Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: De Gouvernante

op 10 september 2022 door

Het is weer zaterdag en dan komen we met een luisterreview. Deze week is het Marieke die mag vertellen over een luisterboek dat ze graag onder de aandacht wil brengen.

- door Marieke

Voor deze luisterreview heb ik gekozen voor De Gouvernante van Wendy Holden. Het was een lees/luisterboek dat ik als naluisteropdracht van Thinium kreeg. Het is elke keer weer een verrassing welk boek er wordt doorgestuurd, en met deze was ik erg blij want die stond al op mijn wensenlijstje om te lezen of te luisteren. En wie had kunnen denken dat dit boek helemaal passend is in deze week waarin Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleed.

93169d52b35c4be250f7bda2078a549b.jpg

De Gouvernante

De gouvernante van Wendy Holden is gebaseerd op het ware verhaal van Marion Crawford, ook wel Crawfie genaamd, in de turbulente jaren dertig en veertig de gouvernante van de prinsesjes Elizabeth en Margaret. Voor alle fans van The Crown en Downton Abbey.

In 1933 accepteert de tweeëntwintigjarige Marion Crawford de baan van haar leven: gouvernante van de prinsesjes Elizabeth en Margaret Rose. De enige voorwaarde die ze stelt aan hun ouders, de hertog en hertogin van York, is dat ze een dosis normaliteit in hun bevoorrechte en beschermde leven mag brengen. Ze gaat fel tegen alle protocollen in en neemt de meisjes mee in de ondergrondse, naar het zwembad en naar Woolworth’s.

Voor deze waardige post als vertrouweling van het hof betaalt ze wel een hoge prijs. Trouwen, kinderen, haar eigen mening – de Kroon komt vóór alles.

In deze majestueuze roman over liefde, loyaliteit en opoffering werpt Wendy Holden schitterend licht op de jaren voordat Elizabeth de troon besteeg en toont ze de energieke gouvernante die de drijvende kracht was achter het icoon dat Elizabeth geworden is.

Audio-informatie

Auteur: Wendy Holden
Voorlezer: Marjolein Algera
Luistertijd: 14 uur
Aanbieder: Naluisteren via Thinium

Mijn luisterervaring

Wat een mooi boek. Het is het verhaal van de gouvernante van de Engelse prinsesjes Elizabeth en Margaret. Zij heeft zestien jaar van haar leven voor hen gegeven, en hen begeleid naar het volwassen worden. Ze liet hen kennis maken met het 'echte leven' en zou daarvoor geprezen moeten worden. Maar Marion koos ervoor om een boek te schrijven over haar tijd aan het hof, wat tegen alle protocollen inging en ze uit het leven van de koninklijke familie en het hofleven werd geschrapt. 
Er zijn online wel foto's te vinden, maar er wordt nergens over haar gesproken. Een mooie kans voor Wendy Holden om dit verhaal in romanvorm te gieten en zo alsnog "Crawfie", zoals ze werd genoemd, de credits te geven die ze had verdiend.

Het boek wordt voorgelezen door Marjolein Algera en zij doet dat heel erg mooi. Met kleine nuances geeft ze net zo makkelijk de kleine prinsesjes een eigen stem, als de stotterende koning of andere leden van het hof. Het is daardoor een heel fijn boek om naar te luisteren en het is totaal geen straf dat het 14 uur duurt.

Tijdens het lees-luisteren is me veel duidelijk geworden over de verhoudingen binnen het Engelse koningshuis: het verhaal van prins Edward en Mevrouw Simpson, en hoe de tweede broer Albert binnen een jaar koning George werd. Het was bijzonder om zo een kijkje te mogen nemen binnen het reilen en zeilen van deze royal family en ik heb het van begin tot einde met plezier geluisterd.

De gouvernante vertelt een prachtig verhaal over het Engelse koningshuis en is de moeite van het luisteren (en/of lezen) meer dan waard.



Reacties op: Marieke luisterde: De Gouvernante

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Holden

Wendy Holden

Wendy Holden was journalist voor The Sunday Times en The Mail on...