Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Poezie Mauw #8: Tea overpeinst

op 05 februari 2020 door

106801865f43d4014a5f4856f5a94cac.jpg

Tekst: Tea
Banner: Anne Oerlemans

Van 30 januari tot en met 5 februari is het weer tijd voor de Poëzieweek. Hier kun je alle informatie vinden over de activiteiten, evenementen, deelnemers en prijzen. Wij doen ook mee aan deze week, maar lekker eigenwijs op onze eigen wijs: elke dag een stukkie, elke dag anders. Kort, lang, serieus,  lollig, ontroerend, bekend en bemind of (nog) onbemind vanwege onbekend, met en zonder metaforen, quotes en aanhalingstekens. Tea laat Ellschot aan het woord over een dichterlijke vriend.

Twee vliegen in één klap! Een gelegenheidsgedicht (1951) door Willem Elsschot over zijn tijdgenoot en dichter Richard Minne. Een echt Elsschottiaans gedicht: scherp, snedig, geen woord teveel en het snijdt hout, want Elsschot spreekt Minne rechtstreeks en amicaal aan op de ambivalente houding die hij Minne toedicht. Wie houdt van Elsschots romans zal zijn stijl ongetwijfeld herkennen in deze versregels.

RICHARD MINNE

Nuchter dronkaard,
tedere woestaard;
snikkende vloeker,
weerstrevende Godszoeker
die troost zoekt in brallen
maar lijdt voor ons allen
en dus blijkbaar niet weet
dat gij geen mens zijt maar profeet
en dat de droom der malkontenten
ééns, in graniet, uw naam zal prenten.

(Elsschot 2006:61, Nagelaten werk)

Voor de liefhebbers is hier, op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, een stuk van Yves t'sjoen over Elsschot, Minne en (onder andere) dit gedicht te vinden met als titel: Nuchtere dronkaards. Over Richard Minne en Willem Elsschot.

f03da6626d7415d40bafcba26f1667cb.jpg

*   Zeer oud-Nederlands woord voor wij

Geïnspireerd geraakt? Je kan hieronder (óf hier) je eigen overpeinzingen bij een gedicht kwijt. En vergeet niet dat je je eigen poëtische uiting hier kunt achterlaten. Doen hoor!



Reacties op: Poezie Mauw #8: Tea overpeinst

Meer informatie

Gerelateerd