Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Romanreleases eerste helft 2017

op 21 februari 2017 door

De laatste weken regent het nieuwe thrillers uit het hoge Noorden, denken we maar aan de nieuwe van de Börjlinds en Lars Kepler. En ook voor de volgende maanden staat er weer heel wat op stapel (hou ons in de gaten!). Tijd dus om ook een aantal romans in de kijker te zetten. De lijst (eerste helft van het jaar) is meer dan waarschijnlijk onvolledig, input is altijd welkom. 

Finse namen, het is toch niet evident. En echt vertrouwd met Finse literatuur zijn de meesten van ons ook niet. Misschien moeten we maar eens een blog wijden aan dit land. Arto Paasilinna heb ik al eens voorgesteld, maar er is natuurlijk ook Riikka Pulkkinen, Tove Jansson, Sofi Oksanen, Kjell Westö, ... Met Miika Nousiainen hebben we een nieuwe naam. Zijn boek Wortels verscheen eerder deze maand en wordt omschreven als een tragikomische zoektocht naar een gemeenschappelijke, onbekende vader. Guy Doms schreef alvast een recensie van het boek. 

Iedereen die Zweeds gestudeerd heeft, kent vast en zeker Jonas Hassen Khemiri. Ett öga rött uit 2003 (vertaald als Een kameel zonder bult) is allicht zijn meest bekende boek. Alles wat ik me niet herinner is zijn zesde boek en verschijnt later deze maand. De jonge Samuel overlijdt in een vreselijk auto-ongeluk. Een naamloze schrijver met zo zijn eigen motieven probeert Samuels laatste dag in kaart te brengen.

Op naar IJsland dan! Wie kent niet de Edda, een van de bekendste bronnen wanneer het over noordse mythologie gaat? De saga van Egil (geschreven rond 1230) behoort tot de zogenaamde ‘Grote Vijf’, de vijf mooiste saga’s die de Oudnoorse taal heeft voortgebracht. Snorri Sturluson, een pracht van een naam. 

Met Johan Harstad begeven we ons naar Noorwegen. Zijn grootste succes tot nog toe, Buzz Aldrin waar ben je gebleven? was vorige maand nog ons boek van de maand. Bijna uitsluitend superlatieven werden er na het lezen van het boek gebezigd. En kijk, over een maand of drie mogen we nieuw werk van de man verwachten. Max, Mischa & het tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber vanuit Noorwegen naar Amerika emigreert. 

Tot slot reizen we ook naar Denemarken. Knud Sønderby (50 jaar geleden overleden) schreef een vijftiental boeken en won de ene prijs na de andere. Midden in een jazztijd werd oorspronkelijk in 1931 uitgegeven. 

Voor de duidelijkheid alle releasedata (onder voorbehoud) op een rijtje : 

- Miika Nousiainen (FI) - Wortels (09/02) 
- Jonas Hassen Khemiri (SE) - Alles wat ik me niet herinner (28/02)
- Snorri Sturluson (IS) - De saga van Egil, de zoon van Kale Grim (11/04)
- Johan Harstad (NO) - Max, Mischa & het tet-offensief (01/05)
- Knud Sønderby (DK) - Midden in een jazztijd (15/05)

PS : Wie zich afvraagt wat die zesde cover op de bannerfoto doet, dat boek is uiteindelijk gesneuveld in deze blog, omdat het pas in de tweede helft van het jaar verschijnt.

Zoals altijd wens ik jullie veel leesplezier, 
Greet



Reacties op: Romanreleases eerste helft 2017

Meer informatie

Gerelateerd