Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kristin Hannah - Aan het einde van de wereld

op 12 mei 2019 door

Dit boek bevat twee thema's die blijven hangen.
 

Partnergeweld

Om te beginnen kan ik niet om het partnergeweld heen dat in dit boek voorkomt. Cora houdt van haar man, zoals ze zelf zegt is hij als heroïne voor haar. Een vreemde vergelijking om de liefde voor je man met zo iets verslavends te vergelijken, maar dat is wel precies hoe de liefde tussen Cora en Ernt zit. Ze is verslaafd aan hem. Ze kan niet zonder hem, maar eigenlijk kan ze ook niet met hem. Het is niet voor niets dat er een dunne lijn zit tussen liefde en haat.
Wat ik niet kan begrijpen en nooit zal begrijpen is hoe iemand bij een gewelddadige partner kan blijven. Iedere keer wanneer Cora slaag heeft gekregen, heeft Ernt spijt en belooft hij om het nooit meer te doen, maar uiteraard gebeurt het altijd weer opnieuw en eigenlijk escaleert het ook iedere keer.
De familie verhuist veel, maar dit soort problemen moet je zelfs niet inpakken, die gaan gewoon mee naar je volgende woonplaats. Uitpakken hoeft ook niet want het is er gewoon. Het geweld hangt altijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Cora want ze weet niet wanneer hij weer zal toeslaan. Al zijn er wel aanwijzingen en probeert ze dan de boel te ontmijnen, maar uiteindelijk komt het toch weer tot een uitbarsting.

 

Indrukwekkende natuur

Het tweede thema dat veel leuker is, is de prachtige natuur van Alaska. Ik ben er zelf geweest, heb al het een en ander van de wereld gezien, maar de indrukwekkende natuur die ik daar gezien heb, heb ik nog nergens anders gezien. Wil ik er wonen, nee, zo ver wil ik niet gaan, maar de rust die het uitstraalt, daar zou ik wel voor willen tekenen. Niet voor de lange winters zonder daglicht waar iedereen onder lijdt, ook de gezonden van geest. Niet voor het gevaar dat er constant op de loer ligt, van dieren als beren of elandstieren die aanvallen, maar ook van het omslaan van het weer, de enorme stormen die er kunnen spoken. En dan heb ik het nog niet over de gevaren van de sneeuw en van het ijs en de grillige natuur met zijn bergen, hoge pieken en diepe dalen. Het is allemaal mooi om eens te zien tijdens een vakantie en ik heb echt wel bewondering voor mensen die er wonen. Zeker in de tijd waarin het boek zich afspeelt, zonder electriciteit, geen lopend water, geen binnentoilet, om over internet nog maar te zwijgen.
Dan rest je 's avonds niet veel anders dan een goed boek te lezen bij kaarslicht.
 
Het boek heeft me geraakt, de aantrekkingskracht en afstoting tussen Cora en Ernt, maar ook de beschrijvingen van de natuur, van wat er nodig is om een winter te kunnen overleven, maar ook van de schoonheid van diezelfde natuur. Mooi boek


Reacties op: Kristin Hannah - Aan het einde van de wereld

Gerelateerd

Over

Kristin Hannah

Kristin Hannah

Kristin Hannah is een New York Times-bestseller­auteur van meer dan twintig roma...