Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jan Guillou, Tussen rood en zwart

op 01 november 2022 door

Het is 1 november! De maanden zijn voorbij gevlogen, maar met Tussen rood en zwart vliegen we terug in de tijd, naar 1918 om precies te zijn. Een jaar voordat we de drie herenigde broers Lauritz, Oscar en Sverre in Berlijn achterlieten aan het eind van Dandy uit het noorden. De broers proberen hun leven weer op te pakken en de vrolijke jaren twintig dienen zich aan. Iedereen verwacht dat het nooit meer oorlog kan worden. Hoe vergaat het de broers en hun gezinnen in dit derde deel van De grote eeuw in een periode die niet voor niets het interbellum wordt genoemd.

Voor wie de start van dit samenleesproject gemist heeft, verwijzen we graag naar het eerste artikel in de rij, waarin informatie over de auteur en de serie te vinden is. Ook wanneer je het eerste (de bespreking vind je hier) en tweede boek (die bespreking staat hier) niet samen met ons gelezen hebt, kun je nog aansluiten. 

Het boek: De grote eeuw #3, Tussen rood en zwart

De Eerste Wereldoorlog is voorbij. De broers Lauritzen zijn zowel economisch als persoonlijk zwaar getroffen. Al Oscars bezittingen in Afrika zijn geconfisqueerd door de zegevierende Engelsen. Sverres geliefde, Albie, sneuvelde in de oorlog en zelf werd hij uit het landgoed gezet dat bijna twintig jaar zijn thuis was. En Lauritz en Ingeborg moesten Bergen verlaten omdat hun zoon Harald als Duitser doodgeslagen dreigde te worden op school.
Het hervinden van een beter leven in Berlijn en Saltsjöbaden kost tijd, maar algauw bevinden ze zich in de vrolijke jaren twintig. Duitsland lijkt zich te herstellen en in heel Europa leeft men in de veronderstelling dat het nooit meer oorlog kan worden. Niets wijst nog op het drama dat de familie Lauritzen en de rest van de wereld te wachten staat.

Hoe gaan we te werk?

Laat het onder dit artikel even weten als je meeleest. Vertel of je het boek al in huis hebt, of nog wacht op bijvoorbeeld een reservatie bij de bieb. 

De eerste helft van de maand kunnen we wel al over het boek praten, maar gaan we nog niet echt op de inhoud in. Spoilers zijn te vermijden.

Midden november, wanneer iedereen het boek hopelijk uit heeft, gaan we een stapje verder. Gea of Greet zullen af en toe een vraag posten, maar jullie mogen dat uiteraard ook zelf doen. Je kunt dit samenleesproject zien als de lightversie van een leesclub. 

Veel leesplezier, iedereen! 



Reacties op: Jan Guillou, Tussen rood en zwart

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Guillou

Jan Guillou

Jan Guillou (1944) is een Zweeds auteur en journalist, afkomstig uit een mao&ium...