Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie won wat bij de categorieën winactie

op 27 januari 2019 door

Wie won wat?

Dat lezen je creatieve brein stimuleert is maar weer eens bewezen door onze winactie. Naar aanleiding van onze vraag om een speciale, originele categorie te bedenken, zijn er meer dan 70 nieuwe ideeën geopperd door jullie.
Er zaten hele bijzondere inzendingen bij, zoals de uitzonderlijk originele, maar nauwelijks uitvoerbare inzending van Guido, die voorstelde om een boek te lezen dat in spiegelbeeld gedrukt is, oftewel: NEZEL TOEM ROOV RAAN RETHCA NAV EJ TAD KEOB NEE. Ook Salustia bedacht een heel moeilijke categorie waarbij het voorstel was om een boek met een verhaal in brailleschrift te lezen.
Ook waren er enkel categorieën om van te gruwelen, boeken die gemolesteerd moesten zijn voordat ze gelezen werden (hoe bedenk je het Saskia) of kwijt gemaakt door anderen (dat leek verdacht veel op het plot van een thriller Truusje). De rillingen liepen ons over de rug bij het lezen van deze angstaanjagende maar zeker ook zeer goed bedachte categorieën. 

We hebben gelachen, gegruweld en gegrinnikt bij het doorspitten van al die hersenspinsels. Om jullie mee te laten gniffelen hebben we ze hieronder nog eens allemaal op een rij gezet.

Het bleek niet eenvoudig om de beste drie uit deze geweldige inzendingen te filteren. Er zaten zo veel sterke categorieën bij, zo veel verschillende keuzes. De juryleden bekeken veelal andere favorieten te hebben wat de keuze bemoeilijkte. Na het inzetten van hulptroepen zijn we uiteindelijk tot drie winnaars gekomen. Naast de boeken die voor de winnaars klaarliggen, vergaren ze ook nog eeuwige roem doordat de door hen ingezonden categorie toegevoegd wordt aan de 47 categorieën die wij al bedachten. Ze zijn in het eerdere artikel terug te zien.

Het Giga geweldige boekenpakket werd gewonnen door Marianne met een categorie die zorgt voor het verminderen van de keuzestress en, met een beetje geluk, voor het verlichten van de overvolle boekenplank met ongelezen boeken. Tevens levert deze categorie een prachtig woord op voor De Dikke van Hebban.

1. Een Potpapiertjesboek (de Potpapiertjes-categorie): vul een pot met papiertjes met boektitels en haal daar blind een papiertje uit om zo tot het boek te komen dat je gaat lezen.

Marianne wint hiermee:

  • Mijn zusje de seriemoordenaar | Oyinkan Braithwaite
  • Van elk waarheen bevrijd | Thierry Baudet
  • Mooi doodliggen | A.F.TH. van der Heijden
  • De ontembare vrouw | Clarissa Pinkola Estés
  • De zwarte heer Bazetub | Albert Vigoleis Thelen

Voor de twee troostprijzen hebben we de boeken van Sol Bouzamour klaarliggen. De twee exemplaren van Narcissus gaan naar:

2. Margreeth met de categorie: een boek van een schrijver uit jouw stad of streek‬

3. Annet met de categorie: een boek met op de cover iets waarin je kan wonen. Dit kan een woord in de titel zijn of juist iets van de afbeelding op de cover

De winnaars mogen hun naam en adres doormailen naar vandaag@hebban.nl , met de vermelding: Winactie Literatuurclub alternatieve categorieën

e9bac95b1ed664ce7042fdf94141618c.png

Hieronder volgen alle inzendingen. Je zou ze kunnen gebruiken als bonus categorieën voor het geval je de alternatieve categorieën zou willen volgen. Er zitten echte toppers bij. De Hebbancrew zou hier vast en zeker ideeën opdoen indien ze opnieuw op zoek zouden gaan naar categorieën.

4. Een boek met exact 347 genummerde pagina's (Corine Severijns)

5. Een boek dat je leest omdat ernaar verwezen wordt in een ander boek (Tea)

6. Een boek met een intrigerende titel (AdaW)

7. NEZEL TOEM ROOV RAAN RETHCA NAV EJ TAD KEOB NEE (een boek dat in spiegelschrift gedrukt is, Guido)

8. Een boek dat je ongekende medereiziger in de trein, het vliegtuig of op de bus al glimlachend of grinnikend of tot tranen toe ontroerd las zodat je het wel had willen afpakken (Salustia)

9. Een roofdruk ofwel een boek dat ooit niet gedrukt mocht worden, omdat de staat dat te bedreigend vond en dat dus illegaal werd gedrukt en verspreid (WillvanSebille)

10. Een boek waarvan de afloop meteen aan het begin al duidelijk is (Tea)

e570c94ffcc50a522af4b45b899862b3.png

11. Een boek dat je enkel in een leeszaal van de bibliotheek kan lezen (Salustia)

12. Een tweedehands boek dat ofwel stinkt naar rook, plakkerig aanvult, onder de smerige vlekken zitten die wel of niet herleidbaar zijn of waaraan geknabbeld is door huisdieren of andere monsters. (Hierbij moet opgemerkt worden dat wie deze categorie afvinkt, een medaille wegens buitensporig betoonde moed verdient, Saskia Jacobs-Labree)

14. Een boek van een Russische auteur (Margreeth)

15. Een boek dat je liefst zo snel mogelijk uit je huis wil hebben. (en dat je dus schenkt aan je grootste vijand, Els Lens)

16. Een biografie over een persoon die je erg aanspreekt voor het lezen, maar na het lezen van het boek kan je hem of haar wel schieten (werkelijk waar al meegemaakt... Evy de Brabander)

17. Een atlas, zowel van lang geleden als een nieuwe, zodat je eindelijk weet welke landen en een andere naam hebben gekregen (wil Veldkamp)

18. Een boek dat je uit de boekenkast van je kind/ kleinkind/ neefje/ nichtje/ buurjongen/buurmeisje in elk geval van een kind onder de 12 hebt gepakt (Boba80)

19. Een boek dat uitkwam in het jaar dat je 25, 35, 45, 55, 65, 75 werd....Niet speciaal voor de oudere lezers toch?! (Wil (Malibas))

20. Een boek van een schrijver die dezelfde voor- of achternaam heeft als jij zelf. (VM van Erp-van Dijk)

e570c94ffcc50a522af4b45b899862b3.png

21. Een boek dat je niet kunt uitlezen zonder zakdoekjes gebruikt te hebben (Kitty van der Panne)

22. Een boek dat je uit een mini-bieb gehaald hebt (Hetty)

23. Of een boek dat je na het lezen juist zelf in de minibieb achterlaat (Maaartje)

24. Een boek dat zich afspeelt bij jou in de regio (Marjolein)

25. Een boek dat zich, toen het verscheen, in de toekomst afspeelde, maar dat nu door de werkelijkheid is ingehaald (Liesbeth Jochemse)

26. Boeken over spiritualiteit of inspirerende boeken (Ingrid Verschelling)

27. Een boek van je kleuter of kleinkind dat je voor de 100ste keer voorleest (Salustia)

28. Een boek van een Russische auteur (Margreeth)

29. Een poëziebundel (Els Lens)

30. Een verhalenbundel! (Katja de Vries)

e570c94ffcc50a522af4b45b899862b3.png

31. Een boek dat je zo mooi vond dat je het nog een keer wil lezen (Nadine)

32. Het boek dat het langst ongelezen in je boekenkast staat (Riet)

33. Een boek dat je aanzet tot het bezoeken van andere landen (Joke Zwier)

34. Een spiritueel boek (Yvette)

35. Een boek met een cover die je totaal niet aanspreekt (Wendy)

36. Een boek met het verhaal in tekst en brailleschrift (Salustia)

37. Een boek dat geschreven is tussen 1900-1940 (Margreeth)

38. Een boek waarin de hoofdpersoon de (voor-)naam van je favoriete acteur heeft (Ria vanB).

39. Een boek waarin eten een rol speelt (Maaartje)

40. Een boek van een paar honderd jaar oud (Ingrid Verschelling)

e570c94ffcc50a522af4b45b899862b3.png

41. Een boek dat door je partner, je kind, buurman, of wie dan ook uit je eigen kast is gepakt. Je mag het eventueel beperken tot de ongelezen boeken (*Wil*)

42. Een biografie lezen van iemand die je stiekem irritant vindt en dan bekijken hoe dat is ná het lezen van de biografie (Anne0704)

43. Een boek waar je helemaal van ondersteboven was en daarom in je enthousiasme meteen aan iemand hebt uitgeleend met als gevolg dat je het nooit meer hebt teruggezien, terwijl je het dolgraag nog eens wilt herlezen (Truusje Truffel)

44. Een boek dat nog niemand op Hebban gelezen heeft en dat niet net is uitgekomen (Jane)

45. Een boek uit de Chinese geschiedenis (keizerrijken, Mao) of uit de moderne Chinese literatuur (Paul Wormsbecher)

46. Een boek dat is geschreven rondom een ander boek (AvdP85)

47. Een Salontafelboek, omdat je er echt voor moet gaan zitten en niet onderweg kunt lezen/bekijken (Marianne)

48. Een boek met 400 tot 500 gram lectuur; weegschaal mee naar winkel of bib (Salustia)

49. Een non-fictie boek over een oorlog of mentale groei (Margreeth)

50. Een boek over hoe je je gezondheid kunt herstellen (Ingrid Verschelling)

e570c94ffcc50a522af4b45b899862b3.png

51. Een Madeleineboek, een boek waarvan de geur of kleur je meeneemt in je herinneringen (Marina)

52. Een boek van The Rory Gilmore Reading Challenge http://copperboom.fr/the-rory-gilmore-reading-checklist-free-printable/ (Stephanie Haenen)

53. Een managementboek (Eus)

54. Een boek dat iets beschrijft, een activiteit, die je dood en dood eng vindt, een activiteit die je zelf nooit uit jezelf zult gaan doen zoals Bungy jumpen aan een elastiek dat er niet helemaal fris meer uitziet (Gerrie Oreel)

55. Een dwarsligger of een Bookazine (Ineke2202)

56. Een boek dat voor jou een ‘quilty pleasure’ is (geen typefout), het ultieme boek dat je mag lezen, genietend onder een dekentje, zonder aantekeningenboekje (Tea)

57. Een roman met illustraties (Salustia)

58. Een boek over psychologie of filosofie (Ingrid Verschelling)

59. Een boek geschreven door een motorrijder (Joke Zwier)

60. Een boek met je eigen voornaam in de titel (Yvette)

e570c94ffcc50a522af4b45b899862b3.png

61. Een boek van de Hebban-adventskalender (*Wil*)

62. Een boek in het oud Nederlandsch (AvdP85)

63. Een boek waar men een toneelstuk van gemaakt heeft (Rita Leyman)

64. Een nooit gelezen, verplicht, voor-de-lijst Nederlands, te lezen boek waar je gebruik maakte van kopietjes uit de bib of internet (Marina)

65. Een boek uit de periode 1910 - 1914 of 1933 – 1939 om te beseffen hoe tegenwoordig in Europa angst gezaaid wordt met vergelijkbare methodieken als in die perioden.

66. Een boek met een meisje/vrouw op de cover (Kelvin Holstege)

67. Dat ene boek, dat nu al een aantal keren het volgende boek was dat je ging lezen, ware het niet dat je steeds toch in een ander boek begon en waarvan je nu eigenlijk al weet dat, als je die nu niet op deze challenge opvoert, je het boek in 2019 weer niet zal gaan lezen (Jan Haas)

68. Het hinkstapsprongboek dat je vind door associaties te maken in minstens 3 stappen (Marina)

69. Een bestseller die je zelf oer-slecht vindt (Rita Leyman)

70. Een boek waarop je je ontzettend zit te verheugen om het te gaan lezen (Ellen Rodrigo)

71. Een boek waar je veel moeite voor moest doen zoals lang sparen of heel internet afstruinen (Eus)

72. Een graphic novel die je hart beroert, je blij maakt of waarvan je de inhoud met heel de wereld wil delen of juist lekker alleen voor jezelf wil houden (Fany) 

73. Een boek van je lievelingsauteur maar dan in een ander genre dan zij/hij normaal schrijft (Ria van B)

74. Bonus want het betreft een totaal nieuwe Challenge: De alfabet-challenge: lees 26 boeken waarvan de titel telkens begint met een andere letter uit het alfabet. (Marvin O)

e9bac95b1ed664ce7042fdf94141618c.png



* We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig welke categorie jij het liefst in een Challenge zou tegen komen. Welke categorie zou jij als bonus kiezen?

* O ja, denken jullie er aan dat een van de voorwaarden voor het winnen van een van onze acties is, dat je onze club volgt? In dit specifieke geval maakte het niet uit maar het zou toch jammer zijn als je bij een volgende winactie niet wint omdat je niet volgt. Of nog erger, dat je belangrijke, fijne, interessante, spannende, informatieve artikelen mist omdat je geen volger bent. Druk snel op de witte button rechtsboven zodat die mooi groen kleurt, als je dat nog niet eerder deed!

* Voor de oplettende lezers: tijdens het nakijken van het artikel kwam ik iets bijzonders tegen in de nummering. Zagen jullie dat ook?

 



Reacties op: Wie won wat bij de categorieën winactie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio ...

Sol Bouzamour

Sol Bouzamour

Sol Bouzamour (1982) is auteur, journalist en kunstenaar. Hij groeide op in de A...