Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: Eindelijk mezelf

op 06 mei 2023 door

Er gaan behoorlijk wat luisterboeken door mijn oren en toch is het soms lastig om er een te kiezen voor onze reviewblog op zaterdag. Deze keer heb ik zitten twijfelen, maar uiteindelijk gekozen voor een luisterboek met het meest originele onderwerp.

- door Marieke

Al eerder is er een luisterboek van Matt Cain besproken op onze spot. Helma luisterde Het geheime leven van Albert Entwistle over een postbode die met pensioen gaat en dan pas begint met leven. De tweede roman van Matt Cain, Eindelijk mezelf, kreeg Marieke als naluisteropdracht voor Thinium. Albert Entwistle had ze via de bibliotheek geluisterd en ze was benieuwd wat het tweede deel zou brengen.

80da47872f690c7c5f8ccd4b392779ff.png

Eindelijk mezelf

Ted Ainsworth lijkt een perfect leven te hebben: bijna twintig jaar gelukkig getrouwd en een baan in de ijswinkel van de familie. Maar de waarheid is dat zijn huwelijk niet zo gelukkig is als hij dacht, en dat hij nooit voor het familiebedrijf heeft willen werken – hij houdt niet eens van ijs…

Dus als zijn man hem verlaat, is dat eigenlijk een kans om na te denken over wat hij zélf wil met zijn leven. Om eindelijk zijn geheime droom te volgen, en een nieuwe carrière op te bouwen. Om eindelijk te worden wat – en wie – hij wil zijn!

Mijn mening

Eindelijk mezelf is een slow-read book en dat maakt ook wat uit voor het luisteren. Het verteltempo van het verhaal ligt laag en het opschroeven van de luistersnelheid is wel nodig. Ik heb het naluisteren gedaan op 1,25. Als ik het boek gewoon zou hebben geluisterd, denk ik dat ik het verhaal toch op 1,5 had gezet. 

Voorlezer Ronald Top heeft een rustige stem, wat past bij het personage van Ted en het rustige, kabbelende verhaal. Er zijn wel veel dialogen tussen diverse personages, die hij allen een eigen geluid geeft, zonder teveel in stemmetjes te doen. Het was duidelijk te horen als een ander sprak. Daarbij worden er veel gedachtes weergegeven in het boek, en ook die krijgen een nuance waardoor dat duidelijk wordt.

Het verhaal van Eindelijk mezelf draait om Ted. Hij is een personage dat zich altijd heeft geschikt naar anderen. Hij werkt in het ijsbedrijf van zijn ouders, omdat dat van hem wordt verwacht, maar hij houdt helemaal niet van ijs. Hij was getrouwd met Giles, tot die hem inruilde voor de jongere Javier en dan pas begint Ted in te zien dat hij zich ook altijd ten opzichte van Giles heeft aangepast. De breuk komt hem dus eigenlijk goed uit, want nu kan hij doen wat hij altijd al heeft willen doen. En dat maakt het boek origineel, want wat hij wil is bijzonder, tenminste als thema voor in een roman. Wat het is, zeg ik niet, want dat is iets dat je moet ontdekken tijdens het lezen of luisteren.

Maar deze gegevens zorgen ervoor dat het allemaal niet zo vlot verloopt. Het is veel Ted die praat met anderen, die wandelt met zijn hond en die mijmert of wat vroeger was. Zo wordt wel een compleet verhaal opgebouwd, maar het gaat traag. Toch bleef mijn nieuwsgierigheid gewekt. Het was mooi om te zien hoe Ted zichzelf herontdekte, hoe hij inzicht kreeg in zijn eigen karakter en hoe hij uiteindelijk wist te kiezen voor zichzelf.

Naast Ted zijn er een paar andere personages die belangrijk zijn. Beste vriendin Denise krijgt af en toe een eigen hoofdstuk, waardoor we ook in haar hoofd kunnen meekijken. En ook de Poolse Oscar komt zo regelmatig in beeld. Ted zelf is een sympahtiek personage, maar wel een die je als lezer of luisteraar een paar keer een schop onder zijn kont zou willen geven. Gelukkig zijn Denise en de oudere Stanley daar om hem de goede kant uit te sturen, want het is af en toe tenenkrommend hoe hij zich niet uitspreekt op momenten dat het er toe doet en hoe o.a. zijn ouders via emotionele chantage druk op hem uitoefenen.

Op het moment dat deze blog online gaat is het luisterboek nog niet uit. Nog zo'n anderhalf uur te gaan. Hoe het af gaat lopen kan ik wel raden, maar ik ben benieuwd hoe Ted zijn laatste problemen op gaat lossen.

Eindelijk mezelf is een boek met een uitgesproken regenboog thema en dat is een welkome toevoeging aan de huidige literatuur. Een toegankelijk verhaal met sympathieke personages verwerkt rondom een kleurrijk thema, wat een tipje van de sluier oplicht van een wereld die we waarschijnlijk niet dagelijks meemaken. 

Lees of luister jij boeken die vallen onder 'regenboogverhalen', vol diversiteit?



Reacties op: Marieke luisterde: Eindelijk mezelf

Meer informatie

Gerelateerd