Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat las ik deze maand? 05/2017

op 31 mei 2017 door

Wow, wat heb ik deze maand veel gelezen! Het helpt natuurlijk dat ik sinds midden mei met vakantie ben. En toch had ik steeds het gevoel dat er te weinig uren in de dagen zaten. Huishouden, tuin, boodschappen, avondschool, uitjes naar hier en naar daar, ... Hoe het ook zij, hier is mijn leeslijstje van de maand mei. 

38 & 39. Boek van de Thriller Debuten Longlist 
16 Nederlandstalige debuten strijden voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2017. Ik zit in de jury, mag daarom een paar boeken lezen en beoordelen. Ik moet echter tot na de verkiezing (sept/okt) wachten vooraleer ik openlijk iets mag zeggen over de gelezen boeken.

40. De vrouw in suite 10 - Ruth Ware ***
Duimpjesboek voor We Love Crime, d.w.z. we kiezen een boek dat door een aantal leden van de Thriller Club van 10 gelezen wordt. Dit boek was net uitleenbaar in de bib, dus ik kon meedoen zonder het boek aan te schaffen. Helaas is het boek zeer middelmatig, minder goed dan het debuut, In een donker donker bos

41. Blankenberge blues - Pieter Aspe & Koen Strobbe ****
Blankenberge blues is een zalig boek om te lezen. Het thrilleraspect komt aanvankelijk niet echt naar voren, maar bepaalde situaties zijn zodanig komisch dat je wel van het boek moet genieten.

42. De nieuwe collega - Tammy Cohen ***
Naar dit boek had ik heel hard uitgekeken, jammer genoeg viel het een beetje tegen. Het idee is goed, maar de ene verhaallijn was een beetje saai. Hier had veel meer ingezeten. Schrijven kan Tammy Cohen wel, ze weet op een aangename manier haar gedachten aan het papier toe te vertrouwen. 

43. Kleine zwarte leugens - Sharon Bolton ****
Van Sharon Bolton had ik al heel veel goeds gehoord, dus toen haar laatste boek op mijn pad kwam, heb ik niet geaarzeld. Ontzettend goede thriller, waarin de personages zeer sterk tot leven komen. Het boek zit bijzonder goed in elkaar, dezelfde zes dagen worden verteld vanuit het perspectief van drie personen. 

44. De nachtwaker - Tomas Ross **
Dit boek speelt de hoofdrol in mijn blind date met een boek van Chantal van De Thriller Club van 10. Een verslag is te lezen op We Love Crime. Over het boek: chaotisch, overdaad aan van alles, jammer. 

45. Bijna echt gebeurd - Liane Moriarty ****
Nog nooit had ik bij ons in de bieb een 'sprinter' ontleend, meestal zijn het niet de boeken die ik graag wil lezen (en echt recent zijn ze meestal ook niet, zelden een thriller). Deze keer stond echter de nieuwe Moriarty in de 'sprinterzuil' te blinken. Klein dilemma, de maand mei zat al stikvol en was al zeker drie keer aangepast. Een vierde keer kon dus best :-) En ja hoor, zeer aangenaam boek! 

46. Draai je niet om - Tove Alsterdal ****
Alsterdal staat garant voor kwaliteit, dat bewijst ze opnieuw in haar vierde boek. Geen hoogspanning, maar wel goed. 

47. Als twee druppels water - Anna Snoekstra *** 
Dit boek heb ik gewonnen via de FB-pagina van Harper Collins Hollond. Ik had in mijn 'verkooppraatje' gezegd dat ik het graag samen met Joyce Remmerswaal wilde winnen/lezen/recenseren en dat is gelukt! Binnenkort er op We Love Crime een gezamenlijk verslag. Alvast even meegeven dat het boek de verwachtingen niet inlost... 

48. Jachtveld - Lee Child ****
Begin mei stelden we op We Love Crime het seriepersonage Jack Reacher van Lee Child voor. De afspraak was dat we met een aantal leden van de Thriller Club van 10 het eerste deel in de serie zouden lezen. Dat heb ik dus met veel plezier gedaan, 400 blz leesplezier uit de bieb. Op naar meer avonturen van deze superheld! 

49. Het groene glas - Torgny Lindgren **
Boek van de maand voor 'Literatuur uit het hoge Noorden'. Echt niet mijn ding, dacht ik voor ik aan het boek begon. En inderdaad, hoewel het boek goed geschreven is, heb ik er totaal geen plezier aan beleefd. Over een kunstenaar die het innerlijke leven van dode voorwerpen wil blootleggen. Nogal nietszeggend wat mij betreft, de droge humor waar Lindgren om bekend staat, heb ik niet echt gevonden. 

50. Ik zie jou - Clare Mackintosh ****
Buzzboek van Hebban. Zou dit boek even goed zijn als het debuut Mea Culpa? Wel, ik heb er in elk geval van genoten, al kent het verhaal wel een bijzonder lange aanloop. De laatste 100 blz, waarin naar een climax toegewerkt en de ontknoping uit de doeken gedaan wordt, maken dat echter ruimschoots goed. Ik blijf Mackintosh zeker volgen. 

51. Lichte jaren - Elizabeth Jane Howard ***
Leesclubfeuilleton hier op Hebban. Lichte jaren is het eerste deel in de Cazalet-kronieken. Het speelt zich af in het Engeland van de jaren dertig, de jaren voor het uitbreken van WOII. We maken kennis met de familie Cazalet, het wel en wee van verschillende gezinnen en hun kinderen wordt uitgebreid uit de doeken gedaan. Heel beschrijvend, veel personages, best leuk, maar al bij al toch een beetje te traag. 

52. Vom Ende der Einsamkeit - Benedict Wells ****
Ik was niet uitgeloot voor de Hebban-leesclub Het einde van de eenzaamheid en dus heb ik het boek maar zelf aangeschaft. Wel in de originele versie, want dat vind ik wel zo prettig. Ik was helemaal verkocht na het lezen van volgende zin die ik online vond: "Eine schwierige Kindheit ist wie ein unsichtbarer Feind. Man weiss nie, wann er zuschlagen wird". Ik had gehoopt dat het boek vol zou staan met dit soort prachtige uitspraken, maar dat viel tegen. Niettemin een heel mooi boek! 

En, naar goeie gewoonte, de statistiekjes ! 

  • 14 boeken in het Nederlands, 1 in het Duits
  • 7 eigen/gewonnen boeken, 8 uit de bib
  • 14 papieren boeken, 1 e-book
  • 11 thrillers, 4 romans
  • 10 recencies
  • 2 keer 2 sterren, 4 keer 3 sterren, 7 keer 4 sterren, 0 keer 5 sterren (en twee keer mag ik het niet vertellen) 

Wat zal de maand juni in petto hebben? Veel, dat is nu al duidelijk. Later vandaag begin ik in Tot stof van Felix Weber, een van de genomineerden voor de Gouden Strop. 

Veel leesplezier iedereen, 
Greet 



Reacties op: Wat las ik deze maand? 05/2017

Gerelateerd