Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: Wachter op de morgen van Machteld Siegmann

op 17 september 2022 door

Na heel veel kinderboeken gelezen en geluisterd te hebben was het heerlijk om weer een volwassen boek te luisteren. Ik vond De kaalvreter, het debuut van Machteld Siegmann erg goed en was heel benieuwd naar haar tweede boek Wachter op de morgen. Ook de cover van het boek sprak me erg aan met een prachtige Sint Jansvlinder op een bloem. Ik luisterde het binnen een paar dagen uit. 

-door Jeanet-

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Over de Wachter op de morgen

Omdat er een vrachtwagen zijn huis is in gereden, logeert de tweeënzeventigjarige Tak een tijdje bij Aria, zijn kleindochter. Aria is een jonge, alleenstaande kunstenares, ze woont in de stad en is acht maanden zwanger. Eerder dan verwacht, vlak voor kerst, beginnen de weeën. Tot het kind geboren is, wijkt Tak uit naar de onderbuurman. Terwijl Tak hem helpt met het optuigen van de kerstboom, vertelt hij het verhaal van zijn leven. Over zijn kindertijd, de dood van zijn moeder, over dwangarbeid, zijn huwelijken en zijn dochter Marina, met wie hij gebroken heeft. Wat zal de ochtend hem brengen?

Audio-informatie:

Voorlezer: Carly Wijs
Luistertijd: 5 uur en 57 minuten
Aanbieder: Bookchoice mei 2022

Mijn luisterervaring:

Wachter op de morgen geschreven door Machteld Siegmann is uitgegeven door Ambo/Anthos. Ik heb geluisterd via Bookchoice, het is mooi en sober ingesproken door Carly Wijs. In het begin op normale snelheid maar later iets versneld afgespeeld op 120%.

"Mag ik hier echt een tijdje blijven, want eerlijk gezegd weet ik niet hoelang het zal duren. De baby kan vanavond komen, maar ook vannacht of morgen pas."

Met deze beginzin was mijn aandacht er meteen bij. Dit boek is prachtig en erg origineel geschreven. Het is een monoloog van de 72-jarige Tak. Hij verblijft tijdelijk bij zijn kleindochter Aria omdat zijn woning verbouwd wordt aangezien er een vrachtwagen ingereden is. Aria is hoogzwanger en bevalt eerder dan verwacht, Tak gaat daarom naar de onderbuurman. Daar vertelt hij in een nacht zijn levensverhaal. Er komt niemand anders aan het woord, het is een monoloog. Je weet niet hoe de onderbuurman reageert of wat hij zegt. Zijn vragen worden door Tak herhaald, waarna hij verder gaat met zijn verhaal. Dit is zeer bijzonder en knap bedacht, want de 214 pagina's worden nergens saai maar blijven boeiend.

Machteld heeft een prettige schrijfstijl waardoor het boek goed te volgen is en je echt met Tak meeleeft. Carly Wijs heeft een prettige stem om dit boek voor te lezen en past er goed bij, al had ik in eerste instantie een man verwacht omdat het natuurlijk een monoloog is van Tak, een man, maar ze heeft het erg goed gedaan. Ik heb het boek vier sterren gegeven. 

Ik heb het boek een week geleden geluisterd en ik vraag me nog weleens af hoe het met Tak is.

Van welk boek bleef het hoofdpersonage je nog een tijdje bij?



Reacties op: Jeanet luisterde: Wachter op de morgen van Machteld Siegmann

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Machteld Siegmann

Machteld Siegmann

Machteld Siegmann (1972) is geboren in Krimpen aan den IJssel. Ze studeerde Nede...