Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literaire Trip: Londen (Engeland)

op 15 augustus 2018 door

Het is vakantie! Dat viert de Hebban Literatuur Club maar al te graag, daarom maakten we een reeks artikelen over literaire vakantiebestemmingen. Het liefst zou ik er hele reisgidsen over volschrijven, maar voor nu moeten we het doen met deze reeks, waarin onmogelijk alles kon worden opgenomen. Hopelijk inspireren deze hoogtepunten tot meer! Volgende stop: Londen (Engeland).

Wie Londen wil bezoeken vanuit zijn of haar luie stoel moet Londen literair van Anna Quindlen ter hand nemen. Op deze reis door de literatuur van Londen kom je het fictieve Londen uit de pagina’s van William Shakespeare en Virginia Woolf tegen, de historische metropool die onderdak bood aan talloze onsterfelijke schrijvers én de hoofdstad die ook tegenwoordig nog miljoenen bezoekers uit de hele wereld trekt.

William Shakespeare (1564-1616)
De grootste schrijver en theatermaker werd geboren in Stratford-upon-Avon maar bracht een groot deel van zijn tijd door in Londen. Daar werden zijn stukken opgevoerd in The Globe Theatre. De huidige Globe is een replica die in 1997 werd geopend op slechts een paar honderd meter van waar het oorspronkelijke gebouw heeft gestaan. Tot op de dag van vandaag worden Shakespeares bekendste werken er dagelijks uitgevoerd. Als je geen zin hebt om naar een drie uur durende opvoering van Romeo & Julia of Hamlet te gaan kijken, breng dan zeker een bezoekje aan het theater met een van de tours, het authentieke gebouw is dat bezoek alleen al waard.

Charles Dickens (1812-1870)
Festivals en monumenten ter ere van de grote schrijver Charles Dickens vind je natuurlijk overal, maar zeker ook in Londen is Dickens niet weg te denken. Wie fan is van Oliver Twist, David Copperfield of Great Expectations zal een bezoek aan het Charles Dickens Museum zeker waarderen. Het voormalige woonhuis van Dickens (1837-1839), Doughty Street 48, werd al omgedoopt tot een museum in 1925. Het museum herbergt intussen meer dan 100.000 verschillende manuscripten, zeldzame uitgaven, persoonlijke bezittingen en schilderijen die je alles vertellen over het leven en het werk van Dickens. Zin om naar buiten te gaan? Ga mee met een van de vele tours die in de stad aangeboden worden, bijvoorbeeld de The Londen of Charles Dickens Walk.

Wie het werk van Dickens beter bestudeerd vindt talloze verwijzingen naar plekken in Londen in zijn verhalen. Zo komt St. Paul’s Cathedral in 13 van zijn romans voor en het Westminster Palace (inclusief the Houses of Parliament) maar liefst 14 keer. In Great Expectations speelt Westminster Abbey een rol, wie de abdij nu bezoekt vindt daar ook het graf van Charles Dickens. Samen met andere literaire grootheden als Geoffrey Chaucer, Thomas Hardy en Rudyard Kipling ligt hij in wat bekend staat als de ‘Poets’ Corner’. Ook zijn er in de abdij verschillende gedenktekens te vinden voor onder andere John Milton, John Keats, Jane Austen en de zusters Brontë.

Boekhandels
Als ik jullie ook nog moet vertellen om toch zeker Pride & Prejudice van Jane Austen én Jane Eyre van Charlotte Brontë te lezen voor je naar het prachtige Londen vertrekt, dat kom je er misschien wel nooit! Daarom is het ook zeker een goed idee om je bezoek aan Londen als excuus te gebruiken om een exemplaar van deze titels aan te schaffen. Leuke boekhandels zijn er namelijk meer dan genoeg in Londen: het gigantische Waterstones natuurlijk, maar ook het Edwardiaanse Daunt Books of het feministische Persephone Books.

Kun je geen genoeg krijgen van al die prachtige boeken op zich? Breng een bezoek aan de British Library, de gratis publieke tentoonstelling ‘Treasures of the British Library’ herbergt prachtige werken, waaronder de 800 jaar oude Magna Carta, de Gutenberg Bijbel en Shakespeares First Folio, maar ook het originele manuscript en de tekeningen van Alice’s Adventures in Wonderland en verschillende notitieboeken van Leonardo da Vinci.

Londen in literatuur
Er zijn nog talloze andere klassiekers te noemen waarvoor je in Londen aan het juiste adres bent (wat dacht je van Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes). Maar ook in meer hedendaagse literatuur blijft Londen natuurlijk een interessante plek én een plaats waar nog steeds veel schrijvers zich thuis voelen. Denk bijvoorbeeld aan Het kind in de tijd van Ian McEwan of De horlogemaker van Londen door Natasha Pulley. En zo zijn er nog een heleboel literaire parels te ontdekken in en over Londen!

Goede reis!

Door: Anne

Ga je ook mee naar:



Reacties op: Literaire Trip: Londen (Engeland)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Charles Dickens

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens werd geboren op 7 februari 1812 en overleed op 9 jun...

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë

De Britse Charlotte Brontë (1816-1855) was de oudste van de drie Brontë...

Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) was een Britse arts, beroemd voor zijn verh...

Ian McEwan

Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 1948) is een Britse auteur, maar groeide tot zijn el...