Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Het winterse avontuur van Karen Swan

op 04 maart 2023 door

Karen Swan schrijft met de regelmaat van de klok twee keer per jaar een boek: een in de zomer en de ander in de winter. Ook kiest ze telkens een ander land waar het verhaal zich afspeelt. Ik heb al een aantal boeken van Karen Swan met veel plezier gelezen en geluisterd, maar Het winterse avontuur stond al een hele tijd te wachten. Toen bij Fabulous Feelgood de Karen Swan meeleesmaand van start ging werd ik weer getriggerd om het nu eindelijk eens te gaan luisteren. Ik moet wel bekennen dat ik helemaal vergeten ben om er daadwerkelijk in de meeleesmaand over mee te gaan praten (schandalig natuurlijk als een van de beheerders van het altijd gezellige Fabulous Feelgood blog).

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Het winterse avontuur

Fotograaf Lee woont in Amsterdam met haar vijfjarige zoon Jasper. Ze werkt vooral met celebrity's, maar haar hart ligt bij haar verleden als oorlogsfotograaf in Syrië. Haar hele leven staat op zijn kop als ze plotseling een boek in haar fietsmandje vindt, waar HELP in geschreven staat. In een winters Amsterdam, tussen Sinterklaas en de Elfstedentocht door, wordt Lee plotseling ingehaald door haar verleden, en zal ze haar traumatische herinneringen onder ogen moeten komen...

Audio-informatie

Auteur: Karen Swan
Voorlezer: Ruby van Tongeren
Luistertijd: 13 uur en 45 minuten 
Aanbieder: KoboPlus

Over Karen Swan

Karen Swan begon als modejournalist maar om een langgekoesterde schrijfambitie waar te maken gaf ze haar baan op en richtte ze zich full time op het schrijven van boeken. En met groot succes. Haar romans zijn stuk voor stuk bestsellers in onder andere Engeland, Duitsland, Italië en Noorwegen. En ook in Nederland vinden haar boeken veel aftrek. Ze bouwt haar boeken op via een inmiddels beproefde methode van een tot de verbeelding sprekende proloog, meerdere verhaallijnen en het ontrafelen van een geheim. Iets wat ook terugkomt in Het winterse avontuur.

Mijn luisterervaring

Voor Het winterese avontuur heeft Swan Nederland en dan met name het winterse Amsterdam gekozen. Omdat ik Amsterdam goed ken (ik woon er vlakbij en ga er regelmatig naar toe), zag ik voor me hoe Lee, het hoofdpersonage, door de straten loopt en fietst en over de bevroren grachten schaatst. Swan heeft precies die dingen beschreven die Nederland, zeker voor buitenlanders kenmerkt: de Elfstedenkoorts die bij elke vorstperiode in Nederland de kop opsteekt en de intocht van Sinterklaas. Ook herkenbaar is de fietsendiefstal die zeker in Amsterdam nog welig tiert. 

Een ander deel van het verhaal speelt zich via flash backs af in Syrië waar Lee als oorlogsfotograaf ooggetuige is geweest van gruwelijke oorlogshandelingen en -misdaden. Je voelt bijna de angst en de adrenaline die door Lee's lijf stromen als ze dit via haar lens vastlegt. Deze herinneringen trekken nog steeds een wissel op haar dagelijks leven en op haar nachtrust, die verstoord wordt door nachtmerries. Gelukkig vindt ze steun bij een hechte vriendengroep, maar een vaste relatie gaat ze uit de weg. Een 'one night stand' is het enige wat ze een man te bieden heeft. Iets waar Sam, een succesvol schrijver en tekenaar van kinderboeken, geen genoegen mee neemt en langzaam maar zeker met vallen en opstaan zijn rol in haar leven en dat van Jasper opeist.

Swan laat je als lezer puzzelen over twee mysteries: wie is de vader van Jasper en wie heeft met grote letters HELP in het boek geschreven? Dat tweede vraagstuk voelt een beetje als een onnodige toevoeging aan het verhaal en had wat mij betreft ook gewoon weggelaten mogen worden. Dat geldt niet voor het vaderschapsverhaal. Daarmee bouwt Swan de spanning gestaag op en blijf je je gedurende bijna het hele verhaal afvragen hoe de vork in de steel zit.

Dat Ruby van Tongeren het boek in sprak trok me zeker over de streep om het boek te gaan luisteren. En dat deed ze, hoe kan het ook bijna anders, weer precies goed. Ik geniet altijd van haar intonatie en hoe ze met haar stem spanning in het verhaal weet te brengen waar dat nodig is. Met ruim 25 jaar ervaring als stemacteur en voice-over en een scala aan boeken die ze al ingesproken heeft is dat natuurlijk niet zo gek. Als je daarover meer wil weten, lees dan vooral het interview met Ruby dat we een klein jaartje geleden plaatsten.

Het is een verhaal vol emoties, persoonlijk leed en een centrale rol voor hartverwarmende vriendschap en ik heb ervan genoten en gaf het 4****.

Ik ben benieuwd of jullie het boek ook hebben geluisterd en of jullie het me eens zijn.



Reacties op: Helma luisterde ... Het winterse avontuur van Karen Swan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karen Swan

Karen Swan

Karen Swan begon als modejournalist maar gaf haar baan op om een langgekoesterde...