Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

MMTO Deel IV: 11 september, Owen en de Vietnamoorlog, en hippies rond een vuurstapel

op 14 mei 2019 door

Het is misschien wel weer een tijdje geleden dat jullie dit boek nog hebben vastgehad? In april waren we natuurlijk druk bezig met de Libris genomineerde boeken. Dus het is dringend nodig het geheugen nog eens op te frissen en dit boek terug ter hand te nemen! Het laatste deeltje dat we besproken waren de hoofdstukken Bladblazerblues & KPM. Tea helpt ons door haar verslagje hier daar even aan te herinneren.

Tekst: Nathalie
Banner: Natalie

De volgende delen op de bespreek-agenda en die we nu al gelezen zouden moeten hebben, zijn de hoofdstukjes (iii) Zonder titel nr 1, Bladzijden uit het dagboek van het imperialisme, en Burning men.

1a41796deffa76daaa1108d38617c00e.jpg

In dat eerste titelloze hoofdstuk leren we hoe Max en zijn vrienden de aanslag van 11 september 2001 en de dagen daarna hebben beleefd, en wat dit teweegbracht in hun hoofd en hun gedragingen. Het is vooral een hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis waarvan we de invloed op de New Yorkers hier toch moeilijk kunnen inschatten, denk ik, met ook de vele gevolgen die dit ook uitlokte achteraf. Toch ook erg tot de verbeelding sprekend was natuurlijk de monoloog van Owen in het deel Bladzijden uit het dagboek van het imperialisme, hoe hij in feite in de oorlog in Vietnam is terechtgekomen en wat hij daar allemaal heeft meegemaakt, met een invloed op hemzelf die niet meer uit te wissen is. Hij opent eindelijk zijn boekje erover tegenover Max en ons, de lezers. In Burning men reizen we dan weer mee naar het Canada van Mischa, en voelen we ook hoe het was om vakanties door te maken daar en bij Mischa’s familie die ettelijke jaren bestrijken. Owen, Max en Mischa, en later ook Mordecai blijven jaren bij elkaar in het Apthorp-gebouw wonen totdat dit door verschillende veranderingen ook niet meer kan blijven duren. Max en Mischa groeien uit elkaar. Is het door hun afstandsrelatie, hadden ze elkaar niet meer voldoende te vertellen?  Ook ik moest weer even graven naar wat ik allemaal een tijd geleden gelezen heb trouwens.
We zijn hier dus op zoek naar de lezers van deze leesclub die een goed geheugen hebben, (goede) notities hebben gemaakt, nog dingen zijn opgevallen en nog dringende vragen willen stellen hier.

Opnieuw even ter opfrissing de afspraken die al eerder werden vermeld, en jullie al wel zullen weten:

  • Het wordt misschien moeilijker om informatie te vermijden van de laatste delen als je deze al gelezen hebt. Probeer dat toch nog niet te doen, en hou er rekening mee dat we ons nu hier tot en met het hoofdstuk Burning Men beperken. We bespreken niet het hele boek per item, spoilers van de gelezen delen tot hier toe kunnen wél, klik hier voor de leesplanning.
  • Jullie krijgen het woord en stellen zélf de vragen. Wil je een vraag stellen, roep dan je naam onder de eerste vraag onder dit artikel, dan is het voor iedereen gemakkelijk te zien in welke volgorde we welke vraag gaan behandelen.
  • Dit is geen officiële leesclub, het gaat er allemaal wat losser aan toe. Je hoeft niet per se elke vraag te beantwoorden. Wil je een recensie schrijven of heb je er al een geschreven? Laat het hier dan ook even weten!
  • Reageer op een vraag via de grijze knop, zo blijven de vraag en de antwoorden mooi samen.
  • Wil je een nieuw gesprek beginnen, gebruik dan de roze knop. (Dat mag, maar kijk voor je dit doet ook even naar het tweede afsprakenstreepje hierboven).

Aandacht: inkorting MMTO-planning

Het is verder ook even opletten: de planning van deze leesclub gaat toch wel een beetje ingekort worden. Het is dan ook wel duidelijk dat een heel aantal lezers dit boek al uit hebben en ook druk zijn met heel wat andere boeken en leesprojecten. Hopelijk lukt het de anderen dan in de komende tijd ook om de twee laatste delen van dit boek uit te lezen tegen ten laatste 15 juni, dus niet alleen de hoofdstukjes Les in de kunst van het vallen en Laurel Canyon maar óók Vesterheim en (iv) Sandy. Dit komt misschien als een verrassing voor jullie, maar de discussie nog te lang uitstellen tot in juli blijkt voor wat het geheugen betreft toch ook niet ideaal te zijn, en bovendien komen er ook fijne zomer-vakantie-plannen aan natuurlijk! De laatste 4 hoofdstukken worden dus samen gelezen en besproken in de tweede helft van juni tot ten laatste 30/6 à 1/7 zodat jullie met een gerust hart op vakantie kunnen gaan! De bespreking van dit deeltje zal dan ook sluiten rond 12 juni. Lukt dit toch voor een aantal mensen niet echt, geef dan even een seintje. Dan kunnen we kijken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen.

Vliegen we er samen terug in, in dit emotionele boek volgens Mariek?

ae6af75b2ba153ecea980dae2a470cc5.jpg

Tea vond voor ons ook nog een warme aanbeveling voor dit boek van theater- & tv-maker, tv-presentator, auteur en schrijver Wilfried de Jong in het 5de nummer van het Vol van Boeken-magazine:  

Update 14/6: leesverslag deel IV: Zonder titel nr 1, Bladzijden uit het dagboek van het imperialisme en Burning Men

Nathalie

Lees hierboven al een korte inhoud van dit deel. Velen van ons werden hard geraakt door de naweeën in het eerste deel van de aanslag van 11 september 2001 in New York zelf. Wat dit als beklemmend effect had op deze stad en haar inwoners, daar blijf je na dit deel zeker bij stil staan. Owen gaat helpen puin ruimen en leert zo mede-Vietnamveteranen kennen. Zijn monoloog in het volgende hoofdstuk was daar een goede aanvulling op, over hoe hij is geworden wie hij is. Er wordt over zoveel verschillende dingen geschreven in dit boek die door meerdere lezers worden aangedragen dat het bijna te veel is om op te noemen: Mordecai die terug in het verhaal komt, het festival Burning men dat toch heel speciaal is, de hachelijke belevenissen van Owen natuurlijk. MMTO is zoals al benoemd een allesomvattend boek over een groot deel van het leven.

MMTO is dus een lang boek en we doen er allemaal vrij lang over om het te lezen. Hoe pakken de lezers dit allemaal aan? Dat vroeg Tea zich af. Uit die rondvraag kwam naar voor dat de meesten bij dit boek toch niet veel aantekeningen hadden gemaakt, omdat ze dit meestal niet doen, of omdat het niet paste bij het lezen van dit boek of de moed er ook voor verloren. Dit belemmert voor meerdere lezers blijkbaar het vlot lezen van een boek. Een groter aandeel van de deelnemers duidt soms wel zinnen of passages aan voor een boek dat wordt besproken. Slechts enkele echt ijverigen onder ons maken een samenvatting (tussendoor of achteraf) voor zichzelf of schrijven veel op tijdens het lezen van een boek.

Het personage Owen is bij ons allen erg op het netvlies blijven plakken.  Owen zoekt nog steeds een plek voor zichzelf in de maatschappij en doet heel veel moeite om ergens bij te horen het gevoel heeft dat hij is opgebrand in alles wat hij heeft aangepakt Een speciale melding voor Aard die er in onze bespreking op wijst dat Owen – hoewel hij niet in de titel wordt genoemd – volgens hem het hoofdpersonage van het boek is, met zijn machteloze pogingen ergens bij te horen, en zijn besef dat alles vergeefs is geweest. Dat vond ik toch een hele mooie aanvulling voor ons allemaal.   

Ook de aflopende relatie van en de verwijdering tussen Max en Mischa kwam nog aan bod. Het kabbelende van het leven en de negatieve spiraal in dit deel springen er waarschijnlijk bovenuit. Toch blijven de meeste lezers geboeid en willen we het boek met z’n allen nu zo snel mogelijk uitlezen!  



Reacties op: MMTO Deel IV: 11 september, Owen en de Vietnamoorlog, en hippies rond een vuurstapel

Meer informatie