Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Herberg der onvolprezenen VII

op 03 juli 2021 door

In deze nieuwe herberg hebben we weer een mooie tip van een van onze lezers, inzenden kan nog steeds! Er verschijnen zoveel mooie boeken dat het bijna niet bij te houden is, en wat dan met al die boeken die al een (hele) tijd geleden verschenen maar misschien niet de aandacht kregen die ze wel verdienden of inmiddels langzaam vergeten zijn? In navolging van de onvolprezen miniserie door de VPRO: Minibieb der onvolprezen boeken (online nog steeds te bekijken), waarin schrijvers steeds twee boeken die niet de aandacht kregen die ze verdienden aan de minibieb toevoegen, ging Anne binnen het literatuurcafé op zoek naar boeken die vanaf nu onderdak mogen vinden in de herberg der onvolprezenen.

Het gaat om boeken die volgens onze leden én lezers heel veel meer aandacht en lof verdienen, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. De komende weken zullen elke zaterdag twee boeken aan de herberg worden toegevoegd, aangedragen door leden van het literatuurcafé, intussen ontvingen we ook al verschillende bijdragen van de lezers in het café, heel erg leuk! Wil je nu zelf ook een titel onderbrengen in onze herberg? Stuur jouw onvolprezen boek mét een korte motivatie (max. 150 woorden) naar literatuurcafe@hotmail.com

Sue Stuart-Smith – Tuinieren voor de geest (2020)
Keuze van: Kevin_P

32cc88f2d4f45fe67174a9f7e75f51ff.jpgBoek nummer dertien werd aangedragen door Kevin. Tuinieren voor de geest. Hoe we gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien verscheen in 2020. Dit is vooral geen zweverig zelfhulpboek, maar een prachtig geschreven pleidooi voor tuinieren. De schrijfster haalt o.a. succesvolle tuinierprojecten aan in probleemwijken, zorgcentra en gevangenissen, maar beschrijft ook hoe haar grootvader als getroebleerde krijgsgevangene na de Eerste Wereldoorlog zijn leven herwon dankzij tuinieren. Zelfs in de loopgraven van de Grote Oorlog tuinierden soldaten om even te ontsnappen aan de oorlogsellende. Ze haalden planten uit tuinen van verlaten huizen en gebruikten lege granaathulzen als potten. Soms aten ze zelfs verse groenten uit hun eigen tuintje. Een boek dat aantoont hoe tuinieren mensen al van oudsher geholpen heeft om geestelijke uitdagingen te doorstaan. Verplichte kost voor mensen met psychische klachten en hun hulpverleners, maar ook voor planologen en bestuurders, die nu steden volplempen met bakstenen, asfalt en beton, terwijl groen juist in onze moderne tijd zo belangrijk kan zijn voor zowel het individu als de samenleving.

Babs van den Bergh – Wat kan mij gebeuren? (2016)
Keuze van: Hetty

19d70f3e1055045e57184f4ce59a5248.jpgHet veertiende boek komt van Hetty en verscheen in 2016. Wat kan mij gebeuren? Leven met René Gude van Babs van den Bergh is een boek met een heftig onderwerp, maar op toegankelijke en vooral nuchtere wijze gebracht. Babs vertelt, aan de hand van intensieve verslaggeving aan hun vaste vriendengroep, over de ziekte van en zorg voor haar man René. Het boek begint met de mededeling dat een housewarmingparty niet door kan gaan, René heeft zijn been gebroken. Dit blijkt later de eerste aankondiging van de botkanker waaraan René zeven jaar later zal overlijden te zijn geweest. Bijzonder is dat het verhaal verteld wordt door een naaste, het gaat over de continue zorg voor René, alles regelen zodat dat hij het zo fijn mogelijk heeft. Babs cijfert zichzelf weg. René is belangrijk, later zal zij aan zichzelf denken en kijken hoe ze hier doorheen gekomen is. Een verhaal over liefde, moed, sterk zijn en vooral doorgaan omdat je partner je nodig heeft, hoe je veel meer aankan dan vooraf gedacht. Indrukwekkend en voor wie ooit zoiets meegemaakt heeft: herkenning, dat was het voor mij zeker.

Lees ook:

Kende jij bovenstaande auteurs en hun boeken al? Las je een van de boeken of gaan ze nú op jouw WIL-lijstje? Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: Herberg der onvolprezenen VII

Meer informatie

Gerelateerd

Over