Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jan Guillou, De grote eeuw - Lees je mee?

op 13 april 2022 door

Na het succesvolle project rond Aprilheks van Majgull Axelsson hebben we nieuwe plannen. We gaan de kijker richten op een aantal boeken van de Zweedse auteur Jan Guillou, meer bepaald de tiendelige serie ‘De grote eeuw’. Het is niet de bedoeling om álle boeken samen te lezen (tenslotte verschijnt er wel meer moois), wel starten we volgende maand met het eerste deel en denken/hopen we er in de loop van het jaar nog twee bij te doen.

De auteur

Jan Guillou (1944) is een Zweeds auteur en journalist. Hij werd bekend door zijn dertiendelige spionagereeks ‘Coq Rouge’ met in de hoofdrol Carl Hamilton, een spion met linkse politieke overtuigingen. Daarnaast schreef hij ontelbare andere boeken. Bij ons doet vooral ‘De grote eeuw’ een belletje rinkelen, de serie die een goede tien jaar geleden van start ging en ondertussen compleet is.

Als journalist werd Guillou internationaal bekend door zijn onthullingen over een schandaal dat zich afspeelde bij de Zweedse geheime dienst. Hij werd daarvoor vervolgd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden. De man is niet bepaald neutraal of onbesproken in Zweden.

In 2017 heeft Nathalie een artikel aan de auteur gewijd, waar je meer over zijn leven en werk kunt lezen.

De grote eeuw

Na tien delen is de reeks, die de hele twintigste eeuw belicht, afgerond. De Nederlandse vertaling van het laatste boek verscheen in 2021. Alle boeken werden uitgegeven bij Prometheus, en vertaler van dienst was steeds Bart Kraamer.

Wat gaan we doen?

Op 1 mei openen we een pagina, gewijd aan het eerste boek Bruggenbouwers. Wil je meelezen en meepraten, probeer het boek dan tegen die tijd te pakken te krijgen. Kun je pas later aansluiten, dan is dat geen probleem, want de eerste weken gaan we sowieso niet spoileren.

Gedurende de maand mei vertel je op die pagina waar je zin in hebt, zo veel of zo weinig als je zelf wil, als het maar over het boek gaat. Af en toe zullen Gea of Greet een vraag in de groep gooien, maar jullie kunnen dat ook zelf doen. Je kunt dit samenleesproject zien als de lightversie van een leesclub.

Als er voldoende interesse is, lezen en bespreken we in augustus het tweede boek en in november het derde.

Dus … doe je mee? Laat het in een reactie onder dit artikel weten! 

18e3834f24323e159650a0ef5fc7e255.jpg



Reacties op: Jan Guillou, De grote eeuw - Lees je mee?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Guillou

Jan Guillou

Jan Guillou (1944) is een Zweeds auteur en journalist, afkomstig uit een mao&ium...