaag terug in de tijd, volgt Antonia’s relatie met Conrad tot het ondoordachte begin ervan in de jaren twintig, door jaren van vergissingen en moederschap, dromen en oorlog.

Welbeschouwd, voor het eerst gepubliceerd in 1956, is geschreven met het scherpe waarnemingsvermogen en de opbeurende geestigheid die 'De Cazalets' kenmerkt. Het is het hartverscheurende en navrante verslag van de dood en de geboorte van een relatie, het is zowel uitzonderlijk als tijdloos.

Lees hier de eerste pagina's van Welbeschouwd in onze sneak preview



Reacties op: Welbeschouwd van Elizabeth Jane Howard

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) is een van de grootste schrijvers van het naoo...