Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Themaboeken om te luisteren | Week tegen pesten: grapje moet kunnen toch?

op 27 september 2022 door

Van 26 t/m 30 september is het de Week tegen pesten met dit jaar als thema 'Grapje, moet toch kunnen?!' Pesten is een belangrijk onderwerp als het gaat over sociale veiligheid op scholen. Pesten komt nog steeds voor op iedere school en in iedere klas. In dit digitale tijdperk vaak onzichtbaarder dan ooit. Als pesten niet tijdig wordt aangepakt heeft dit grote gevolgen. Op de website van Stichting School & Veligheid lees je hier alles over. Natuurlijk zouden wij de Luisterboekhoek niet zijn, als we bij dit thema niet een aantal boeken over dit thema voor jullie klaar hadden staan. Heftige boeken, mooie boeken... boeken voor alle leeftijden. Hopelijk komt er ooit een dag dat het alleen boeken zijn waar we lezen over dit onderwerp. 

-door Barbara-

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Leeftijd | 4-6 jaar

Titel: Kaatje Knal en de Biefstukbende
Auteur: Tosca Menten
Verteller: Yvonne Jaspers
Looptijd: 1 uur 40 minuten

Olaf is verhuisd en voelt zich nog niet op zijn gemak in de straat, waar een stel kinderen van de Biefstukbende hem het leven zuur maakt. Op de kermis ontmoet hij een spookje uit het spookhuis dat hem wel eens zal leren hoe je met vervelende buurkinderen moet afrekenen.

Titel: De redding van Vlokje de zeemeeuw
Auteur: Sandra Koole
Verteller: Sandra Koole
Looptijd: 22 minuten

Een mooi, ontroerend, leuk en leerzaam verhaal met toepasselijke achtergrondgeluiden over een 10-jarig vegan oceaanbeschermertje Siep die samen met een oudere jongen een zeemeeuw redt die verstrikt was geraakt in een stuk visnet en ook nog eens plastic in zijn bekje had. Met nog veel meer leuke, grappige, ontroerende en onverwachte gebeurtenissen en een heel positief en happy einde. Een bijzonder luisterboekverhaaltje over de oceaan, (plastic) vervuiling , (dieren)liefde, pesten, respect hebben voor en leren van elkaar, wijze levenslessen, bewustwording en goed zorgen voor de oceaan, de natuur en dieren en daardoor de wereld beter, mooier en liever maken.

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Leeftijd | 7-9 jaar

Titel: De hele erge Ellie en nare Nellie
Auteur: Rindert Kromhout
Verteller: Lot Lohr
Looptijd: 2 uur 12 minuten
Leeftijd: 7-9 jaar

Wat is de verschrikkelijkste tweeling van het land? Dat is de tweeling Smit. Erge Ellie en nare Nellie. Niet te geloven zo gemeen als die twee zijn. Ze slaan en schoppen, ze krabben en bijten. Loop je op straat met een zak vol snoep? Blijf uit hun buurt. Doe je een boodschap voor je moeder en heb je geld bij je? Verstop het goed, want voor je het weet grijpen ze je en pakken het af! Erge Ellie en nare Nellie. Gevreesd bij de kinderen in het dorp waar ze wonen...maar geliefd bij tienduizenden jonge lezers!

Titel: Onkruid
Auteur: Mark Haayema
Verteller: Joep Sertons
Looptijd: 59 minuten
Leeftijd: 7-9 jaar

Aan sommige dingen kun je gewend raken. Als het dagen achter elkaar regent. Of als de trapper van je fiets kraakt. Maar aan pesten wen je nooit.

Voor Milan gaat het mis als hij in groep 6 een spreekbeurt houdt over zijn hobby als duivenmelker –dat is iemand die aan duivensport doet– en zijn duif Sijsje ontsnapt. Milan wordt het mikpunt van pesterijen. Vanaf dat moment staan drie oudere pestkoppen hem elke dag op te wachten. Maar na jaren van aftellen tot de zomervakantie is het eindelijk zo ver: Milan gaat naar groep 8 en de pestkoppen naar de middelbare school. Hij is verlost! Tenminste, dat hoopte hij. Want ook nu houden de pesterijen niet op. Milan voelt zich steeds kleiner worden. Kan hij zijn pestkoppen overwinnen? Daarvoor moet hij hulp accepteren uit een onbekende hoek.

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Leeftijd | 10-12 jaar

Titel: 500 appjes die ik niet wil lezen
Auteur: Maren Stoffels
Verteller: Sanne Bosman
Looptijd: 2 uur 40 minuten
Leeftijd: 10-12 jaar

Esper kijkt nog een keer naar de groepsapp. Sinds gistermiddag zijn er misschien wel vijfhonderd berichtjes bij gekomen. Vijfhonderd berichtjes die hij niet wil lezen, maar tegelijkertijd kan hij niet anders. Zijn ogen worden ernaartoe getrokken als een magneet. Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door. Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten... Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Leeftijd | 13-15 jaar

Titel: Pesten, een kwestie van overleven
Auteur: Johan Werkman
Verteller: Jolanda Bayens
Looptijd: 5 uur 9 minuten
Leeftijd: >12 jaar

Een aangrijpend luisterboek over een jongen die binnen en buiten schooltijd werd gepest. Het laat zien waar het uiteindelijk toe kan leiden. De auteur, Johan Werkman, heeft zelf ervaren hoe het is om gepest te worden. In zijn eigen leven én dat van zijn kinderen. Met dit boek probeert hij antwoord te geven op de altijd gestelde vraag van radeloze kinderen en hun ouders: ''hoe kan ik het pesten stoppen?'' Een verhaal wat je niet loslaat en je aan het denken zet.

Titel: De laatste opdracht
Auteur: Shelly Roso
Verteller: Sacha de Leeuw
Looptijd: 2 uur46 minuten
Leeftijd: 13-15 jaar

Brechje zit op het dak. Ze wordt op school gepest en heeft thuis ook problemen. Brechje verzint een denkbeeldige vriend, Warre en komt met hem in een fantasiewereld terecht. Daar krijgt ze opdrachten, die haar kunnen helpen om in de echte wereld met veranderingen te leren omgaan. Als Brechje met een mes wordt gestoken, vlucht ze in haar fantasie, steeds hoger.

12e0907042a47a31a0e4d3147162f1c7.jpg

Titel: Spijt!
Auteur: Carry Slee
Verteller: Marion de Witte
Looptijd: 4 uur 20 minuten
Leeftijd: 13-15 jaar

Jochem is het mikpunt van getreiter op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Op een
ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig.
Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat.

Titel: Like me!
Auteur: Caja Cazemier
Verteller: Lideweij Mahler
Looptijd: 4 uur 58 minuten
Leeftijd: 13-15 jaar

Zilver is best een beetje zenuwachtig voor de brugklas. Maar dat het zo erg zou worden, had ze nooit gedacht. Geen idee waarom, maar Lizz heeft het meteen al op haar gemunt. Zilver wordt getagd in vervelende foto’s op Instagram en uitgescholden via Whatsapp. Bijna de hele klas doet mee, want Lizz maakt wel duidelijk dat wie nog met Zilver omgaat, er meteen uit ligt. Maar Lizz heeft een geheim, iets wat niemand mag weten… Een aangrijpend luisterboek over pesten.

Titel: Kappen!
Auteur: Carry Slee
Verteller: Roel Dirven
Looptijd: 4 uur 44 minuten
Leeftijd: 13-15 jaar

Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest!
Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is. Indra weet hoe erg het is als je niet wordt geloofd. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer, maar iedereen denkt dat ze zich aanstelt. Indra verdedigt Sander, ook al kost het haar de vriendschap met Heike. Maar of dat zo verstandig is?

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Leeftijd | Young Adult & ouder

Titel: De schittering van sneeuw
Auteur: Susan Wallenburg
Verteller: Susan Wallenburg
Looptijd: 2 uur 9 minuten

Nadat de 17-jarige Eva samen met haar ouders naar Noorwegen emigreert, lijkt het tij eindelijk te keren en ligt een gelukkig leven in het verschiet. Tot haar vader plotseling verdwijnt en de vraag zich opdringt of ontsnappen aan haar donkere verleden überhaupt wel mogelijk is ...

"De schittering van sneeuw is een schitterend verhaal. Het bevat een flinke dosis psychologie. Sommige delen waren best heftig, vooral die over het pesten. Het verhaal zit goed in elkaar en is knap geschreven." Ronald van Assen - Auteur en jurylid schrijfwedstrijd 'Zwarte sneeuw' van Godijn Publishing "Top verhaal, spannende opbouw, echt YA-thriller door de vertellende manier van schrijven. 'Het gaat spoedig sneeuwen. De sneeuw verbergt alles.'" Alexander Roessen - Thrillers and More

Titel: Tegenlicht
Auteur: Esther Verhoef
Verteller: Isa Hoes
Looptijd: 9 uur 16 minuten

Een meeslepende roman over de verstrekkende gevolgen van een ontregelde jeugd. Vera Zagt heeft het niet gemakkelijk gehad als kind. Haar moeder zat vaker in een psychiatrische inrichting dan dat ze thuis was, haar autoritaire vader behandelde haar alsof ze een van zijn rekruten was en gepest worden op school was ook eerder regel dan uitzondering. Als volwassene heeft Vera nog altijd een beschadigd zelfbeeld. Ze is inmiddels twintig jaar samen met Lucien Reinders, een succesvol ondernemer. Haar huwelijk, haar werk als dierenfotografe en haar huis zijn de drie wankele pijlers waarop haar leven steunt. Wanneer de relatie met Lucien onder druk komt te staan, raakt Vera in paniek en vlucht in een buitenechtelijke verhouding. Dan gebeuren er meer dingen waardoor ze langzaam maar zeker de controle verliest. Vera zal zich moeten losmaken van haar traumatische ervaringen en haar zorgvuldig opgebouwde muren moeten afbreken. Vera moet leren leven en vertrouwen krijgen. Maar is het daarvoor niet te laat?

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Engels

Titel: Whipping boy
Auteur: Alan Kurzweil
Verteller: Alan Kurzweil
Looptijd: 8 uur 48 minuten

Het ware verslag van de levenslange zoektocht van een jongen naar zijn pestkop op de kostschool.

Whipping Boy, dat zowel memoires uit zijn kindertijd als literaire thriller is, beschrijft de zoektocht van de prijswinnende auteur Allen Kurzweil naar zijn twaalfjarige aartsvijand, een pestkop genaamd Cesar Augustus. Het obsessieve onderzoek, dat zo'n veertig jaar duurt, voert Kurzweil over de hele wereld, van een Zwitserse kostschool (waar hij gruwelijke wreedheden verdraagt) tot de sloppenwijken van Manilla, van de bestuurskamer van Park Avenue van 's werelds grootste advocatenkantoor tot een federale gevangenis kamp in Zuid-Californië.

Terwijl hij op zijn kwelgeest jaagt, ontmoet Kurzweil een onwaarschijnlijke cast van personages, waaronder een lerares spraak met een slecht passend kunstgebit, een bende nep-koninklijke oplichters, een misdaadonderzoeker 'met papier in zijn bloed' en een grootmeester van de ridders van Malta. Maar ondanks al zijn wereldwijde exotisme en komische uitbundigheid, is Kurzweils meeslepende verhaal in de kern een oprecht en spannend verhaal over de 'parallelle levens' van een slachtoffer en zijn misbruiker.

Een nauwgezet onderzocht non-fictiewerk dat een kinderdreiging tot een onwaarschijnlijke muze maakt, is Whipping Boy veel meer dan een verhaal over karmische vergelding; het is een aangrijpende meditatie over verlies, herinnering en rouw, een surrealistische odyssee geboren uit lijden, gevoed door rancune, getemperd door humor en onverwachts opgelost in een adembenemende daad van persoonlijke moed.

Titel: Catching Fireflies
Auteur: Sherryl Woods
Verteller: Stina Nielsen
Looptijd: 10 uur 52 minuten

Wanneer pesten het leven van een tiener dreigt te verwoesten, komen pijnlijke herinneringen boven voor toegewijde middelbare schoolleraar Laura Reed en kinderarts J.C. Fullerton. Met de steun van de Sweet Magnolia's brengen ze de stad samen om ervoor te zorgen dat de toekomst van een veelbelovende student niet wordt geruïneerd - en om voor eens en voor altijd vast te stellen dat pesten geen plaats heeft in Serenity, South Carolina. De passie van zowel J.C. als Laura voor de zaak is diep persoonlijk en hun groeiende gevoelens voor elkaar zijn net zo sterk. Maar kunnen deze twee kwetsbare geliefden de kracht vinden om in nog lang en gelukkig te geloven, met zoveel verborgen pijn om te overwinnen?

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Podcasts over pesten

  • Het Pestlab | In Het Pestlab gaan ervaringsdeskundigen Rutger Verhoeff en Jordi Welschen op onderzoek uit naar alles wat met pesten te maken heeft. Maar vooral hoe je na een pestverleden weer vol goede moed en positiviteit in het leven kunt staan!
  • Meesterwerk | Week tegen pesten: een grapje moet toch kunnen?! Hoe erg is een grapje nou eigenlijk? Moeten we daar niet ook een beetje tegen kunnen? Bij vervelende grapjes denk je misschien niet meteen aan pesten. Toch kunnen dit soort grappen wel een onveilig of vervelend gevoel geven en uitdraaien op pesten.
  • Krijg de pestIn deze podcast neemt journalist Jelmer Vlot een duik in de wereld van pesten. Hij gaat in gesprek met (ervarings-)deskundigen en bespreekt dit fenomeen. Waarom pesten mensen, wat doet het met iemand en belangrijker nog: Hoe komen we er vanaf? Deze podcast is gemaakt voor jou: de gepeste, pester, ouder, docent, tante, oom... iedereen, eigenlijk! Luister en leer, en maak samen een stap naar een pestvrije toekomst.
  • Pixelshit (NPO Zapp/EO) | In 6 afleveringen van deze kinderpodcast gebaseerd op waargebeurde verhalen volg je jongeren die online in de problemen komen. Als pesten online verder gaat ben je nergens meer veilig… 

f80b98b8e486add737643d48f11a6168.jpg

Lezersvraag

Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar de (luister)boeken die jij over dit thema wilt tippen of ben je misschien van plan om één van de hierboven genoemde boeken te gaan luisteren? Laat je het ons weten?



Reacties op: Themaboeken om te luisteren | Week tegen pesten: grapje moet kunnen toch?

Meer informatie

Gerelateerd