Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barbara luisterde... Tijgerlelie | Marion Pauw

op 12 augustus 2023 door

Tijdens de avond van het spannende boek was ook Marion Pauw weer van de partij. Toegankelijke vrouw, wars van sterallures en onwijs leuk om te volgen op bijvoorbeeld Instagram. Haar laatste thriller Tijgerlelie is eigenlijk zonde om als luisterboek of e-pub te lijf te gaan, want wat ziet het fysieke boek er práchtig uit met de zijkant volledig in tijgerprint! Toch won het luisterboek het ook dit keer en dat kwam niet in de laatste plaats door de stemacteur Phaedra Kwant.

-door Barbara-

69ce7a04a402b2da22193016a49d2b5c.jpg

Het boek

Titel: Tijgerlelie
Auteur: Marion Pauw
Stemacteur: Phaedra Kwant
Looptijd: 8u11min

Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met haar vijf huisgenoten naar de Pyreneeën. Haar oom heeft haar gevraagd twee maanden op El Refugio te passen, zijn hotel dat in de wintermaanden door hevige sneeuwval afgesloten raakt van de bewoonde wereld. Op het allerlaatste moment besluit een van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, de flamboyante Monica. De rest reageert welwillend, maar door Monica’s aanwezigheid verandert de groepsdynamiek en er ontstaat een toxische sfeer. Lili valt steeds meer buiten de groep en op een avond loopt het zo vreselijk uit de hand dat er een dode valt.

Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf in de Pyreneeën. Als ghostwriter leidt ze een anoniem en geïsoleerd bestaan en antidepressiva houden haar op de been. Wanneer een van Lili’s oud-huisgenoten zelfmoord pleegt, besluit ze de anderen te confronteren met het verleden.

69ce7a04a402b2da22193016a49d2b5c.jpg

De auteur

b8c53a8a8b3d40134490eef0503a74c2.jpegMarion Pauw (Tasmanië, 19 augustus 1973) is een Nederlandse auteur en scenariste. Ze werd geboren in Australië, maar emigreerde op haar zesde naar Nederland. In 2005 debuteerde ze met haar thriller Villa Serena. Haar definitieve doorbraak bereikte zij met haar boek Daglicht. Met dit boek won zij de Gouden Strop in 2009. Er werden bijna 200.000 exemplaren verkocht en het boek is uitgebracht in zes landen, waaronder USA, Duitsland en Italië. (foto: schrijverscentrale)

In 2013 verscheen de verfilming van Daglicht in de bioscoop. In 2015 was Pauw auteur van het geschenkboekje van het CPNB ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek. Pauw haalt voor haar boeken onder meer inspiratie uit haar dagelijks leven. In haar boek Daglicht bijvoorbeeld is de protagonist iemand met autisme, iets waar Pauw in haar persoonlijke omgeving ervaring mee heeft.

Voor de boekenreeks Literaire Juweeltjes, schreef Pauw maar liefst vier titels: Lolliepop (2009), Hulp in de huishouding (2014), Dwaze vrouwen (2017) en Liefde in tijden van corona (2022). Deze boekenreeks die wordt uitgegeven door uitgeverij B for Books in Hilversum voor Bruna Uitgevers wordt gepresenteerd als leesbevorderingsproject. Het zijn hardcover-boekjes van 10 x 15 cm en ongeveer 64 bladzijden dik met werk van literaire auteurs. Sinds januari 2006 verschijnt er elke maand één. Sinds 2016 schrijft Marion Pauw ook artikelen voor het online magazine Amayzine. (bron: Wikipedia en Ambo|Anthos)

69ce7a04a402b2da22193016a49d2b5c.jpg

De stemacteur

7bc07383c4cbd29140ba3bc2b227f406.jpgPhaedra Kwant speelt basgitaar, contrabas, zingt, schrijft teksten en componeert. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en werd in 2004 officieel de eerste vrouwelijke Master of Music basgitaar in Nederland (bron: phaedrakwant.nl)

Daarnaast heeft ze al behoorlijk wat audioboeken ingesproken. Niet zo gek, want deze dame heeft een heel prettige stem om naar te luisteren. Zo las zij de serie Spekkie & Sproet van Vivian den Hollander, maar ook Dat beloof ik van Roxane van Iperen en gaf zij een stem aan De zevende zus van Lucinda Riley (bron: Storytel)

69ce7a04a402b2da22193016a49d2b5c.jpg

Mijn luisterervaring

Tijgerlelie en ik hadden een ietwat valse start aangezien ik zo dom was om in het boek te beginnen in een tijd dat m'n ogen dichtvielen zodra ik m'n bed raakte. De eerste paar hoofdstukken heb ik dan ook zeker vijf keer geluisterd, voordat ik ook maar een bladzijde verder kwam en enig idee kreeg waar het over ging. Toen ik echter de draad te pakken had, wilde ik gelijk ook niet meer stoppen met luisteren.

Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit de hoofdpersoon, de half Spaanse Lilliane (Lilli) die een nieuwe klus als ghostwriter op zich heeft genomen. Hierbij komt ze plotseling oog in oog te staan met een van haar vroegere huisgenoten die ook bij de gebeurtenissen in het hotel was. Samen met de recente zelfmoord van één van de andere huisgenoten triggert dit Lilli om uit te zoeken wat er nou precies is gebeurd tijdens het verblijf én wat haar eigen rol daarin was. Pauw neemt je hierbij beurtelings mee naar de gebeurtenissen in het heden en het verleden, waardoor je de personages langzaam maar zeker beter leert kennen.
De spanning in het boek is geen nagelbijtende spanning, maar meer een latent aanwezige spanning die zo goed bij een psychologische thriller past: je wéét dat er iets naars gaat gebeuren maar wanneer, met wie en vooral het waarom blijft heel lang onbekend. Hierbij is de groepsdynamiek leading en vond ik persoonlijk heel interessant (én herkenbaar).

Waar ik bij de boeken van Marion Pauw van kan genieten is ook bij Tijgerlelie het geval. Het Nederlands is op een goed niveau: niet te simpel, niet te ingewikkeld. Relatief korte hoofdstukken zodat de vaart er lekker in zit. Beschrijvende passages worden afgewisseld door authentieke dialogen: je hóórt het de personages zeggen in een toon die bij hen past. Wellicht dat daar ook de achtergrond van Pauw als scenarioschrijfster om de hoek komt kijken?

Op de achterflap van het boek wordt gesproken van een "toxische sfeer". Daar kunnen we ons vast allemaal wel een beeld bij vormen, maar ik vond de manier waarop de auteur dit in het verhaal neerzet erg knap. Je waant je als lezer middenin de vriendengroep en je begrijpt precies wat er gaande is, de verhoudingen veranderen subtiel en je voelt wat Lilli heeft moeten doorstaan, waarom ze de persoon geworden is die nu is. Pauw heeft karakteristieke personages neergezet die ieder een eigen stem hebben gekregen: je hóórt ze als het ware praten tijdens de dialogen. Ook de setting krijgt in het boek de nodige aandacht. Je ziet het hotel voor je, je loopt door de gangen en de kamers en je krijgt een goed beeld van de omgeving.

Phaedra is wat mij betreft de perfecte stemacteur voor Tijgerlelie: haar stem klopt gewoon. Op een paar schoonheidsfoutjes na weet ze de tekst goed neer te zetten met de juiste intonatie en prettige stemkleur. Fijn om naar te luisteren dus.

69ce7a04a402b2da22193016a49d2b5c.jpg

Mijn waardering

In Tijgerlelie vond ik alle onderdelen waaronder personages, setting, schrijfstijl, plot, spanning, logica en leesplezier kloppen. Hierdoor voelde het boek -dat met net iets meer dan acht uur een lekker tussendoortje is- als een comfortabele trui waar je op een gure winterdag in weg kruipt.

Omdat we op Hebban nog steeds geen halve sterren kunnen geven, heb ik de 3,5 ster afgerond naar 4 sterren en mag Tijgerlelie wat mij betreft bijgezet worden in het rijtje van Vogeleiland, We moeten je iets vertellen, Hemelen en Daglicht.

69ce7a04a402b2da22193016a49d2b5c.jpg

Lezersvraag

Heb jij al eens een boek van Marion Pauw gelezen of een boek geluisterd dat door Phaedra Kwant is voorgelezen?



Reacties op: Barbara luisterde... Tijgerlelie | Marion Pauw

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marion Pauw

Marion Pauw

Marion Pauw (1973) is schrijfster en scenariste. Ze schreef onder andere de...