Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kan je de Hebban debuutprijs shortlist 2022 ook luisteren?

op 07 juli 2022 door

Update 07/07: nieuw luisterboek beschikbaar van 'het leven noemen'! In de week van 27 juni tot en met 1 juli wordt de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2022 bekendgemaakt. Elke dag verschijnt er een nieuwe titel die een plekje op de shortlist heeft verdiend. Zo wordt de spanning gestaag opgebouwd en weten we aan het eind van deze week welke debuterende auteurs om de prijs gaan strijden. Waar wij natuurlijk benieuwd naar zijn, is of deze mooie titels ook als luisterboek verkrijgbaar zijn. Wij zetten de boeken op een rijtje en zoeken uit of en waar de titels zijn te luisteren.

 

- door Marieke -

7316a654bc759d48ea35ae0aec5f9e4a.jpg


27 juni: Het leven noemen - Aisha Dutrieux

Zojuist ontvingen wij van de uitgever bericht dat het luisterboek van het leven noemen vanaf 15 augustus in de winkel te verkrijgen is. Of dit betekent dat het ook via de streamingdiensten beschikbaar gesteld wordt, is niet duidelijk.

Storytel: nee
Kobo plus: alleen lezen
Nextory: nee
Online bieb: nee

Over Het leven noemen

Een beklemmende roman over de onvermijdelijke strijd met het verleden

'Ik vraag me af wat er waar is van mijn herinneringen. Ik zie soms dingen, alsof er een luikje opengaat in mijn hoofd, een bioscoopscherm dat onthuld wordt en mij iets toont. Iets wat niet echt kan zijn, want als het echt zou zijn, dan… Ja, wat dan?'

Het leven noemen is het verhaal van een moeder en dochter, Mira en Vera, die op elkaar zijn aangewezen. Mira lijdt aan het münchhausen-by-proxysyndroom – met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw.

Vera, inmiddels volwassen, lijdt aan een burn-out. In gesprekken met een therapeut probeert ze de puzzel van haar verleden te leggen – een verleden dat haar moeder glashard ontkent. Durft ze te vertrouwen op haar geheugen? Zal ze kunnen ontsnappen aan haar jeugd? En kan ze eindelijk gaan beginnen met léven?

'De sobere stijl, de kalme, niet woedende toon dragen bij aan de werking, de impact van dit verhaal over een schraal en aangevreten leven op een emotioneel rantsoen.' Manon Uphoff

5fece05f6b956f583751ed8a98c96e51.jpg

Morgen wordt de tweede titel bekend gemaakt, hopelijk is het dan wel een boek die ook als luisterboek beschikbaar is.

Als Het leven noemen een luisterboek gaat worden, naar welke voorlezer zou jou voorkeur dan uitgaan?

7316a654bc759d48ea35ae0aec5f9e4a.jpg

28 juni: Stenen eten - Koen Caris

Storytel: ja
Kobo plus: ja, lezen en luisteren
Nextory: ja
Online bieb: ja 

6:53 min, voorgelezen door Kevin Hassing

Over Stenen eten

Het dorp van de 17-jarige Ben en zijn moeder wordt opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder jongeren. Drie jaar eerder maakte Kim, Bens oudere zus, een einde aan haar leven. De zelfmoorden blazen het smeulende verdriet van Ben en zijn moeder opnieuw aan en zetten hen in het middelpunt van een mysterie waarmee ze niets te maken willen hebben. Tijdens een hittegolf die iedereen in het dorp van binnenuit droogkookt, wordt Ben gedwongen om zijn gevoelens van schuld en schaamte omtrent Kims dood onder ogen te zien. Stenen eten is een broeierige en beklemmende roman over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. En over waarom mensen met dezelfde pijn elkaar toch niet altijd goed kunnen helpen.

5fece05f6b956f583751ed8a98c96e51.jpg

Op woensdag wordt de derde shorlist titel bekend gemaakt.

Stenen eten is in ieder geval overal beschikbaar als luisterboek. Ga jij deze titel luisteren?

7316a654bc759d48ea35ae0aec5f9e4a.jpg

29 juni: Niets ontgaat ons - Janke Reitsma

Storytel: ja
Kobo plus: ja 
Nextory: ja
Online bieb: ja 
Bookchoice: selectie februari 2022

7:54 min, voorgelezen door Ruben de Goede

Over Niets ontgaat ons

Niets ontgaat ons van Janke Reitsma is een overrompelend gezinsdrama dat zich afspeelt aan de waddenkust. Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking, waardoor ze niet lang te leven heeft. Terwijl zijn vader op de achtergrond raakt, besluit Koen de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Een verantwoordelijkheid die zo ver voert dat hij besluit Aukje naar het wad te brengen, de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.

Een evenzeer beklemmende als bevrijdende roman over een ontwricht gezin tegen het decor van het verraderlijk mooie Waddengebied. Een verhaal dat vragen stelt over hoe wij denken over leven en dood.

5fece05f6b956f583751ed8a98c96e51.jpg

Op donderdag 30/6 wordt de vierde titel bekendgemaakt.

Gelukkig is ook deze derde titel als luisterboek bij diverse aanbieders te luisteren. Bij wie komt deze titel op de luisterlijst?

7316a654bc759d48ea35ae0aec5f9e4a.jpg

30 juni: Zachtop lachen - Malou Holshuijsen

Storytel: ja
Kobo plus: alleen lezen
Nextory: ja
Online bieb: ja 

6:06 voorgelezen door Malou Holshuijsen, Paul de Munnik

Over Zachtop lachen

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen gaat over een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen. Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, 'eten is zilver en zwijgen is goud' met dit alles te maken?

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan.

5fece05f6b956f583751ed8a98c96e51.jpg

Welk boek denk jij dat het rijtje van vijf compleet gaat maken? (zie hier de longlist)

36c905bcbeb31b422c027e3e5db5abcb.jpg

1 juli: de gelijktijdigheid der dingen - Frouke Arns

Helaas lijkt het erop dat er van deze titel (vooralsnog) geen luisterboek is.

Storytel: alleen lezen
Kobo plus: alleen lezen
Nextory: alleen lezen
Online bieb: nee

Over De gelijktijdigheid der dingen

Op een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd van geld en documenten belandt hij in de zorgzame handen van een oude Duitse vrouw, Helena, die als Heimatsvertriebene een teruggetrokken leven leidt aan de rafelrand van Europa. Door de komst van Nizar breekt Helena’s eigen verdrongen levensgeschiedenis stukje bij beetje open en moet zij de keuzes die ze in haar leven maakte onder ogen zien.

Frouke Arns vervlecht een oud en nieuw vluchtverhaal tot een verbeeldingsvolle mozaïekroman over vluchten en thuiskomen.

5fece05f6b956f583751ed8a98c96e51.jpg

Namens het hele team van de Luisterboekhoek feliciteren we alle auteurs van harte met deze nominatie! Nu de shortlist bekend is, welk boek denk jij dat er met de felbegeerde prijs vandoor gaat?

7316a654bc759d48ea35ae0aec5f9e4a.jpgReacties op: Kan je de Hebban debuutprijs shortlist 2022 ook luisteren?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Aisha Dutrieux

Aisha Dutrieux

Het leven noemen, de debuutroman van Aisha Dutrieux, is een beklemmende roman ov...

Koen Caris

Koen Caris

Koen Caris (1988) is theater- en hoorspelschrijver. Hij schreef voor onder ander...

Janke Reitsma

Janke Reitsma

Janke Reitsma (1988) is gedragswetenschapper. Ze studeerde literaire fictie aan ...

Malou Holshuijsen

Malou Holshuijsen

Malou Holshuijsen (1987) studeerde op blauwe maandagen aan verschillende ku...

Frouke Arns

Frouke Arns

Frouke Arns is tekstschrijver, literair vertaler en dichter. Haar gedichten werd...