Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Zijderups van Robert Galbraith

op 04 september 2022 door

Een dagje later dan anders, maar mijn planning liep helemaal in de soep omdat ik Zijderups, het luisterboek dat ik wilde bespreken, op een uurtje na nog niet uithad. Mijn activiteiten waarop ik normaal een luisterboek opzet waren tot een minimum gereduceerd door mijn schouderoperatie waardoor huishoudelijke taken mij uit handen werden genomen (dat mag wat mij betreft zo blijven!) en ik maar kort tijd achter elkaar kon haken. De ideale hobby om met luisteren te combineren trouwens. Tenslotte liep ik een gigantische blaar op mijn hiel op waardoor ook mijn dagelijkse wandeling erbij inschoot. Gisterenavond tijdens het koken dan eindelijk de laatste tracks geluisterd en kan ik vandaag alsnog mijn review delen.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Zijderups

Als schrijver Owen Quine wordt vermist, besluit zijn vrouw Cormoran Strike in te schakelen. Quine is regelmatig een tijd van huis, maar deze keer is het anders. Strike komt er al snel achter dat de verdwijning alles te maken heeft met Quines laatste manuscript. Dit bestaat namelijk uit onthullende portretten van bijna al zijn vrienden en kennissen en het zou een ramp voor hen zijn als het ooit wordt gepubliceerd. Niet veel later wordt Quine vermoord teruggevonden. De omstandigheden van zijn dood zijn zeer verdacht en geven een verontrustend kijkje in de geest van de dader. Strike en Robin bevinden zich in een race tegen de klok om een moordenaar te vinden die een wel heel uniek profiel blijkt te hebben...

Audio-informatie

Auteur: Robert Galbraith
Voorlezer: Huub Dikstaal
Luistertijd: 18 uur en 7 minuten 
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Ik had al genoten van het eerste deel van de 'Cormoran Strike'-serie dat luisterend prima is te volgen. Het is een behoorlijke dikke pil dus je bent er wel even zoet mee. Maar met het ijzersterke verhaal en de aangename stem van Huub Dikstaal is dat geen straf.

Ik was vooral benieuwd of in dit tweede deel de karakters van Cormoran en Robin verder uitgewerkt zouden worden. Ik werd wat dat betreft niet teleurgesteld. Natuurlijk is de zaak die in het boek centraal staat belangrijk, maar Galbraith besteedt even veel aandacht aan de ontwikkeling van de hoofdpersonages. Het is interessant dat Robin en Strike zich persoonlijk ontwikkelen en de manier waarop ze met elkaar omgaan subtiel verandert. Strike blijft in dit boek nog wel zijn eigenwijze, wat horkerige en dwarse zelf maar hij geeft ook een klein beetje zijn innerlijke emoties prijs als zijn knipperlichtrelatie met zijn vriendin voorgoed voorbij lijkt. Ook Robin lijkt niet meer helemaal gelukkig in haar relatie met Matthew. Ze is niet langer bereid zichzelf helemaal weg te cijferen om Matthew te 'pleasen'.

De zaak waar ze aan werken speelt zich af in de wereld van de literatuur dat Galbraith (alias J.K. Rowling) natuurlijk op haar duimpje kent. De verschillende personages zijn bombastisch, vol van zichzelf en sabelen concurrenten genadeloos neer. Ook de uitgevers, redacteuren en literair agenten komen niet echt positief uit de verf. Het is een grote slangenkuil waarbij iedereen er baat bij heeft dat Quine voorgoed de mond is gesnoerd. Natuurlijk zet Strike ook dit keer de politie een hak als hij de schuldige ontmaskert en de politie in gebreke blijft.

Ik wilde eigenlijk direct doorgaan met het derde deel in de serie, maar helaas is die (nog) niet als luisterboek beschikbaar, terwijl deel 4 dat wel is. Een apart besluit van de uitgever, maar dat betekent dat de serie even 'on hold' staat totdat het deel 3 ook als luisterboek beschikbaar is of ik de tijd vind om het boek zelf te lezen.

Voorlezer Huub Dikstaal

Behalve dat Huub Dikstaal vele luisterboeken inspreekt heeft hij zijn stem aan tal van tekenfilmfiguren geleend. Hij tekende bijvoorbeeld voor de Nederlandse stem van Dipsy uit de Teletubbies. Haha, hoewel ik daar wat minder leuke herinneringen aan heb na vier jaar overload aan Teletubbies toen mijn kinderen klein waren, maar dat terzijde. In de bioscoopfilm van De Fabeltjeskrant uit 2018 (ik ben groot geworden met de televisieserie) vertolkt hij de stem van Meneer De Uil. Dat toont direct de veelzijdigheid van zijn stem aan.

Als voorlezer van luisterboeken is zijn stem een feestje om naar te luister. Hij geeft, zonder te overdrijven, de verschillende personages hun eigen stem, waardoor direct duidelijk is wie aan het woord is. Zeker bij een boek van rond de 18 uur is een fijne voorleesstem een pré en daar voldoet Dikstaal ten volle aan.

Als je nog niet bekend met Dikstaal als voorlezer en je benieuwd bent of zijn stem je aanspreekt, klik dan op dit geluidsfragment waarin hij een stukje uit Zijderups voorleest.

Het boek is gratis te beluisteren via KoboPlus en waarschijnlijk ook via de andere luisterboekaanbieders. Zijn jullie ook fan van de serie en/of de stem van Huub Dikstaal?


Reacties op: Helma luisterde ... Zijderups van Robert Galbraith

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robert Galbraith

Robert Galbraith

Achter het pseudoniem Robert Galbraith gaat niemand minder schuil dan J.K. Rowli...