Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij zijn de wrekers over dit alles van Conny Braam

op 23 maart 2020 door

Auteur Conny Braam hoeft bijna geen introductie meer, met meer dan een dozijn boeken van haar hand. Eind april verschijnt haar nieuwste roman, waarin ze feit met fictie verweeft. Wij zijn de wrekers over dit alles krijgt op Hebban een eigen leesclub. Lees een sneak preview en schrijf je in.

Braams eerste boek verscheen in 1992 en was gebaseerd op haar eigen ervaringen, Operatie Vula. Als een van de oprichters en jarenlang voorzitter (1970-1994) van de Anti-Apartheidsbeweging Nederland, speelt Zuid-Afrika een belangrijke rol in Braams leven én werk. Haar oeuvre omvat zowel non-fictie als literatuur en thrillers, waarbij naast Zuid-Afrika ook vaak een link met de Nederlandse geschiedenis te vinden is.

Het verhaal

75 jaar geleden, tijdens de beruchte dodenmars vanuit Auschwitz, bevindt zich in de lange stoet uitgeputte gevangenen sergeant Jakob Witbooi, kleinzoon van de Afrikaanse vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi. Samen met duizenden witte, zwarte en bruine Zuid-Afrikanen is hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd. Ondanks de barre omstandigheden in de krijgsgevangenkampen blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding.

Als Jakob en zijn vrienden eind 1944 als dwangarbeiders bij IG Farben in Auschwitz iii terechtkomen, begrijpt hij dat dit de ultieme consequentie van racisme is. Heimelijke gesprekken met de joodse Amsterdammer Wolfie Waterman in een fabriekslatrine doen hem inzien dat zijn vertrouwen in de belofte van Churchill dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren, onterecht is. Het einde van de oorlog zal de Zuid-Afrikanen apartheid brengen.

Leesfragment

Ben jij intussen benieuwd naar haar nieuwste boek? Lees alvast een sneak preview hieronder en schrijf je daarna in voor de leesclub!

Lees de sneak preview van Wij zijn de wrekers over dit alles



Reacties op: Wij zijn de wrekers over dit alles van Conny Braam

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Conny Braam

Conny Braam

Conny Braam (1948) is een Nederlandse anti-apartheidsactiviste, journaliste en s...