Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Favorieten 3-daagse! Dag 3: een favoriet van de anderen om in 2021 te lezen

op 02 januari 2021 door

Welk boek zag je in 2020 staan bij de favorieten van de anderen en zou jij graag lezen in 2021?

Het bleek geen makkelijke vraag te zijn: kijken in lijsten met boeken en er dan slechts één uitkiezen. Ook in het prille nieuwe jaar blinken een aantal leden van Literatuur onder de Loep al uit in het creatief beantwoorden van vragen. Ontdek zelf maar wie…

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans en Ine

2fe2866a5f06ba06c6c640e819f6acda.jpg

Anne: De favoriet van Ine van maart/april staat al een tijdje op mijn lijstje, namelijk Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Het boek trok me in eerste instantie niet heel erg aan, maar ik heb er inmiddels al zoveel goeds over gehoord en gelezen dat ik het toch graag wil lezen, het taalgebruik blijkt spectaculair te zijn en het onderwerp spreekt me dan weer wel heel erg aan. Op de een of andere manier doet het me een beetje denken aan Don Quichot, of die hersenkronkel terecht blijkt te zijn gaan we hopelijk in 2021 ontdekken! Ik verwacht in elk geval een knettergek en literair heel interessant boek, een boek dat niet gemakkelijk zal zijn maar waar ik hopelijk net zo van ga genieten als alle lezers, die mij inmiddels hebben overtuigd het boek te gaan lezen, voor mij!

Ine: Ik kies uit de favorieten van Martin Het lichtje in de verte van de Italiaanse schrijver Antonio Moresco. Een roman over een oudere man die kiest voor de eenzaamheid van een uitgestorven dorp in een bergdal.  Toch wordt hij geprikkeld door een lichtje dat hij ergens ver weg aan de overkant ziet. Hij wordt rusteloos en gaat op zoek. Het zou een ontroerend boek over het leven zijn.

Harriet: In 2021 zou ik graag nog een  favoriet van Anne Oerlemans lezen, namelijk Duizend ogen van Samatha Schweblin. Als eerste vind ik de cover zeer intrigerend en daarnaast word ik aangestoken door de  enthousiaste manier waarop Anne over dit boek vertelt. Een, voor mij, onbekende schrijfster die toch al de nodige literaire nominaties op zak heeft. Een mooi voornemen voor 2021 om meer onbekende schrijvers te gaan ontdekken kan met dit boek goed van start gaan.

Gigi: Het is niet eerlijk van Ine! Ze laat ons al die favorieten 2020 opnieuw laat bekijken en dan mogen we maar één boek hieruit kiezen. Er bestaat zoiets als de figuur Apeirogon; zo bestaat een verhaal ook uit talloze facetten, niets is eenduidig, het hangt er maar van af wie het vertelt. Je kunt dus niet zomaar één titel uit velen pikken en die betitelen als het ultieme roman om te lezen in 2021. Het zou zo iets zijn als me De straat op sturen en vragen een willekeurige auteur aan te spreken, bijvoorbeeld Ann Petry, met de vraag, welk boek ze komend jaar zeker gaat lezen. Dat weet zij ook niet zomaar te noemen! Dan maar een praktische keuze. Van de drie boeken uit de favorieten van 2020 die ik het liefst heel snel wil lezen heb ik Cliënt E. Busken al bovenop de leesstapel liggen. Ik ben al stiekem begonnen, heb de eerste bladzijden al gelezen en ben vreselijk nieuwsgierig naar de rest. De wekelijkse, jubelende loftuitingen van Ine (en anderen), niet alleen in het favorieten-artikel maar ook bij de Parels, Parel der parels en op andere plaatsen op Hebban en daarbuiten, helpen natuurlijk ook. Daarbij, het is een boek van Jeroen Brouwers!

c551bbff83740c22c5c24f63d083e294.jpg

Tea: Het boek dat me het meest aanspreekt bij de favorieten van de andere Loepjes is Radetzkymars van Joseph Roth. Martin las dit boek en zijn aanprijzing was een reminder om weer eens iets van deze geweldige auteur te lezen. De kans is groot dat dit boek een plaatsje krijgt op de lijst van 2021.

Cies: Roger van de Velde - Knetterende schedels door Jan genoemd als zijn favoriet van Mei/Juni genoemd. Ik had nog nooit van Van de Velde gehoord en naar aanleiding van Jan zijn 'favoriet' ben ik op zoek gegaan naar recensies van 'Knetterende schedels" en meer informatie over Roger van de Velde. Ik ben er van overtuigd dat ik dit een interessant boek ga vinden.

Hetty: Er werden zo veel mooie boeken als favoriet getipt door mijn collega Loepjes dat het lastig kiezen is.... Ik heb dan ook niet gekozen, ik heb maar liefst twee boeken een plekje gegeven in mijn samenleesoproep  voor 2021: Juffrouw Lina van Marcellus Emants, getipt door Cies in juli/augustus en Thérèse Raquin van Emile Zola, eveneens getipt door Cies, in mei/juni. Twee naturalistische romans, een literaire stroming die al enige tijd mijn interesse heeft! Ik geef mezelf (en eventuele meelezers) gelijk ook een opdracht mee bij het lezen van deze twee boeken, ik ga ze met elkaar vergelijken. Ik ben al fan van Emile Zola en ben nu erg benieuwd of Marcellis Emants bij hem in de buurt komt, of wellicht nog beter is.

Een derde favoriet die mijn aandacht trok was Het lichtje in de verte van Antonio Moresco, getipt door Martin in september/oktober, ik ben zo nieuwsgierig geworden naar dit boek dat ik het besteld heb en inmiddels ligt het hier voor mijn neus.

c32b5d1411914e4bdd644c7da690c3a0.jpg

Evy: Bij de favorieten van anderen zag ik onder andere Grijze Zielen van Claudel staan en die wil ik heel heel heel graag lezen! Zo graag, dat ik hem ook in de kast heb staan ondertussen en ik hem hopelijk snel ga lezen!

Nathalie: Hier moest ik natuurlijk even op zoek naar gaan maar er zijn een aantal boeken die andere Loepjes genoemd hebben die ook hoog op mijn leeslijst van 2021 staan en ik ook al in bezit heb. O.a. Het lichtje in de verte van Antonio Moresco werd me aangeprezen door Martin net als door een van de boekhandelaren van mijn favoriete boekhandel in Antwerpen, en heb ik daardoor nog gekocht dit jaar. Martin leest zo veel dat er heel wat leestips te halen zijn bij hem maar ook daarvóór sprak de nieuwe vertaling van Els Snick van Radetzkymars van Joseph Roth me al aan eerlijk gezegd. Uiteraard haal ik inspiratie bij iedereen. ;-) Ik heb best wat Duitse literatuur op m’n te lezen-lijst staan volgend jaar. Cies trekt mijn aandacht op de verhalenbundel van Roths vriend, Stefan Zweigs Fantastische nacht en andere verhalen nadat ik al Schaaknovelle van die auteur heb gelezen in 2019. Maar ook Apeirogon van Column McCann die al heel wat Hebbanisten hebben gelezen en o.a. door Tea wordt aangeraden, staat hoog op mijn lange Wil-ik-lezen-lijst. Ik weet nog niet zeker wat er eerst aan bod zal komen. Ofschoon ik toch al een redelijke boekenkalender heb aangelegd hou ik altijd toch een slag om de arm. 

Jan: Als je in de lijstjes met favorieten van de andere ‘loepjes’ kijkt is het moeilijk kiezen. Ik kies dan toch voor Het boek Daniel van Chris De Stoop, dat Evy onder de aandacht bracht. Dit is mijn hof over de Hedwigepolder maakte een aantal jaren geleden enorm veel indruk op mij. In de aangrenzende Prosperpolder, die hetzelfde lot ondergaat, had ik familie wonen. Een polder met enorm vruchtbare grond. De Stoop schrijft met zoveel gevoel en empathie over zijn geboortegrond. Het boek Daniel gaat over de moord op de oom van De Stoop. Die oom deed niemand kwaad en valt ten prooi aan een stel tieners. De Stoop richt een monument op voor zijn oom. Het boek staat al lang op mijn ‘verlanglijstje.’

Hiermee sluiten we onze Favorieten 3-daagse van 2020 af. Hopelijk vinden we in 2021 voldoende tijd om deze boeken ook te lezen!

Hoe richt jij je leesjaar in? Leg je een boekenlijst aan? Of lees je gewoon wat toevallig op jouw pad komt?  



Reacties op: Favorieten 3-daagse! Dag 3: een favoriet van de anderen om in 2021 te lezen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (1940-2022) was een Nederlands journalist, essayist en schrijver...

Antonio Moresco

Antonio Moresco

Antonio Moresco (1947) wordt gezien als een van de grondleggers van een nieuwe r...

Colum McCann

Colum McCann

Colum McCann (1965) debuteerde in 1994 met de verhalenbundel Vissen in de nachtz...

Joseph Roth

Joseph Roth

Joseph Roth (Brody, Oekraïne, 1894  - Parijs, Frankrijk, 1939) was een...