Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: Struikmeisje van Tineke Honingh

op 30 september 2023 door

Vanaf dat het boek Struikmeisje geschreven door Tineke Honingh uit kwam wilde ik het lezen. Maar met een stapel fysieke boeken kwam het er niet van, tot ik zag dat deze als luisterboek bij de online bieb te lezen was. Een van de redenen dat ik het graag wilde lezen is dat ik bij Boekhandel Struik werk, en dan is een boek met zo'n titel eigenlijk een mustread. Een andere reden was dat ik er alleen maar positieve verhalen over gehoord had. Het boek past ook heel goed bij het thema van de kinderboekenweek die 4 oktober start: Bij mij thuis. 

- door Jeanet - 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Over Struikmeisje

De twaalfjarige Erie gaat niet meer naar school. Ze wil geen suffe werkstukken maken, ze wil niet samenwerken en ze wil al helemaal niet weten wat haar klasgenoten over haar zullen denken nu haar diagnose is vastgesteld. Eindelijk kan ze haar eigen project starten. Ze observeert de bewoners van vakantiepark De Vliegenzwam vanuit de struiken, want ze heeft een belangrijke vraag: Waarom doen mensen wat ze doen?

Bas baalt. Zijn vader heeft hun huis in de stad verruild voor de gezonde boslucht op vakantiepark De Vliegenzwam. En dus woont Bas ineens in een bos op een heuvel. Zónder asfalt. Lekker handig als je in een rolstoel zit en graag rolstoelbasketbal speelt.

Als Erie Bas vanuit een struik observeert, ontdekt hij haar. Een struikmeisje! Een meisje dat alles weet van dieren, maar niks van mensen. Voor Bas het weet, heeft ook hij een eigen project. Hij gaat op zoek naar een antwoord op de vraag: Waarom doet Struikmeisje wat ze doet?

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Audio-informatie

VoorlezersKevin Hassing en Charlene Sancho
Luistertijd: 4 uur en 43 minuten
Aanbieder: Onlinebieb

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Mijn luisterervaring

Gelijk vanaf het begin zat ik in het verhaal. De hoofdstukken gaan om en om over Erie of Bas. Erie is ingesproken door Charlene en Bas door Kevin en dit is erg goed gedaan door allebei. De stemmen zijn prettig om naar te luisteren en het is duidelijk om wie het gaat. De hoofdpersonages zijn bijzonder, want Erie heeft volgens sommige mensen een stoornis, maar zij vindt zelf van niet. Ze gaat niet meer naar school, dan zijn er ook geen prikkels of klasgenoten. Dan is ze wie ze is, zo simpel kan het zijn. Ze observeert mensen, want ze wil weten waarom mensen doen wat ze doen. Bas zit in een rolstoel. De interactie tussen deze twee is zeer goed neergezet. 

Je leeft met beiden personages en hun gebeurtenissen mee. Het verhaal raakt en zet je aan tot denken. Iedereen is anders en iedereen heeft goede en slechte eigenschappen, daardoor zijn het echte personen. Tineke Honingh heeft een zeer fijne schrijfstijl, het verhaal wordt nergens zwaar terwijl er best heftige thema's zijn. Zoals anders zijn, vriendschap, hulpvaardigheid, gevoelens. Je leert van alles op school maar niet hoe je met je gevoelens om moet gaan. Het boek is luchtig geschreven en voor kinderen goed te volgen. Het boek is geschikt voor de leeftijd vanaf tien jaar. Een aanrader om in de klas te lezen omdat het zoveel thema's raakt die voor iedereen wel aanwezig zijn. Maar ook voor volwassen zeer geschikt, omdat het raakt en het nog wel een tijdje bij je blijft omdat je erover na blijft denken. Het boek heeft van mij vier stralende sterren gekregen. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Luister jij graag naar kinderboeken?



Reacties op: Jeanet luisterde: Struikmeisje van Tineke Honingh

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tineke Honingh

Tineke Honingh

Tineke Honingh is schrijver en stripscenariomaker. Ze bedenkt stripscenario...