Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Literaire Kroegentocht

op 29 maart 2019 door

Wat is er leuker voor de Hebban-bezoeker dan praten over lezen en boeken? Nou, praten over lezen en boeken met andere Hebban-bezoekers. En waar kun je beter een boom opzetten over een favoriete hobby dan in een leeskroeg op Hebban? 

Er zijn al veel cafés geopend op Hebban, zoals de leescafés bij leesclubs maar ook de telkens van gedaante veranderende stamkroeg van de Feelgood-club, De Taveerne 2.0 van de SFF-club of Central Perk bij de Readers-club. Wij konden als Literatuurclub niet achterblijven en bieden jullie speciaal voor deze maand de eerste echte Hebban-Librisprijs-Kroegentocht! 

Tekst: Gigi & Nathalie
Banner: Anne

Op vrijdag 5 april openen wij niet één maar zes verschillende literaire kroegen met telkens een ander shortlistboek als thema. Van een Herberg waar Jan van Aken zijn middeleeuwse hoofdpersonage Isidorus laat bijkomen van zijn lange tocht, tot aan een Grand Hotelpub in Italië waar je Ilja Leonard Pfeijffer zo maar tegen het lijf zou kunnen lopen.

Vanaf die dag tot zeker aan 6 mei, de dag waarop de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019 bekend gemaakt wordt, kan iedere lezer mee praten over juist dat ene boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt of de vraag waarom de jury in hemelsnaam dit boek nomineerde voor de shortlist. Hoe ziet jouw top 6 er uit? Is die na het lezen van alle zes de romans nog dezelfde? Lees je echt maar één van deze romans omdat de rest je niet aanstaat? Al deze meningen en andere boekenpraat kan je in de betreffende kroeg kwijt. Natuurlijk bezoek je alle kroegen en neem je in elke kroeg een passende versnapering en ontmoet je oude bekenden en nieuwe vrienden. Kom zo vaak langs als je wil voor tips of het geven van adviezen en meningen.

Spoilers over het boek tussen pot en pint willen we vermijden!

Aangezien niet iedereen alle boeken begin april al gelezen heeft, velen zelfs de boeken pas veel later zullen gaan lezen, is het niet de bedoeling om over de inhoud zelf te vertellen. Vergelijk het in die zin maar met een leescafé bij een leesclub; heerlijk kletsen over boeken zonder een spoiler weg te geven.

Wij zien het al gebeuren dat we op zes mei (net als bij de verkiezingen), met z’n allen in de kroeg van boekenvoorkeur gezamenlijk met een groep aanhangers, met afgekloven vingers van de spanning, zitten te wachten op de uitslag. Dan kunnen we samen vieren dat we Het goede boek kozen als favoriet. Of samen Vloekhouten of De Trooster zijn voor elkaar als het onverhoopt toch het andere boek werd.

Genomineerde boeken samen lezen

Telkens op een verschillend tijdstip in de maand april krijgt elke kroeg zijn eigen buddyread, die gepubliceerd zal worden door enkele leden van de Literatuurclub. Wil je meepraten in zo’n buddyread? Dat kan!

Heb je een boek van de shortlist al gelezen of ga je dit binnenkort doen? Ligt een van die genomineerde boeken al op jouw nachtkastje te wachten en te smeken om gelezen te worden? Of lees je mee met één van de Hebban Libris shortlist leesclubs ? Je kan trouwens nog inschrijven voor deze leesclubs tot en met dit weekend! Er zijn nog een aantal plaatsjes vrij, dus reageer nog snel. Zo kan je tegelijkertijd in een leesclub én aan een buddyread bij de Literatuurclub deelnemen! Voor iedereen die de behoefte voelt om leeservaringen met ons te delen geldt: Meld je snel aan want wij zijn op zoek naar JOU!

Voor elke buddyread zoeken we namelijk een lezer, volger, vriend die het leuk vindt om dit boek samen met enkele clubleden te bespreken voor een artikel.

Buddyread informatie

Deelname aan één van de 6 buddyreads behelst dat je uiterlijk op de aangegeven datum (het mag natuurlijk eerder) per boek (zie schema) een bijdrage met jouw leeservaring van minimum 200 woorden indient bij het e-mailadres hebbanwelovelit@gmail.com .

Zie jij dit wel zitten? Laat het dan hieronder zo snel mogelijk weten. Wij kiezen één of misschien wel twee lezers per Libris-boek die mee kunnen werken aan de buddyread.

Natuurlijk gaan jullie begin april massaal op zoek naar onze kroegen en maken er een doorlopende kroegentocht van. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen en meningen over de genoemde boeken (en over andere boeken).

Santé op de Libris Literatuurprijs!

De Literatuurclub

Wie zijn de cafébazen per boek? Welke leden van onze club schrijven de buddyreads? En wat is de deadline voor de buddyread-bijdrage per boek? Zie hieronder het schema:

571c519351d1e7b03ef85d9b0b8f6276.jpg

Update: Een overzicht van de lezers waarvan we de bijdragen voor de buddyreads meenemen, dit zijn momenteel:

  • De Trooster: Evelien
  • De goede zoon: Sandra 
  • Grand Hotel Europa: Roosje en Ingevermeire
  • Vloekhout: Hetty en Sandra
  • De ommegang: Marjolein en *Wil*
  • Drift: Tea 



Reacties op: De Literaire Kroegentocht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) publiceerde in diverse literaire tijdschriften en kr...

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen (1972) schrijft romans, columns en scenario’s voor tv en film. ...

Rob van Essen

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaa...

Jan van Aken

Jan van Aken

Jan van Aken is een Nederlandse schrijver en docent aan de Schrijversvakschool t...

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, ess...