Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag. Spannend en actueel.

op 31 mei 2016 door

Op 14 juni krijgen 15 lezers het bericht dat ze gaan deelnemen aan de leesclub rond de thriller Zwarte weduwe van het duo Tomas Ross-Corine Hartman. Twee dagen later ontvangen de eerste deelnemers reeds hun leesclubexemplaar… Dit gaat wel erg snel; zal de discussie dan ook even snel van start gaan?

Een Zwarte weduwe is niet alleen een gevaarlijke spin.

Het is 2017. De wereld ziet er helemaal anders uit, vooral na de terroristische aanslagen en de schrijnende vluchtelingenproblematiek. De actualiteit staat centraal in de plot van deze thriller. Sir Charles Cavendish is hoofd van de NAVO-veiligheidsdienst. Hij wordt op de hoogte gebracht dat zijn vriend Guiseppe Cassini weet wie er achter een reeks aanslagen zit in Europa. Ook Amsterdam blijft niet gespaard van bloederig onheil, een nieuwe aanslag overtuigt Sir Charles dat het complot moet worden ontrafeld. Hij zet onmiddellijk Special Force agenten Adam Kaplan en Carrie Montevagio van Securicor (agenten die we reeds kennen van Doodskopvlinder, eerste boek van Ross-Hartman) in, ze moeten als duo opnieuw aan de bak. Het wordt een levensgevaarlijke klus. Carrie en Adam weten best hoe ze te werk moeten gaan bij flitsende achtervolgingen en erg riskante opdrachten. Ze stuiten op een terroristische cel, die slechts één enkele aanwijzing geeft: een tatoeage van een zwarte weduwe. Een bijzonder gevaarlijke spin… die tevens de titel is van deze actiethriller.

Wat vinden de deelnemers van Zwarte weduwe?

Deze leesclub bestaat uit een gezonde mix van fans van Hartman en/of Ross, alsook uit enkele lezers die kennis gaan maken met dit bijzondere schrijversduo. Lieve heeft een praktische leeswijze gevonden: ze raakt tijdens het lezen even de draad kwijt omwille van de vele personages. Ze gebruikt voortaan spiekbriefjes om het kluwen te ontwarren. Toch leest ze het boek bijna in één keer uit. Het blijkt een handige tip. Er zijn ook nog andere deelnemers die met de hulp van notities vlotter gaan lezen. Sommige lezers vragen zich af, of onze zwarte weduwe los van Doodskopvlinder (het eerste duo-boek van de auteurs) kan worden gelezen. Dit blijkt meteen wel degelijk zo te zijn. Geen probleem, het is echter altijd nuttig om de evoluties van de hoofdkarakters te volgen. Mike doet een bijzondere vaststelling, hij geeft aan dat na het lezen gewild of ongewild toch anders naar de vraagstukken uit het boek wordt gekeken… Zwarte weduwe stemt inderdaad tot nadenken. Tevens wordt meermaals herhaald dat de brandende actualiteit die in dit boek een voorname rol speelt, zelfs de realiteit te snel af is geweest. Precies alsof een toekomstvoorspeller het een en ander in de oren van beide auteurs heeft gefluisterd vooraleer ze het boek gingen schrijven. Helaas, Ross en Hartman hebben het hele verhaal zelf onbevooroordeeld op papier gezet. Sjors schrijft in zijn recensie over een benauwend denkbeeld: “De actualiteit van het boek is haast angstaanjagend. Zwarte weduwe zit vol verwijzingen naar recente aanslagen in België en Frankrijk. Deze actuele gebeurtenissen maken het verhaal geloofwaardig, spannend, maar bovenal erg realistisch. De ontwikkelingen in het boek zouden zomaar het ware toekomstbeeld van Europa kunnen schetsen, een enge gedachte." Voor een aantal deelnemers betekent deze thriller ook het debuut als deelnemer aan een Hebban leesclub: “Het meedoen in een leesclub is een nieuwe ervaring voor mij. Valt zeker niet tegen. Dit zijn de woorden van Annemiek, bevestigd door Maartje die het zelfs een beetje spannend vindt om deel te nemen.” Algemeen wordt Zwarte weduwe erg goed ontvangen; dit blijkt later ook uit de recensies en de schitterende sterrenregen.

Beoordeling.

Zwarte weduwe wordt beoordeeld door 14 deelnemers. Slechts één keer een drie, verder vallen er uitsluitend vier en vijf sterren uit de Europese hemel. Tomas Ross en Corine Hartman mogen deze onder elkaar verdelen! Erika is na het eerste deel van dit schrijversduo Hartman & Ross nog niet helemaal enthousiast. Met het deelnemen aan de leesclub voor dit boek, krijgt ze echter een tweede kans. En wat voor kans! Ze geeft prompt vijf sterren. Evy wordt als het ware het verhaal ingezogen, waardoor ze aan het einde van het boek helemaal buiten adem achter moet blijven. Ton schreeuwt het uit: “Laat deel drie maar komen!” Ja, heer Ross en dame Hartman: waar wachten jullie nog op?

De lovende recensies van onze 14 lezers zorgen voor een fraai extraatje; die prachtige kers op de overheerlijke taart. Het gemiddelde komt uit op 4,28 sterren, afgerond komt dit exact uit op 4,5 sterren.



Reacties op: Eindverslag. Spannend en actueel.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Corine Hartman

Corine Hartman

Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, g...

Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na h...